Stadsderby tegen Sparta eindigt in 1 tegen 1

8 december 2013

Excelsior heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Sparta. Johan Voskamp zorgde vroeg in de wedstrijd voor een Spartaanse voorsprong, maar kort voor tijd bezorgde Lars Veldwijk Excelsior de meer dan verdiende gelijkmaker.

De stadsderby tussen Excelsior en Sparta maakt altijd wat los. Supporters van Excelsior brachten zaterdag een bezoek aan de laatste training om de spelers met vuurwerk en gezang extra te steunen. Op de wedstrijddag zelf reisden zo’n 300 supporters van Excelsior mee naar Spangen om de ploeg te steunen. Zij lieten zich de gehele wedstrijd door goed horen.
Op de groene mat combineerde Excelsior er op los, was Sparta voetballend de baas, maar was nabij de zestien steeds te slordig om echt gevaarlijk te worden. Grote kansen leverden het veldoverwicht van Excelsior daardoor niet op. Sterker nog, na een kwartier spelen was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Johan Voskamp, die even daarvoor geel had gekregen na een charge op Lars Veldkamp, profiteerde van slordig spel van de Kralingers en schoot de 1-0 langs Jordy Deckers in het doel.
Aan de andere kant was er een kans voor Adil Auassar geweest en kreeg Lars Hutten een mogelijkheid. De grootste kans voor rust was evenwel opnieuw voor de thuisploeg. Donovan Slijngard bezorgde de bal bij Johan Voskamp die bijna opnieuw trefzeker was. Gelukkig wist Lucas Woudenberg een tweede Spartaanse treffer te voorkomen.
In de eerste fase na rust trok Sparta het spel iets meer na zich toe, maar daarna nam Excelsior het initiatief weer over. De counters van Sparta bleven gevaarlijk, maar Excelsior ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Sparta moest ook nog met tien man verder, nadat Huseyin Dogan zijn tweede gele kaart had gekregen.
Vijf minuten voor tijd kreeg Excelsior eindelijk loon naar werken. Het was Lars Veldwijk die scoorde en de meegereisde supporters liet juichen. Na de gelijkmaker ging Excelsior nadrukkelijk op zoek naar de winst. Khalid Karami had in blessuretijd de 1-2 moeten scoren, maar mikte de bal op de paal, waardoor het bij 1-1 bleef.
,,We zijn 80 minuten de bovenliggende partij op Het Kasteel geweest, dus daar ben ik tevreden over’’, zei Jon Dahl Tomasson. ,,Wel ben ik teleurgesteld dat we niet hebben gewonnen.’’ Tomasson gaf toe dat zijn ploeg ondanks het goede veldspel soms te slordig was. Over de kans van Karami in blessuretijd zei hij: ,,Dat was te gehaast, te wild geschoten. Iedereen maakt fouten, maar het was fijn geweest als hij hem erin had geschoten, dan waren we met drie punten naar huis gegaan.’’