De statistieken van het seizoen 2014-2015

21 mei 2015

Excelsior kan terugkijken op een prachtig seizoen. Alle verwachtingen werden overtroffen: de doelstelling ‘voorkomen van directe degradatie’ werd met directe handhaving behaald en in het bekertoernooi kwamen de Kralingers tot de halve finale. Nu het seizoen 2014-2015 ten einde is gekomen kan de balans worden opgemaakt. Een statistische terugblik op het afgelopen seizoen.

Records
Met een vijftiende plaats, de beste eindklassering sinds 1986, verzekerde Excelsior zich voor het eerst sinds de invoering van de nacompetitie van directe handhaving. Het aantal behaalde punten (32) is vrijwel gelijk verdeeld over de thuis- en uitwedstrijden. Op eigen veld werden twee punten meer behaald dan op vreemde bodem. Buiten Kralingen kreeg Excelsior zelfs minder tegendoelpunten dan in eigen huis.
Excelsior voetbalde dit seizoen een aantal clubrecords uit de geschiedenisboeken. Nog nooit werd zo vaak gelijk gespeeld in één Eredivisieseizoen (14), de eerste zes thuiswedstrijden werden voor het eerst niet verloren, in uitwedstrijden gingen nog nooit zo weinig wedstrijden verloren (6) en Excelsior kreeg op vreemde bodem nog nooit zo weinig doelpunten tegen (26). In het toernooi om de KNVB Beker ontpopte Excelsior zich tot een ware cupfighter: voor het eerst sinds 1978 werd de halve finale behaald.

Aantal wedstrijden
Excelsior speelde dit seizoen 39 officiële wedstrijden (10 overwinningen, 14 gelijke spelen en 15 nederlagen). Inclusief oefenwedstrijden betrad Excelsior vijftig keer het veld. De grootste overwinningen in de Eredivisie werden behaald op bezoek bij Heracles Almelo (0-3) en in eigen stadion tegen SC Heerenveen (3-0). In de beker was dit thuis tegen NAC Breda (6-0). De grootste nederlaag werd op eigen veld geleden tegen PEC Zwolle (0-5).

Aantal speelminuten
Sander Fischer en Jeff Stans zijn de enige spelers die alle 34 Eredivisiewedstrijden in het veld stonden. Fischer (3.056 minuten) miste slechts vier minuten. Na de aanvoerder kwam Stans tot het meeste aantal speelminuten (2.743), gevolgd door Tom van Weert (2.641). Lars Hutten (na twee wedstrijden verhuurd aan Helmond Sport) speelde het minste aantal minuten (15), gevolgd door Cedric Badjeck (48).

excwil02

Doelpunten voor
Van de 286 schoten (134 op doel) resulteerden er 47 in een doelpunt, een schotconversie van 16,4 procent. Het meeste aantal doelpunten werd gemaakt van binnen het strafschopgebied (41). Vijfmaal werd gescoord van buiten de zestien en één keer viel een doelpunt uit een standaardsituatie. Het merendeel van de doelpunten (26) werd gemaakt met de rechtervoet.
De doelpunten werden gemaakt door elf verschillende spelers; vier keer scoorde de tegenstander in eigen doel. Tom van Weert kroonde zich met 13 doelpunten tot topscorer, gevolgd door Jeff Stans (10). Alleen Michel Beukers en Cees Schapendonk kwamen ooit tot meer doelpunten in één Eredivisieseizoen dan Van Weert. Jordan Botaka was met 7 assists de meest succesvolle aangever. De strafschoppen leidden alle vijf tot een doelpunt; Jeff Stans benutte de meeste (4).

Doelpunten tegen
Excelsior kreeg dit seizoen 63 doelpunten tegen, een gemiddelde van 1.9 per wedstrijd. Over het gehele seizoen stonden liefst vier verschillende keepers onder de lat. Gelegenheidsdoelman Kevin Vermeulen kwam tot het minste aantal minuten (8) en Gino Coutinho tot de meeste (1.710). Gino Coutinho en Alessandro Damen hielden beiden twee keer hun doel schoon.

Rotterdam - voetbal Feyenoord - SBV Excelsior  -  keeper Alessandro Damen - foto Carla Vos/Cor Vos © 2015

Gele en rode kaarten
Excelsior maakte dit seizoen 439 overtredingen waarvan er 40 werden bestraft met een kaart (37 gele en 3 rode kaarten). Zeventien spelers werden bestraft met een gele kaart, waarvan Adil Auassar de meeste kreeg voorgeschoteld (6). Luigi Bruins, Jordy Deckers en Jurgen Mattheij werden met een rode kaart van het veld gestuurd.

Eredivisie 2015-2016
Excelsior kan zich dus opmaken voor het negentiende seizoen in de Eredivisie. Sinds de degradatie in 1987 keerde Excelsior vier keer terug in de Eredivisie maar duurde het Eredivisieschap nooit langer dan twee seizoenen. Alleen in de perioden 1970-1973 en 1982-1987 speelden de Kralingers langer dan twee seizoenen in de Eredivisie. Tijd om komend seizoen dus opnieuw geschiedenis te schrijven.

Samenstelling: Dylan Metselaar

Meer Nieuws

za 24 juli 2021

Excelsior sluit trainingskamp af met 2-2 tegen Jong FC Utrecht

Excelsior Rotterdam heeft het jaarlijkse trainingskamp in Delden op de terugweg afgesloten met een 2-2 gelijkspel…

Lees meer

do 22 juli 2021

Samen terug naar de Mannenhoek: Richard Pattinama (58)

Ook de Mannenhoek keert komend seizoen terug in ons stadion. Richard Pattinama (58) is een van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek