Aanvoerder Nidia Bos van Excelsior Rotterdam Vrouwen

29 oktober 2020

Nidia Bos speelde drie seizoenen voor Excelsior Barendrecht en komt komend jaar ook uit voor Excelsior Rotterdam Vrouwen. De 23-jarige verdediger is een van de meest ervaren spelers in het vrouwenteam van de Kralingers: ,,Tegenstanders zullen er in elk geval alles voor moeten doen om van ons te winnen.’’

Lockdown
,,We hadden een wedstrijd gespeeld en een paar dagen later mochten we ineens helemaal niks meer’’, kijkt Nidia Bos terug op de ‘lockdown’. ,,Bijna drie maanden trainden we alleen voor onszelf. Daarna moesten we tijdens de trainingen een tijdje rekening houden met de anderhalvemeterregel. De eerste keer dat we daarna weer een echt partijtje mochten spelen, zag het er niet uit. Alsof we het verleerd waren, haha. We moesten er echt weer helemaal inkomen.’’

Concentreren
Gelukkig ging dat snel, zeker vanaf het moment waarop de groep voor het nieuwe seizoen zich meldde. Niet alleen stonden de vrouwen voor het eerst als Excelsior Rotterdam op het veld, ook waren er veel nieuwe gezichten. ,,Het voelt anders na drie jaar Excelsior Barendrecht. Gezamenlijk hebben die clubs een platform neergezet waarop wij ons konden ontwikkelen en nu is het aan Excelsior om dat uit te bouwen. Je merkt dat het hier professioneler is. Alles is geregeld en dat is prettig. Zo kunnen wij ons concentreren op de wedstrijden en zo meer uit onszelf halen.’’

Vertrouwen
Los van de naamsverandering ging er een frisse wind door de selectie van hoofdtrainer Richard Mank. Er sloten veel nieuwe, jonge meiden aan. Nidia Bos is met haar 23 jaar een van de meest ervaren speelsters. ,,Er zitten veel leuke speelsters tussen’’, zegt zij. ,,Je moet elk jaar opnieuw strijden voor je plekje, maar met al die nieuwe gezichten is dat net iets meer. Er zijn veel jonge meiden, maar ik geloof dat er veel potentie in deze groep zit. Ik denk dat we even aan elkaar zullen moeten wennen, maar ik heb er vertrouwen in dat we daarna echt een sterke ploeg zullen zijn.’’

Fantastisch
De afgelopen drie jaar met Excelsior Barendrecht bestempelt zij als een leerzame periode. ,,Er waren heel wat dieptepunten, maar ook genoeg mooie momenten. Debuteren in de Eredivisie is iets wat je nooit vergeet. We verloren in het eerste jaar zestien wedstrijden op rij en toen wonnen we met 5-0 uit bij VV Alkmaar. Die ontlading toen was fantastisch. Hetzelfde gebeurde in het tweede jaar bij de openingswedstrijd tegen ADO Den Haag. Toen we daarna ook van Achilles wonnen, stonden we bovenaan. Toen hebben we wel foto’s gemaakt van de ranglijst, haha.’’

Stapje extra
Komend seizoen zal het niet makkelijk worden, beseft de Brabantse. Ploegen als Ajax en PSV staken er al bovenuit en versterkten zich deze zomer met internationals als Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg (PSV) en Stefanie van der Gragt (Ajax). ,,Ik vind het mooi dat iemand als Sari van Veenendaal deze stap durft te zetten, voor de competitie is dat geweldig. Spelers als zij hebben een grote naam en veel bereik. Natuurlijk is het lastig om van een ploeg als PSV te winnen, maar het is heel simpel: tegen iedereen begin je op 0-0 en heb je negentig minuten om er iets van te maken. Dat moet je dus een stapje extra zetten. En tegen Sari van Veenendaal wil je toch extra graag een doelpunt maken?’’

Bloedfanatiek
Nidia Bos is bloedfanatiek, wil elk spelletje op de training winnen en gaat er ook tijdens wedstrijden helemaal voor. Gevraagd naar de doelstelling voor dit seizoen, stelt ze nuchter dat je altijd kampioen moet willen worden. ,,Of dat realistisch is, dat is wat anders, maar in theorie kan het. Je moet altijd willen winnen, die instelling moet je hebben. Ik zie allemaal meiden die passie hebben voor het spelletje en ik hoop dat je dat gaat zien. Dat we voor elke bal en voor elkaar willen vechten. Als je er alles aan hebt gedaan, heb ik er iets meer vrede mee als we niet winnen. Als dat niet zo is, dan ben ik het hele weekend chagrijnig en soms zelfs de hele week.’’

Stadion
Bovenal hoopt ze dat meer mensen de wedstrijden van het vrouwenteam van Excelsior Rotterdam gaan bezoeken: ,,Wij spelen als enige vrouwenteam nog in een stadion, dus dat is mooi. Dat motiveert toch extra dan wanneer je op een bijveld speelt. Afgelopen seizoen zaten er hier tegen Ajax tweeduizend mensen op de tribune. Daar krijg ik echt wel een kick van en neem aan dat dit voor meer meiden geldt. Alle reden dus voor de supporters om naar het stadion te komen!’’

Dit interview verscheen eerder in het presentatiemagazine van Excelsior Rotterdam (september 2020)

Meer Nieuws

do 6 oktober 2022

Een elftal feiten: NEC - Excelsior Rotterdam

Na nipte nederlagen gaat Excelsior Rotterdam zaterdag in Nijmegen strijden voor een overwinning tegen NEC. Dit…

Lees meer

do 6 oktober 2022

Ons nieuwe magazine is gratis af te halen bij het stadion

Het nieuwe Excelsior Rotterdam Magazine is verschenen. In dit presentatiemagazine alles over het huidige seizoen met…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Excelsior vs
Mvv

TOTO KNVB Beker

Woensdag 19 oktober, 2022

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Excelsior vs
Mvv

TOTO KNVB Beker

Woensdag 19 oktober, 2022

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Excelsior vs
Mvv

TOTO KNVB Beker

Woensdag 19 oktober, 2022

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Excelsior vs
Mvv

TOTO KNVB Beker

Woensdag 19 oktober, 2022

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets