Marinus Dijkhuizen nieuwe hoofdtrainer van Excelsior

29 januari 2020

Marinus Dijkhuizen keert terug als hoofdtrainer bij Excelsior Rotterdam. De 48-jarige Dijkhuizen tekent voor twee en half jaar en staat vandaag al op het veld met de selectie van de Kralingers. Eerder was hij als speler twee keer actief voor de club en als hoofdtrainer maakte hij hier in 2014 met succes zijn debuut in het betaalde voetbal.

Vertrouwen
,,Excelsior is bekend, de club heeft vertrouwen in mij en we zijn altijd loyaal geweest aan elkaar’’, stelt Dijkhuizen als eerste reactie op zijn aanstelling. ,,Het is allemaal heel snel gegaan. Gisteren stond ik nog bij FC Utrecht op het veld, vandaag ben ik bij Excelsior. De situatie is natuurlijk wel anders dan zes jaar geleden. Toen volgde ik Jon Dahl Tomasson op, die naar Roda JC vertrok om zich te verbeteren.’’

Snel beslissen
,,Nu volg ik Ricardo Moniz op, na een situatie die ik zelf helaas ook heb meegemaakt. Ik moest heel snel beslissen. Met ingang van het nieuwe seizoen starten had ik idealer gevonden, maar Excelsior had er de voorkeur voor dat ik nu zou instappen. Dat snap ik ook, vanwege de lange termijn. Ik vind het niet prettig om FC Utrecht midden in het seizoen te verlaten, maar desondanks heb ik voor mijn ambitie gekozen.’’

Promotie en handhaven
Als hoofdtrainer promoveerde Dijkhuizen in 2014 met Excelsior Rotterdam naar de Eredivisie. Het seizoen erop wist de ploeg zich zonder het spelen van play-offs knap te handhaven op het hoogste niveau. Voor Dijkhuizen diende zich vervolgens een kans aan die hij niet kon weigeren: hij vertrok naar het Engelse Brentford FC. Daar moest hij echter al snel vertrekken en na NAC Breda en SC Cambuur belandde hij als assistent-trainer bij FC Utrecht.

Leerzaam
,,Na een hectische periode voor mij was dat toen prima’’, kijkt hij terug. ,,Ik begon als assistent onder Jean-Paul de Jong en vond het wel even prettig om in de luwte te werken, op een hoog niveau en bij een mooie club. Ik heb in mijn periode bij FC Utrecht gewerkt met De Jong, Dick Advocaat en John van den Brom. Zij hebben allemaal een totaal verschillende stijl en dat was heel leerzaam voor mij.’’

Verwachtingen
Hij hield echter de ambitie om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, al beseft hij dat het geen gemakkelijke klus wordt: ,,Natuurlijk zullen de verwachtingen hoog zijn, zeker omdat ik de vorige keer na een half jaar promoveerde met Excelsior. De situatie is nu echter totaal anders. Destijds was het mijn eerste kans als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. Voetballend had Jon Dahl het bovendien al goed neergezet.’’

Doelstelling
,,Aan het begin van dit seizoen waren de verwachtingen veel hoger dan destijds. Excelsior moest – na vijf jaar Eredivisie – promoveren, maar dat blijkt lastig waar te maken. We gaan er nu alles aan doen om de play-offs te halen. Die doelstelling lijkt me duidelijk. Die play-offs zijn ook anders dan in 2014, je moet nu drie rondes zien te overleven. Ik denk echter dat er genoeg potentie in de groep zit, dus ik heb zin om vandaag aan deze klus te beginnen.’’

Bijzonder duel
Zijn eerste wedstrijd is direct een bijzonder duel, want aanstaande vrijdag speelt Excelsior Rotterdam in eigen stadion tegen NAC Breda, de club waar Dijkhuizen in de periode 2015-2016 werkzaam was als hoofdtrainer. ,,Een mooie club, waar ik op zich prima heb gewerkt. Ik heb daar een goed gevoel aan overgehouden, vooral aan het publiek. Een bijzondere wedstrijd dus, waar ik heel erg naar uitkijk.’’

Dankbaar
Excelsior is FC Utrecht dankbaar voor de snelle en soepele medewerking, waardoor we Marinus Dijkhuizen zo snel al als nieuwe hoofdtrainer kunnen presenteren.

Wil je er vrijdag bij zijn als we tegen NAC Breda spelen? Bestel dan hier jouw tickets.

Gerelateerd nieuws

di 19 april 2022

Marinus Dijkhuizen verlengt, huidige staf blijft bij elkaar

De technische staf voor het seizoen 2022-2023 is rond. Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen verlengt zijn contract met…

Lees meer

wo 23 december 2020

Marinus Dijkhuizen kijkt terug op de eerste seizoenshelft

We zijn bijna op de helft van het seizoen. Met hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen blikken we terug…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

ADO Den Haag vs
Excelsior

Play-offs

Zondag 29 mei, 2022

18:00, Cars Jeans Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

ADO Den Haag vs
Excelsior

Play-offs

Zondag 29 mei, 2022

18:00, Cars Jeans Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

ADO Den Haag vs
Excelsior

Play-offs

Zondag 29 mei, 2022

18:00, Cars Jeans Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

ADO Den Haag vs
Excelsior

Play-offs

Zondag 29 mei, 2022

18:00, Cars Jeans Stadion

Tickets