Noël Cabral verzorgt atletisch vermogen training

1 maart 2017

Noël Cabral is sinds december krachttrainer van Excelsior Rotterdam. Twee jaar geleden stapte hij voor het eerst bij de club binnen als krachttrainer van de jeugd. Inmiddels is hij daar tevens loop coördinator trainer en is hij dus ook betrokken bij het eerste elftal. Zelf spreekt hij overigens liever over atletisch vermogen training in plaats van krachttraining.

Krachttraining
,,Marco van Lochem wilde twee seizoenen geleden beginnen met krachttraining bij de jeugdteams en zo ben ik met Excelsior in contact gekomen’’, vertelt Noël Cabral. ,,Tijdens gesprekken bedachten we dat we het groter wilden aanpakken en bijvoorbeeld ook de voeding van spelers door te nemen. We zijn begonnen bij C1 en zagen dat de jongens te weinig aten. Daar kun je ook blessures door krijgen en dus gingen we daarmee aan de slag. Ook lieten we ze extra krachttraining doen.’’

Eigen bedrijf
Een jaar later werd Cabral tevens gevraagd als loop coördinator trainer. Hij heeft ervaring met loop- en krachttrainingsprogramma’s op maat met zijn eigen bedrijf Fittime. ,,We richten onder meer fitnessruimtes in bij bedrijven en zorgen dan dat er een aantal uren per week iemand aanwezig is voor begeleiding van de training. Daarnaast ben ik actief als personal trainer.’’

Eerste team
In die hoedanigheid werkte hij eerder samen met Luigi Bruins en Ryan Koolwijk. Zij waren destijds clubloos en hielden met hulp van Cabral en Marco van Lochem hun conditie op peil. ,,Zodoende kwam ik in contact met Mario Meijer en Adrie Poldervaart. Afgelopen november werd ik door André Hoekstra gebeld of ik de krachttraining wilde gaan doen voor het eerste team. We hebben daarna een gesprek gehad over mijn visie en wat de staf van Excelsior wil. We waren er snel uit en in december ben ik begonnen.’’

Voetbalachtergrond
Bij de jeugdafdeling werkt Cabral samen met Romeo Tjoe-A-On, die afkomstig is uit het American Football en stagiair Sean Woei A Tsoi. Zij combineren de American Football achtergrond van Tjoe-A-On met de voetbalachtergrond van Cabral zelf. Hij speelde twee seizoenen voor Jong FC Groningen, het eerste seizoen onder meer samen met Arjen Robben. Daarna was hij actief voor SVV/SMC, Delta Sport, Vitesse Delft en SVV Scheveningen. ,,Voetballen bij FC Groningen combineerde ik met de opleiding aan het Cios’’, zegt Cabral. ,,Dat zorgde op een bepaald moment tot overbelasting en blessures. Ik sportte te veel en mijn voeding was niet goed.’’

Leerzaam
,,We zijn begonnen met een groepsprogramma, maar ik probeer spelers daarnaast individuele programma’s mee te geven voor punten die zij zelf willen verbeteren. Ze werken daarbij in tweetallen van jongens die dezelfde behoeften hebben. We werken zo toe naar een meer individuele benadering gericht op het verbeteren van het individuele atletische vermogen van spelers. Ik probeer bij alle oefeningen uit te leggen waarom. Daardoor is het ook leerzaam voor ze. Welke spieren trainen we nu? Spelers worden zich er daardoor bewust van waarom ze iets doen. Ik voel daardoor dat iedereen er echt mee bezig is.’’

Waanzinnig
Naast zijn werkzaamheden voor Excelsior Rotterdam, waar hij ook bij de jeugd twee keer per week aanwezig is – en zijn eigen bedrijf – is Noël Cabral nog actief als hersteltrainer bij VV Capelle. Alles bij elkaar is hij flink wat uren per week bezig met voetbal: ,,Dat kriebelde altijd al, ik vind het waanzinnig leuk om hier bezig te zijn, maar dat vond ik al toen ik met de jeugd van Excelsior werkte.’’

Meer Nieuws

ma 19 februari 2024

Oud-Excelsior-speler Jan Sørensen overleden

Ons bereikte het bericht dat onze oud-speler Jan Sørensen is overleden. De Deen speelde in het…

Lees meer

ma 19 februari 2024

Excelsior onder 14 door in beker na overwinning op FC Dordrecht

Een overzicht van de verrichtingen van onze jeugdteams in het afgelopen weekend. Excelsior onder 12 wint…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets