Keepster Isa Pothof van Excelsior Rotterdam Vrouwen

30 december 2020

Isa Pothof is dit seizoen de sluitpost van de Excelsior Rotterdam Vrouwen, zoals zij dat de afgelopen drie seizoenen ook was bij Excelsior Barendrecht. De 23-jarige doelvrouw uit Delft is bezig aan een sterk begin van de competitie. ,,Na de wedstrijd tegen PSV, die live uitgezonden werd op FOX Sports, heb ik veel positieve reacties gekregen.’’

De 23-jarige Pothof heeft inmiddels zes jaar ervaring op eredivisieniveau en daarmee is zij een van de meest ervaren speelsters van de Kralingse vrouwen. Haar rol in het team is belangrijk voor de jonge selectie. ,,Ik denk wel dat ik een leider moet zijn en de jonge speelsters op sleeptouw moet nemen, omdat ik al relatief veel ervaring heb in de Vrouwen Eredivisie. Ik wil de jonge speelsters graag helpen bij hun ontwikkeling en een voorbeeld zijn.’’

Pothof kijkt met een goed gevoel terug op de eerste periode van dit seizoen: ,,We hebben voetballend stappen gezet, alleen missen we nog het scorend vermogen om meer punten te pakken.” Haar persoonlijke hoogtepunt was de thuiswedstrijd tegen PSV. ,,Ondanks de 5-0 nederlaag heb ik wel aan heel Nederland kunnen laten zien wat mijn kwaliteiten zijn. Ondanks de tegendoelpunten heb ik nog aardig wat ballen uit het doel kunnen houden en ben daardoor belangrijk geweest voor het team.’’

Corona heeft ook op de Excelsior Vrouwen een enorme impact. Ook zij zitten in de zogenoemde ‘sportieve bubbel’. Even was er discussie of de Vrouwen Eredivisie wel of niet onder topsport zou vallen, zelfs met Kamervragen tot gevolg. ,,Wij baalden aanvankelijk dat we niet konden doorgaan en de mannen wel’’, stelt Isa. Keepster Ricci Geenen startte meteen een online petitie, die zich snel verspreidde en ervoor zorgde dat er veel aandacht kwam voor het vrouwenvoetbal.

Pothof: ,,Gelukkig werd de beslissing om de competitie stop te zetten binnen een dag teruggedraaid, hierdoor konden we gewoon blijven trainen. We worden nu wekelijks getest, dragen buiten het veld mondkapjes, houden afstand van elkaar, laten onze temperatuur elke dag meten, mogen met maximaal vier meiden in een kleedkamer en op de club wordt niet meer gedoucht. Er zijn best veel regels, maar als dat nodig is om te kunnen voetballen, is dat prima.’’

De keepster zorgt er goed voor dat haar ‘bubbel’ zo klein mogelijk blijft. ,,Ik spreek niet meer af met vrienden en vriendinnen. De enigen die ik zie zijn mijn ouders, broer en mijn vriend. Ik ga van stage door naar trainingen en vervolgens weer naar huis.” Ook haar directe familie past zich aan haar ‘sportieve bubbel’ aan. Zo houden haar ouders rekening met waar ze naar toe gaan en wie ze zien. ,,Mijn ouders houden rekening met mijn voetbalsituatie en daarnaast uiteraard met hun eigen gezondheid!”

Naast het voetballen studeert Pothof ook nog. Op dit moment zit zij in het laatste jaar van de HBO-opleiding verpleegkunde. Hiervoor loopt zij stage op de afdeling oncologie van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. ,,Die afdeling wordt strikt gescheiden gehouden van coronapatiënten aangezien deze mensen een risicogroep zijn. Hierdoor krijg ik niet veel mee qua covidpatiënten, maar ik merk wel dat de werkdruk erg hoog is voor mijn collega’s.’’

Naast alle coronamaatregelen is er voor de speelsters uit de Vrouwen Eredivisie nog iets nieuws waar zij voor het eerst mee te maken hebben: de wedstrijden zijn voor het eerst te zien op FOX Sports. Elke speelronde wordt één wedstrijd live uitgezonden, van de overige wedstrijden worden op zondag samenvattingen uitgezonden. Pothof vindt dit een belangrijke stap voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal: ,,Op deze manier kun je de groei van het vrouwenvoetbal laten zien en in heel Nederland onder de aandacht brengen. Vooral in deze periode is het belangrijk dat supporters nu ook naar onze wedstrijden kunnen kijken, waardoor ze betrokken blijven bij de club waar ze fan van zijn.’’

Van de extra media-aandacht merken de speelsters vooral na de wedstrijden een verschil met voorgaande jaren. ,,Vooraf krijgen wij vrij weinig mee van alle aandacht omdat we gefocust zijn op de wedstrijd. Erna merken we wel dat er extra aandacht is. Na de wedstrijd Excelsior – PSV, die live uitgezonden werd op FOX Sports kreeg ik online veel reacties. Veel positieve berichtjes van familie, vrienden en oud-trainers over de wedstrijd en het interview achteraf. Dit is alleen maar leuk om te horen.’’

Veel aandacht kreeg ook de 2-1 overwinning van Excelsior Rotterdam Vrouwen op PEC Zwolle. Het was de eerste overwinning van dit seizoen. ,,Een heerlijk gevoel om na lange tijd weer eens drie punten te pakken. In de kleedkamer hebben we een klein feestje gevierd met selectie en staf. Het harde werken werd eindelijk beloond. Maar de focus ging al snel weer naar de wedstrijd erna en de jacht op de volgende drie punten. Met onze selectie moeten wij mee kunnen doen in de middenmoot, maar dan moeten we wel werken aan ons scorend vermogen.’’

Met de winterstop in zicht en de feestdagen voor de deur, is het voor Isa Pothof een periode om door te brengen met familie. ,,Het ligt eraan wat de maatregelen zijn en wat er allemaal mag, maar ik ga de feestdagen vieren met mijn ouders, broer en vriend. Of ik wensen heb voor 2021? Natuurlijk hoop ik dat mijn familie en ik gezond blijven. Daarnaast wil ik mijn diploma halen als verpleegkundige. Op sportief vlak wil ik me als keepster blijven ontwikkelen en met Excelsior in de middenmoot eindigen. We moeten in elk geval zien bij die onderste plek weg te blijven.’’

Dit interview komt uit het Excelsior Rotterdam Magazine dat verscheen in december 2020.

Gerelateerd nieuws

do 8 juni 2023

Isa Pothof ook komend seizoen bij Excelsior Vrouwen

Isa Pothof begint aan haar zesde seizoen bij Excelsior Rotterdam Vrouwen. De 25-jarige keeper heeft haar…

Lees meer

zo 30 mei 2021

Isa Pothof gekozen tot Pro Excelsior speelster van het jaar

Isa Pothof is vrijdag uitgeroepen tot de eerste Pro Excelsior speelster van het jaar. De keepster,…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij