2014: Excelsior Rotterdam promoveert naar de Eredivisie!

18 mei 2014

Op 18 mei 2014 kreeg Excelsior Rotterdam opnieuw de mogelijkheid om te promoveren naar de Eredivisie. In de play-offs was in Rotterdam al met 2-0 gewonnen van RKC Waalwijk en dus was de uitgangspositie voor het beslissende duel goed voor de Kralingers. Het werd een memorabele dag in Waalwijk. Het duel eindigde in 2-2 en Excelsior klom andermaal op naar het hoogste niveau. Op deze pagina kijken we terug op deze prachtige dag. Zo is een korte documentaire te zien over de promotie en kun je een long read lezen over Marinus Dijkhuizen. En uiteraard veel foto's van deze historische datum uit de historie van Excelsior Rotterdam.

Video: Was jij erbij op 18 mei?

Een ware uittocht van supporters van Rotterdam richting Waalwijk. Met tientallen bussen reisde de Kralingse aanhang op 18 mei 2014 massaal richting Waalwijk voor het beslissende duel in de play-offs. Tien Producties was er ook bij die dag en volgde Excelsior Rotterdam die dag op de voet met een camera. Het leverde een heerlijke reportage op van een historische dag: #Wasjijerbijop18mei?


Wedstrijdverslag van 18 mei 2014

Excelsior speelt volgend seizoen weer in de Eredivisie. De Kralingers speelden met 2-2 gelijk tegen RKC Waalwijk. Omdat de thuiswedstrijd al met 2-0 werd gewonnen, klimmen de Kralingers omhoog naar het hoogste niveau. Meteen na het laatste fluitsignaal barstte het feest los met de ruim 700 meegereisde supporters.

Na de geweldige 2-0 overwinning in de thuiswedstrijd ging Excelsior vol vertrouwen naar Waalwijk voor het beslissende duel in de Jupiler Play-offs. Excelsior wilde daar snel een doelpunt maken, een uitdoelpunt erbij en het zou voor RKC Waalwijk helemaal een lastige missie worden om Excelsior nog te verslaan. De Kralingers werd in Waalwijk gesteund door zo’n 700 meegereisde supporters en sponsors en zij lieten zich luidkeels horen.
Al na vier minuten spelen kreeg Excelsior waar het op hoopte: een doelpunt. Khalid Karami, zelf donderdag al snel trefzeker tegen RKC Waalwijk, gaf nu een afgemeten voorzet op Lars Veldwijk. De topscorer van Excelsior werd wel heel erg vrijgelaten en kon de bal langs voormalig Excelsior-doelman Arjan van Dijk koppen. De snelle treffer werd gevierd met de meegereisde supporters achter het doel.
Excelsior bleef daarna de bovenliggende partij, al kreeg ook RKC Waalwijk mogelijkheden. Na 26 minuten kwam Excelsior helemaal in een zetel terecht. Een vrije trap van Jeff Stans werd door Sander Fischer in het doel gekopt. In het restant van de eerste helft kwam de thuisploeg alsnog naast Excelsior. Eerst was het Jean-David Beauguel die de 1-2 langs Jordy Deckers kopte en vlak voor rust maakte Peter Jungschlager de gelijkmaker.

Direct na rust redde Deckers knap op een inzet van Beauguel. Dat was het moment waarop de spanning onder de Rotterdamse fans toesloeg. Hoewel RKC Waalwijk er nog drie moest maken, waren zij nog niet gerust op een goede afloop. Het spel golfde in deze fase op en meer en beide teams kregen kansen. Doelpunten leverde het niet op en de klok tikte door in het voordeel van Excelsior.
Vijf minuten voor tijd stonden alle selectiespelers al voor de dug-out te feesten. Zij beseften dat het niet meer mis kon gaan, maar het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Makkelie voelde toch als een bevrijding. Spelers en staf vierden de promotie met de meegereisde fans. Kort daarna ontving aanvoerder Sander Fischer de Gouden Stier uit handen van Simon Kelder, CED-voorzitter en voormalig algemeen directeur van Excelsior. Daarna ging de reis naar Rotterdam, waar het feest nog eens dunnetjes werd overgedaan. Na twee jaar Jupiler League is Excelsior terug in de Eredivisie!

Doelpunten:
4. Veldwijk 0-1
26. Fischer 0-2
38. Beauguel 1-2
44. Jungschlager 2-2

Scheidsrechter: Danny Makkelie
Gele kaarten: Braber, Amieux, Lieder (RKC Waalwijk), Woudenberg, Botaka (Excelsior)

Opstelling Excelsior: Jordy Deckers; Lucas Woudenberg, Sander Fischer, Kevin van Diermen, Khalid Karami; Adil Auassar, Rick Kruijs (63. Jurgen Mattheij), Jeff Stans (86. Rangelo Janga); Kevin Vermeulen (33. Lars Hutten), Lars Veldwijk, Jordan Botaka.


Marinus Dijkhuizen: 'Dat kun je vooraf niet bedenken'

,,Een doelstelling formuleren vind ik lastig, maar het past bij de club om de play-offs te halen.’’ In het bericht waarin bekend werd gemaakt dat Marinus Dijkhuizen de nieuwe hoofdtrainer was van Excelsior was de oud spits van de club nog voorzichtig.

Puur statistisch gezien was deze voorzichtigheid natuurlijk niet nodig. Sinds de eeuwwisseling was Excelsior in 2002, 2006 en 2010 naar de Eredivisie gepromoveerd. Wie de lijn van deze jaartallen doortrok, kon niet anders dan concluderen dat het in 2014 helemaal goed moest komen met de club.
Dat Excelsior in de winterstop na het plotselinge vertrek van de Deense hoofdtrainer Jon Dahl Tomasson uitkwam bij de oud speler van de club was niet verrassend. Na afloop van het seizoen ervoor was hij ook een kandidaat geweest om de vertrokken Leon Vlemmings op te volgen. De keuze viel toen uiteindelijk op Tomasson. Nu belde directeur Ferry de Haan wel als eerste met Dijkhuizen.
,,Het zijn hectische dagen geweest’’, zei hij op 1 januari 2014 na zijn aanstelling. ,,Na het vertrek van Tomasson hoopte ik uiteraard dat Ferry mij zou bellen en gelukkig gebeurde dat ook. Ik ben maandag heen en weer gereden vanuit mijn vakantieadres in Duitsland en hebben we met elkaar gesproken. Gisteren is alles definitief rondgekomen. Ik ben heel erg blij met deze kans.’
Excelsior had Marinus Dijkhuizen al eerder een kans geboden. Dat was in 1994 toen hij zich als amateurvoetballer op 22-jarige leeftijd alsnog mocht bewijzen in het betaalde voetbal. Twee seizoenen in Kralingen (66 wedstrijden, 28 doelpunten) bleken de opstap voor een mooie carrière, die hem langs Cambuur Leeuwarden, FC Utrecht, het Schotse Dunfermline Athletic FC, FC Emmen en TOP Oss bracht.
In 2005 kreeg hij opnieuw een telefoontje uit Rotterdam. Simon Kelder vroeg hem of hij wilde terugkeren in Rotterdam. Hij hapte toe en werd dat seizoen met Excelsior kampioen van de Eerste Divisie, destijds Gouden Gids Divisie geheten. In de Eredivisie viel hij te vaak buiten het basiselftal, waardoor hij uiteindelijk de voorkeur gaf aan een vertrek naar zijn andere grote liefde: Cambuur Leeuwarden.
Na zijn voetbalcarrière ging ‘die lange’ als trainer aan de slag en hij belandde al snel weer op Woudestein. Hij werkte als video-analist en scout en werd vervolgens spitsentrainer bij FC Utrecht en hoofdtrainer van VV De Meern. ,,Wij kennen Marinus natuurlijk goed, omdat hij hier lang heeft rondgelopen’’, zo motiveerde directeur Ferry de Haan begin 2014 de keuze voor de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior, die op dat moment alleen ervaring had in het amateurvoetbal.
In Rotterdam stond Dijkhuizen voor een groep waarin onder meer zijn voormalig assistent van VV de Meern speelde, Rick Kruijs. Dijkhuizen: ,,Rick zei bij mijn aanstelling al: ‘We hebben een goede ploeg, er zit veel meer in’. Na een paar maanden kreeg ik dat gevoel ook. We merkten dat we steeds meer wedstrijden gingen winnen en dan voel je iets gebeuren binnen zo’n groep. Ik heb dat bij Montfoort ook meegemaakt. Je komt in een flow en dan kun je heel veel.’’

Na 38 wedstrijden bezette Excelsior dat seizoen de derde plaats in de Jupiler League, achter kampioen Willem II en de verrassende nummer twee FC Dordrecht. Met deze derde plaats en een plek in de Jupiler Play-offs was de doelstelling die hij bij zijn aanstelling formuleerde bereikt. Los van de jaartallen voelde echter ook Marinus Dijkhuizen dat het misschien wel nog mooier kon worden.
Excelsior stroomde in de tweede ronde van de play-offs in en versloeg daarin FC Den Bosch. In de finaleronde wachtte vervolgens eredivisionist RKC Waalwijk. ,,Er is veel vertrouwen in de ploeg’’, zei Dijkhuizen aan de vooravond van het eerste duel. ,,We hebben de laatste tijd veel wedstrijden gewonnen, veel doelpunten gemaakt en iedereen is fit. Alle voorwaarden voor succes zijn dus aanwezig. Wij moeten thuis een goede uitslag neerzetten.’’
In een uitverkocht Stadion Woudestein zette Excelsior op donderdag 15 mei 2014 de eerste belangrijke stap richting de Eredivisie. Al na vier minuten opende Khalid Karami de score en vijf minuten voor rust zorgde Lars Veldwijk voor 2-0. ,,We hebben één doel en dat is de Eredivisie’’, zei Dijkhuizen na die overwinning. ,,In de kleedkamer was er maar één gevoel: dit geven we niet meer weg.’’
Net als vier jaar eerder sloeg de promotiekoorts toe in Kralingen. Met tien bussen reisde de aanhang van Excelsior op zondag 18 mei naar Waalwijk. In het bloedhete stadion daar was er opnieuw een snelle voorsprong. Lars Veldwijk maakte na vier minuten de 0-1 en 22 minuten later zorgde Sander Fischer voor 0-2. Het werd nog voor rust 2-2, maar de promotie gaf Excelsior niet meer uit handen.
Ruim vier en een halve maand na zijn aanstelling promoveerde Marinus Dijkhuizen met Excelsior naar de Eredivisie. Op het veld in Waalwijk ging hij op de schouders van zijn spelers en hij liet zich bejubelen door de meegereisde supporters. ,,Ik was heel blij met de kans die Excelsior mij bood in het betaalde voetbal. Vooral bij Excelsior, wat toch mijn club is. Ik ben mijn carrière als speler hier immers in 1994 begonnen. Dat je een paar maanden na je aanstelling naar de Eredivisie promoveert, dat kun je vooraf niet bedenken.’’
Dijkhuizen stond ook in het seizoen 2014-2015 aan het roer bij Excelsior. Het werd opnieuw een memorabel jaar, want de Kralingers wisten zich voor het eerst sinds 1986 rechtstreeks te handhaven in de Eredivisie. De successen waren ook in het buitenland opgevallen, want Dijkhuizen kreeg een aanbieding van het Engelse Brentford FC. ,,Dit is een unieke kans die ik niet kan laten lopen’’, zei hij bij zijn vertrek.
Excelsior speelt sinds die bloedhete dag in Waalwijk op het hoogste niveau. Vier keer lukte het de Rotterdammers inmiddels om zich zonder het spelen van play-offs te handhaven in de Eredivisie. In het seizoen 2018-2019 hoopt de club geschiedenis te schrijven door zich voor de vijfde achtereenvolgende keer te handhaven.
De carrière van Marinus Dijkhuizen verliep sinds zijn vertrek uit Rotterdam helaas minder voorspoedig. Na negen speelronden werd hij door Brentford ontslagen en ook bij NAC Breda en Cambuur Leeuwarden werd hij voortijdig op straat gezet. Sinds januari 2018 is Dijkhuizen assistent-trainer bij FC Utrecht.
Die fantastische achttiende mei 2014 pakt echter niemand hem af. ,,Die play-offs waren sowieso geweldig, maar die dag in Waalwijk, met mijn familie op de tribune, de ontlading, het feest in Rotterdam. Dat zijn prachtige herinneringen.’’

Dit verhaal is afkomstig uit het boek ‘Voor de roem van ons Excelsior’ van Vincent Wernke en Dylan Metselaar.

Meer Nieuws

di 11 juni 2024

JINC dankzij DSW Zorgverzekeraar op het shirt van Excelsior

JINC is dankzij DSW Zorgverzekeraar de nieuwe shirtsponsor van Excelsior Rotterdam voor de komende twee jaar.…

Lees meer

za 8 juni 2024

Keeper Anouk van de Klooster sluit aan bij Excelsior Vrouwen

Anouk van de Klooster speelt komend seizoen voor Excelsior Vrouwen. De 23-jarige keeper komt over van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij