Excelsior begint seizoen met gelijk spel, 2-2

2 augustus 2013

Excelsior is het seizoen 2013-10214 begonnen met een 2-2 gelijk spel tegen Helmond Sport. Na een voorsprong keken de Kralingers halverwege tegen een 1-2 achterstand aan, maar een schitterende treffer van Jeff Stans bracht Excelsior na rust naast Helmond Sport.

Voor aanwinst Lars Veldwijk duurde zijn officiële debuut voor Excelsior niet langer dan vier minuten. In de middencirkel kwam hij hard in botsing met Helmond Sport speler Ferry de Regt. Beide spelers bleven na de botsing op het gras liggen en niet lang daarna bleek dat ze allebei niet verder konden.
Waar De Regt een flinke bult op zijn hoofd aan de botsing overhield, had Veldwijk een flink bloedende wond boven zijn oog. Hoewel hij aanvankelijk dacht verder te kunnen, moest ook hij worden vervangen. De wond werd gehecht, maar uit voorzorg moest de aanvaller toch naar het ziekenhuis. Veldwijk werd vervangen door Rangelo Janga.
,,Of dat er iets mee te maken had, weet ik niet”, zocht Jon Dahl Tomasson na afloop naar een verklaring voor de mindere eerste helft van zijn ploeg. Het leek alsof Excelsior na de botsing in de beginfase van slag was. Desondanks kwam Excelsior via Lars Hutten na 34 minuten spelen op voorsprong.
Helaas kon Excelsior niet lang van de voorsprong genieten. Meteen vanaf de aftrap was het raak voor Helmond Sport. Serhat Koc was trefzeker namens de Brabanders. Op slag van rust kwamen de gasten zelfs op voorsprong. Een vrije trap viel overal tussen, maar voor de voeten van Dave Nieskens die scoorde.
,,Een kwestie van concentratie”, baalde Jeff Stans na afloop met name van de snelle gelijkmaker van Helmond Sport. ,,De trainer riep nog vanaf de kant: zet het neer! Dat deden we dus niet goed en voor Helmond Sport viel die bal ook precies goed.” Tomasson: ,,Je moet scherp zijn op zo’n moment en dat waren we niet.”
Na rust speelde Excelsior beter dan in de eerste helft. Het duurde even voordat de kansen kwamen, maar na een uur was er een wonderschone gelijkmaker van Jeff Stans, die de bal op zijn slof nam en verwoestend uithaalde. Rangelo Janga had daarna de 3-2 kunnen maken, maar zijn kopbal ging net naast het doel.
,,We hebben aanspraak gemaakt op de zege”, vond Tomasson. ,,In de tweede helft speelden we goed voetbal, was er beleving bij de spelers en kregen we goede kansen. We zijn de wedstrijd dus goed geëindigd en dat moeten we zien vol te houden naar de volgende wedstrijd toe.” Jeff Stans was het daarmee eens: ,,Het goede gevoel van de tweede helft moeten we meenemen naar Jong PSV.”