Nieuwjaarstoespraak van voorzitter Albert de Jong

15 januari 2014

Excelsior heeft op sportief en financieel gebied een moeizaam jaar achter de rug. Dat bleek vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie uit de toespraak van Albert de Jong. De voorzitter zei echter positief te zijn over de toekomst van de club. Excelsior is door de KNVB weliswaar ingedeeld in categorie 1, de Kralingers verwachten al in juni terug te keren in categorie 2. Ook op sportief gebied doet Excelsior het beter dan afgelopen seizoen. De Jong had tijdens zijn speech complimenten voor onder meer de Excelsior Business Club, Excelsior4All en de samenwerking met de supportersvereniging. Lees hieronder de volledige toespraak.

Geachte leden van de ‘Excelsior-familie’, welkom bij deze bijeenkomst en nog een gelukkig nieuw jaar gewenst en dank voor uw komst! Terugblikken en vooral vooruitkijken het komende kwartier. We gaan het hebben over hoe onze club het op sportief, financieel, organisatorisch en maatschappelijk gebied gedaan heeft in 2013. En wat wij willen bereiken bij deze onderwerpen.

Verdrietig is, helaas, zoals elk jaar, dat ons een aantal Excelsior-mensen zijn ontvallen waaronder bijvoorbeeld Dick van den Polder en Arie Vermeer. Zij zullen allemaal niet vergeten worden.

We gaan het hebben over de sportieve prestaties in 2013.

Dylan Metselaar, student en Excelsiorfan, twitterde een maand geleden een prachtig overzicht van alle door onze club in 2013 gespeelde wedstrijden. Dank daarvoor Dylan. Ik citeer graag uit je werk. In totaal speelden we 45 wedstrijden. 15x gewonnen (inclusief oefenwedstrijden tegen amateurclubs), 15x gelijk gespeeld en 15x verloren. Máár tot juni 2013 behaalden wij 1 overwinning en van juli tot en met december behaalden we 14 overwinningen. Veelzeggend denk ik. Het seizoen 12-13 zullen we dan ook maar heel kort bespreken. De op één na laatste plaats, en dat dankzij een beter doelgemiddelde dan Eindhoven. Vijftiende. Een vertrouwensbreuk creëerde een onwerkbare situatie die tot het vertrek van de trainer leidde.

De start van het huidige seizoen was, zeker vergeleken met het vorige seizoen, goed te noemen. De overwinningen in de beker tegen De Graafschap en Go Ahead Eagles en de gebruikelijke overwinning op Sparta vielen het meest op. De hoofdtrainer vertrok recent, waardoor wij ons nog maar eens in de spotlights zetten met het feit dat wij niet alleen op het gebied van spelers een opleidingsclub zijn.

Het is overigens interessant om op de ranglijst van de Jupiler League te zien, dat wij na Dordrecht de minste nederlagen hebben geleden tot nu toe gedurende dit seizoen. Zij 4, wij 5 en de 18 andere clubs 6 of meer.

Na twee perioden als speler is het nu scheepsrecht voor Marinus Dijkhuizen. Een echte Excelsior man. Hij speelde 368 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij 105 doelpunten maakte. Zijn derde verblijf op Woudestein is zijn eerste als onze hoofdtrainer. Welkom terug op het oude nest trainer. En maakt u zich geen zorgen, Marinus is er van op de hoogte dat we dit jaar graag de play-offs halen! Met meer nemen we natuurlijk ook genoegen. Wij wensen je met je staf en selectie heel veel succes toe.

Dan over de financiële situatie bij onze club. Excelsior genereerde lange tijd, structureel te weinig inkomsten, de huidige faciliteiten zijn daar (mede) debet aan. Tellen we daar de totaal onverwachte, slechte sportieve prestaties van het vorige seizoen bij op, waardoor media- en recette-inkomsten ernstig tegenvielen, en de overstap per 1 juli jl naar een nieuwe ‘scherpere’ accountant, dan hebben we een paar van de oorzaken van onze slechte financiële situatie.

Excelsior heeft het afgelopen jaar dankzij financiële injecties faillissementsscenario’s, zoals bij Veendam en AGOVV, weten af te wenden. Twee clubs die net als Excelsior bivakkeerden in de veilig geachte financiële KNVB categorie 2. Deze clubs bestaan niet meer maar Excelsior, ondanks dat wij per einde van deze maand terug zullen zakken naar de slechte financiële rating, bestaat nog wel. U hoort het goed: Excelsior zakt terug naar categorie 1. Wij hebben dit zien aankomen en daar waar mogelijk was bezuinigingen en andere maatregelen doorgevoerd. Maar het belangrijkste om u te vertellen is het feit dat het gevaar voor wat betreft de continuïteit van onze club is afgewend. Er zal niet verder op grote schaal bezuinigd hoeven te worden. Wel moeten we de komende jaren zuinig zijn en onze inkomsten vergroten. We zijn van nu af aan bij Excelsior financieel helemaal in control waardoor de terugval toch een beetje wrang is.

Terugzakken naar categorie 1. Dit houdt in dat wij een plan van aanpak hebben moeten maken, waarin is beschreven hoe Excelsior weer gezond zal worden. Dit plan ligt bij de KNVB en de verwachting is dat wij bij het tweede meetmoment van dit jaar in juni a.s. weer in categorie 2 worden ingedeeld om van daaruit de ambitie te gaan realiseren om tot de gezonde categorie 3 te gaan behoren! De bovenkant van deze categorie! Eerder dan juni kan omwille van de regelgeving niet. We gaan met elkaar op de langere termijn de club schuldenvrij maken, daar hebben we vertrouwen in.

Op organisatorisch vlak waren er de volgende wijzigingen. Excelsior nam afscheid van drie illustere bestuursleden. De inzet en toewijding van Simon Kelder, Harry Sluijter en Nico Janssen voor onze club, staat buiten kijf en daar zijn wij hen dankbaar voor. Alle drie vervullen nog steeds hun rol als ambassadeur, gastheer en adviseur voor directie en bestuur. Hun blijvende betrokkenheid stellen wij zeer op prijs. Hun vertrek vingen wij op met het aannemen van twee nieuwe bestuursleden te weten Evert Jan Heijnen, in het dagelijkse leven advocaat, als secretaris. Verder als penningmeester, en in het dagelijkse leven fiscalist, Wilbert van der Aalst. Verder kwamen er op kantoor zeer goede, ambitieuze nieuwe medewerkers bij in 2013, wat hebben jullie al veel goed werk verricht, Jessica en Steven!

Op maatschappelijk vlak met Excelsior4All gebeurde er heel veel goeds. Onder leiding van Vincent van Zon, Otto de Witt Wijnen, Ferry, Wouter, Niels Redert en Steven Barents werden op sociaal maatschappelijk gebied grote successen geboekt. Er kwam een werkelijk schitterend leercentrum hier op het dak waardoor het project Playing For Success gerealiseerd kon worden. Een leerconcept dat naschoolse opvang en bijscholing van kinderen tot doel heeft. Maar ook werden er projecten gestart voor talentontwikkeling, clinics, amateurclubpartnerships, lesbijdragen aan scholen en schoolsportverenigingen.

Dank voor de realisatie van het leercentrum aan de founding partners, dat zijn Nauta Dutilh en Coca Cola. Verder natuurlijk de deelgemeenten Kralingen Crooswijk, Prins Alexander en Noord, en de drie woningcorporaties, Vestia, Woonstad en Havensteder. Dank voor uw inzet en bijdragen aan onze schitterende stichting Excelsior4all.

Overigens: Ik wil u namens Excelsior4All attenderen op de Excelsior MVO dag op vrijdag 14 maart als we ‘s avonds ook thuis tegen MVV spelen. Een dag waarop alle Excelsior4All projecten centraal staan. Meer berichten zullen daar later over naar buiten worden gebracht.

Sponsoring:
Vernieuwend als we altijd waren en nog steeds zijn. Per 1 juli 2013 kregen we voor het eerst in onze geschiedenis een rugsponsor waarbij de plaats op de rug voor drie jaar werd gereserveerd voor het goede doelen platform Yes We Care onder leiding van de inspirerende Floor Wijburg.

De businessclub, (onder leiding van Eric Verwey, Paul Visser, Theo Timmers en Wouter Gudde met ondersteuning van Jessica Hubers) wist het weer voor elkaar te krijgen om hun bijeenkomsten van de vorige jaren te overtreffen. Degenen die in Barcelona de heer Messi 5x zagen scoren hadden niet kunnen dromen dat het bezoek aan Manchester, met een lunch met Robin van Persie nog gedenkwaardiger zou zijn. Dan hebben we het nog niet eens gehad over ons bezoek aan Eindhoven waarbij de vuvuzela’s ons team naar de overwinning toeterden. Maar ook komt er steeds meer nadruk te liggen op het onderlinge zakendoen, erg belangrijk, want er moet naast plezier met elkaar ook werk gegenereerd worden. Verder kwam er een smoelenboek online, en werden er onderlinge netwerkbijeenkomsten en bijeenkomsten met andere businessclubs georganiseerd. Zo ook in maart van dit jaar, want dan gaan we met ruim 100 sponsoren naar Madrid. Nu al heel veel zin in.

Ambities voor de komende jaren:
Onze ambities realiseren zal alleen mogelijk zijn als wij op commercieel vlak nog meer stappen voorwaarts gaan maken dan gedurende de afgelopen seizoenen. Stappen waarmee Excelsior meer sponsor- en recette-inkomsten weet te genereren. In simpelere bewoordingen: meer geld binnenharken voor de club, waarbij sponsoren en supporters door het onderlinge netwerken en het elkaar gunnen van werk, een win win situatie blijven creëren.
De huidige stadion faciliteiten en mogelijkheden zijn niet toereikend genoeg om deze noodzakelijke inkomstengroei te realiseren. Dat kan alleen met hogere recette en sponsorinkomsten middels meer luxe business stoelen, een grotere businessruimte en brasserie, vergadergelegenheid, enz enz. Stap voor stap gaan wij er aan werken om die ambities te realiseren. Het vertrouwen hierin is groot!

Samengevat onze lange termijn ambities:

Sportief:
We willen op de lange termijn vaker wel dan niet in de Eredivisie spelen.

Financieel:
Het gaan bereiken en behouden van de categorie 3 status. Er is maar één optie en dat is de weg omhoog. Er is financieel gezien geen alternatief!

Organisatorisch:
Willen we makkelijk slagvaardig, ‘lean & mean’ snel kunnen schakelen en ons aanpassen aan het niveau waarop we spelen, ere- of eerste divisie. De commerciële organisatie zal in de toekomst versterkt moeten worden om de noodzakelijke extra inkomsten te genereren. Alles wat wij doen bij Excelsior moet bijdragen aan het creëren van omstandigheden waar het eerste elftal prestaties bij kan leveren!

Naast ambities op sportief, financieel en organisatorisch vlak hebben we ook de ambitie om op maatschappelijk gebied en via het geweldige Excelsior4all één van de meest bewonderde clubs uit het betaalde voetbal te willen zijnen te blijven.

Een paar andere zaken nog;

Oud spelers:
We willen met ingang nog van dit seizoen een aantal plaatsen op de tribune reserveren voor oud spelers van onze club. We vinden onze oud spelers belangrijk. Oud spelers willen wij graag zien als ambassadeurs, onze ambassadeurs, Excelsior ambassadeurs en wij denken dat als wij hen meer bij de club betrekken, dat we dit kunnen realiseren. Gesprekken met twee Excelsior iconen (Sjaak Roggeveen en Aad Leenheer) hierover zijn gaande.

Nieuwbouw:
Over het nieuwbouwplan op ons parkeerterrein zal naar verwachting aan het einde van dit kalenderjaar de beslissing vallen. Het plan, uit de koker van ons vorige bestuur, omvat een woontoren met parkeergarage en een plint met onder andere een heuse Excelsior fanshop en nog wat andere zaken die ons structureel meer inkomsten moeten gaan opleveren. Uitgangspunt is om u (indien van toepassing) hier voor de deur te laten blijven parkeren op wedstrijddagen! Verder willen we liever vandaag dan morgen een ruimte als die van Excelsior4All aan die kant van ons gebouw, realiseren aan deze kant ter uitbreiding van deze businessruimte.

Spelersfonds:
Er werd, om de bezuinigingen voor een stuk te compenseren een spelersfonds opgezet dat, na een succesvolle bijeenkomst bij onze partner Quooker, van Walter Peteri, steeds meer deelnemers wist te verwerven. Deelname aan het fonds kost 10.000 euro en graag nodigen wij geïnteresseerden uit om ons u er over te laten vertellen. Wij doen een beroep op u.

Erasmus:
In april werden de goede contacten met de Raad van Bestuur van de EUR (vestiging Woudestein met 18.000 studenten) bestendigd met de ondertekening van een convenant. Een samenwerkingsverband dat een win win situatie moet creëren voor beide partijen. Het is de bedoeling om dichter naar elkaar toe te groeien en van elkaars faciliteiten gebruik te maken waarbij wij heel graag steeds meer studenten op onze tribunes krijgen.

Supporters:
Er waren dit seizoen al twee vruchtbare bijeenkomsten tussen de supportersvereniging en bestuur/ directie. De bereidwilligheid vanuit de supporters om meer van onze club te maken is groot. Er waren brainstormsessies waarbij onder meer plannen werden gemaakt om het stadiononderhoud te verbeteren en meer sfeerverhogende acties op te zetten. Er werd een prijs gewonnen voor de meest ‘luidruchtige’ (in de goede zin des woords) achterban. Er zijn uit onze achterban vrijwilligers nodig, via de de supportersvereniging en de website zal daar ruchtbaarheid aan worden gegeven. Grote klasse.

Dank zijn we verschuldigd aan een heleboel. Dank aan onze trouwe hoofdsponsor DSW Zorgverzekeraar en Sportclub Excelsior, de kidsclub, de vrijwilligers, Esther, Petra, Rina, Gonnie en Vincent en om niemand te vergeten wil ik iedere betrokken sponsor, supporter etc bedanken voor zijn of haar voortdurende inzet ten behoeve van Excelsior.

Een doel is een droom met een deadline; Onze dromen?
– Het niet meer opleiden van spelers voor de verkoop maar voor ons zelf.
– Stadion met grotere capaciteit. Waarbij de hoeken gevuld zijn. Hier hebben wij als stip op de horizon tekeningen van laten maken. Een droom visualiseren en daarna verwezenlijken. Het visualiseren hebben we gedaan, nu nog het verwezenlijken.

Tot slot:
Zoals u weet: Logica brengt ons van a naar b. Verbeelding brengt ons overal! Daarom het volgende:

Wij promoveerden in 2002, in 2006, en in 2010 naar de eredivisie en iets in mij, een heel klein stemmetje nog, zegt mij dat er aan die reeks een logisch vervolg KAN worden gegeven in 2014. Dus Marinus, met je mannen, aan de slag. Te beginnen vrijdag, Dordrecht uit!

Zo direct de wedstrijd tussen de veteranen en oud Excelsior. Als jullie nog geen beslissing hebben genomen over de gewenste speelwijze dan een tip van Johan Cruijff die zei: ‘Voetbal hoort gespeeld te worden in een 4-3-3 opstelling je kunt niet met twee spitsen spelen want dan krijg je oneven getallen en kan een elftal nooit functioneren’. Heren hou daar rekening mee.

Vorig jaar deed Hans Volwerk de lichten tijdens de ‘Oud’ Excelsiorwedstrijd, uit. Kan iemand Hans weghouden van het lichtknopje?

Dan wens ik u nog een fijne avond. Dank voor uw aandacht, uw betrokkenheid en uw clubliefde.

Meer Nieuws

di 26 september 2023

Samen rijden met andere supporters naar uit- en thuiswedstrijden

Samen rijden met andere supporters naar uit- en thuiswedstrijden van Excelsior Rotterdam! Excelsior Rotterdam heeft als…

Lees meer

ma 25 september 2023

Excelsior onder 12 wint met 5-0 van SC Feyenoord

Onze jeugdteams kwamen dit weekend allemaal in actie. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden. Excelsior…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets