Hans van Gijzen werkt als adviseur voor het Nationaal Register

13 oktober 2014

Hans van Gijzen, oprichter en naamgever van Holland van Gijzen Advocaten en Notarissen, komt al zo’n tien jaar bij Excelsior. De meeste leden van de businessclub kennen hem als advocaat en jurist en zijn huidige activiteiten met zijn Van Gijzen Consultancy BV, maar hij werkt tevens als een van de adviseurs voor het Nationaal Register. Dit instituut bemiddelt tussen vraag en aanbod om de juiste mensen te vinden voor een raad van toezicht of raad van commissarissen bij bedrijven en instanties.
,,Ik ben altijd advocaat geweest, maar werk sinds twee jaar ook voor het Nationaal Register’’, vertelt Hans van Gijzen. ,,Dat is ontzettend leuk werk. Ik kom bij uiteenlopende bedrijven binnen en ontmoet veel bestuurders die kandidaat willen worden. Het Nationaal Register is geen commercieel bureau, maar een stichting, ooit opgericht door werkgevers en werknemers. Het is immers in het belang van allebei dat op bepaalde posities binnen een bedrijf of instantie goede mensen terechtkomen.’’
Het Nationaal Register is een werving- en selectiebureau dat zich exclusief richt op commissarissen. Daarnaast verzorgt de stichting opleidingen voor commissarissen en is er een uitgebreide kennisbank aanwezig. Van Gijzen houdt zich bezig met selectie van de juiste mensen als een bedrijf op zoek is naar iemand voor de raad van toezicht of raad van commissarissen. Momenteel is hij in die hoedanigheid in de regio onder meer actief voor de RET en het Medisch Centrum Spijkenisse.
,,In de database van het Nationaal Register staan zo’n 1500 personen’’, vertelt hij. ,,Dit zijn veelal ex directeuren, CFO’s, CEO’s, ministers, staatssecretarissen, allemaal mensen die in potentie in aanmerking komen voor een functie in een raad van commissarissen. Zij kunnen zich aanmelden, sturen hun CV in en voeren daarna een intakegesprek. Het zijn mensen die een hoge functie hebben bekleed en zich nu beschikbaar stellen als commissaris. Met hun achtergrond en know how kunnen ze van grote waarde zijn voor een bedrijf of instelling.’’
Nadat hij een opdracht heeft ontvangen, stelt Van Gijzen eerst een profielschets op. Die wordt geplaatst op de website van het Nationaal Register en verstuurd naar de mensen in de database. Van Gijzen onderzoekt of personen die zich voor de betreffende functie aanmelden bij een bedrijf of instelling passen en kijkt of er mensen zijn die bij het functieprofiel passen en zich wellicht niet hebben aangemeld. Daaruit ontstaat een long list van zo’n tien namen die met de opdrachtgever worden doorgenomen.
Na schifting ontstaat een shortlist van vijf mensen, die vervolgens worden uitgenodigd voor een gesprek met de aanstellingscommissie van de opdrachtgever. ,,In principe houdt ons werk daar op, al vinden veel opdrachtgevers het fijn als wij bij die gesprekken zitten. Ook om te kijken naar de diversiteit in samenstelling van een raad van toezicht, want het heeft geen zin om allemaal dezelfde personen neer te zetten. Soms is het juist goed om iemand te nemen met een totaal andere achtergrond.’’
Zo past iemand die uit het bedrijfsleven komt soms juist goed in de raad van toezicht van een zorginstelling. Of iemand met een ICT-achtergrond. ,,Juist die expertise ontbreekt vaak als zo’n zorginstelling vooral in de voor de handliggende vijver blijft vissen.’’ Zelf is Van Gijzen onder meer toezichthouder van Centrale Huisartsenposten Rijnmond, waarbij 450 huisartsen zijn aangesloten in deze regio. ,,Ik wilde graag iets doen, maar dan met een maatschappelijk doel en niet opnieuw het commerciële bedrijfsleven. Met mijn juridische achtergrond kan ik van waarde zijn voor deze stichting en dat geldt voor veel mensen die uit het bedrijfsleven komen.’’
Naast grote bedrijven, zorginstellingen en andere organisaties werkt hij inmiddels ook voor het MKB en familiebedrijven, die een raad van commissarissen of advies willen oprichten. ,,Ook in de Excelsior Busines Club zijn er wellicht bedrijven die dit willen en dan is het goed te weten dat er iemand in de businessclub zit die ze hierbij kan helpen. Het Nationaal Register zorgt in dat geval voor kwalitatief goede kandidaten.’’

Kijk voor meer informatie op: www.nationaalregister.nl.

Meer Business nieuws

ma 17 januari 2022

David Verbaan versterkt het commerciële team van Excelsior

David Verbaan versterkt per direct het commerciële team van Excelsior Rotterdam. De 28-jarige Rotterdammer, die eerder…

Lees meer

do 13 januari 2022

Welkom bij Excelsior Rotterdam: Sligro Food Group

Dit seizoen mochten wij weer verschillende nieuwe bedrijven als sponsor verwelkomen bij Excelsior Rotterdam. Op deze…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets