Businessborrel met Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren

10 november 2014

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht was er afgelopen vrijdag een businessborrel met FC Utrecht eigenaar Frans van Seumeren. Hij werd door Jan Dirk Stouten geïnterviewd over zijn bedrijf en zijn bemoeienissen met FC Utrecht.
Het was al flink druk in de businessruimte van Stadion Woudestein toen Jan Dirk Stouten om iets over vijven aan Frans van Seumeren vroeg of hij denkt dat Marinus Dijkhuizen een toptrainer in wording is. ,,Ja’’, was het duidelijke antwoord van de grootaandeelhouder van FC Utrecht. Over de vraag of hij denkt dat Dijkhuizen ooit bij zijn club zal werken, moest hij wat langer nadenken: ,,Een moeilijke vraag, maar het zou kunnen.’’
,,Ik heb Marinus twee en half jaar meegemaakt (bij VV De Meern en FC Utrecht) en als persoon heeft hij veel indruk op mij gemaakt. Hij doet het boven verwachting goed met Excelsior. Deze stap was voor hem de belangrijkste in zijn carrière. Als hij Excelsior in de Eredivisie houdt, voorspel ik hem een mooie carrière als coach.’’
Wat volgde was een boeiend en amusant vraaggesprek. Van Seumeren werd in 2008 eigenaar van de club, maar het was hem ‘verschrikkelijk tegen gevallen’: ,,Een voetbalclub runnen is volledig anders dan een bedrijf. Je hebt te maken met emoties in het kwadraat. Ik heb mezelf overschat’’, zo gaf hij toe. Hij investeerde tot nu toe zo’n 40 miljoen euro in de club, maar pas zes jaar na zijn entree heeft hij het gevoel dat de juiste mensen bij de club zitten.
Van Seumeren verdiende zijn geld als directeur van het familiebedrijf Van Seumeren Kraanbedrijf. Aanvankelijk wilde hij helemaal geen ondernemer worden: ,,Ik wilde naar de sportacademie.’’ Voetballen deed hij ook, als spits. ,,Weinig voetbal, maar veel lawaai’’, zo omschreef hij zichzelf als speler. ,,Toen ik 16 was, kocht mijn vader een kraan. Hij heeft mij van school gehaald en op die kraan gezet.’’ Uiteindelijk werd hij directeur van het familiebedrijf. In 2001 verwierf hij internationale bekendheid met de berging van de Koersk.
Het duurde twee maanden voordat zijn bedrijf deze grote, maar lastige klus kreeg: ,,We kwamen met een delegatie van acht man om te onderhandelen, de Russen kwamen met 150 man. Een giga spannend project, maar het is goed gekomen.’’ De broers kregen uit handen van Poetin een hoge Russische onderscheiding, waarvoor ze op het Kremlin moesten verschijnen. Van Seumeren voelde niet echt een persoonlijke klik met de president: ,,Ik verwachtte een stoere vent, maar er kwam zo’n mannetje binnenstappen. Ik had niet zoiets van daar ga ik vanavond een borreltje mee drinken.’’
In 2005 trok Van Seumeren zich terug uit het bedrijf en dat viel hem behoorlijk zwaar: ,,Net alsof ik een kind kwijt was. Ineens viel alles weg. Ik ben anderhalf jaar bezig geweest om daar overheen te komen.’’ Met zijn vrouw maakte hij onder meer een wandelvakantie naar Griekenland. Inmiddels is hij niet alleen eigenaar van FC Utrecht, maar ook voorzitter van VV De Meern. Op de vraag of hij ooit had gedacht zo rijk te worden, antwoordde Van Seumeren nuchter: ,,Mijn doel was niet om rijk te worden. Wij wilden de beste zijn binnen ons vakgebied en uiteindelijk word je dan rijk.’’

Meer Business nieuws

ma 17 januari 2022

David Verbaan versterkt het commerciële team van Excelsior

David Verbaan versterkt per direct het commerciële team van Excelsior Rotterdam. De 28-jarige Rotterdammer, die eerder…

Lees meer

do 13 januari 2022

Welkom bij Excelsior Rotterdam: Sligro Food Group

Dit seizoen mochten wij weer verschillende nieuwe bedrijven als sponsor verwelkomen bij Excelsior Rotterdam. Op deze…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets