Mohammed van Excelsior o12 is voorleeskampioen van Nederland

27 mei 2021

De 12-jarige Mohammed Oulad Chaib is gisteren gekroond tot de beste voorlezer van Nederland. De speler van Excelsior Rotterdam onder 12 was een van de twaalf deelnemers aan deze Nationale Voorleeswedstrijd, die plaatsvond in Utrecht. Mohammed las voor uit het boek ‘Blauwe Plekken’ van Anke de Vries en ging er met zijn prestatie dus met de hoofdprijs vandoor.

Gezonde spanning
Mohammed had gisteren last van een klein beetje gezonde spanning, maar zodra hij op het podium in zijn stoel had plaatsgenomen en zijn boek opensloeg, was dat weg. Hij las voor uit ‘Blauwe Plekken’ van Anke de Vries, een heftig boek over kindermishandeling. ,,Ik heb dat gekozen omdat het spannend en zielig is. Veel kinderen hadden een leuk boek gekozen, maar ik vond dit beter. Ik was het boek aan lezen op school en vond het zo spannend dat ik steeds door wilde lezen.’’

Voorleeswedstrijd
Net als veel leerlingen door heel Nederland in de groepen 7 en 8 nam zijn basisschool deel aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Mohammed vindt voorlezen niet per se heel leuk, geeft hij toe. Maar hij is er wel erg goed in. Hij werd eerst winnaar van zijn school, daarna van zijn woonplaats Delft en via de provincie belandde hij in de landelijke finale.

Rustig
,,Het belangrijkste is dat je het boek snapt’’, verklaart hij. ,,Dan weet je wanneer je iets moet doen. Als het verdrietig is, moet je dat met je stem laten horen. Ook moet je niet te snel of te langzaam gaan.’’ Toen Mohammed wist dat hij mocht deelnemen aan deze wedstrijd heeft hij natuurlijk flink geoefend. ,,Op school, maar ook thuis voor mijn familie en voor mijn kat. Mijn kat ging er vaak wel van slapen, omdat hij er zo rustig van werd als ik ging voorlezen.’’

Blij en opgelucht
De jury in Utrecht bleef gelukkig wel wakker en riep Mohammed dus uit tot voorleeskampioen van Nederland. ,,Ik had dat totaal niet verwacht’’, geeft hij toe. ,,Ik had op school al niet verwacht dat ik zou winnen, maar nu zeker niet. Er waren een heleboel andere goede kinderen. Toen ik mijn naam hoorde, was ik blij en opgelucht. Mijn zus was met mij mee en die was ook heel blij voor me. Ook zij had het niet verwacht.’’

Supertrots
Als winnaar stond hij meteen de media te woord, waaronder het Jeugdjournaal. Dat item werd vanochtend in de klas teruggekeken, want ook zijn klasgenoten en meester van basisschool De Schatkaart uit Delft zijn natuurlijk supertrots. Ook kreeg Mohammed een aantal mooie cadeaus en trakteerde zijn familie hem gisteren bij thuiskomst op heerlijk eten.

Teamgenoten
Mohammed verwacht dat ook zijn teamgenoten van Excelsior onder 12 trots zijn op zijn prestatie. Zou hij het leuk vinden om zijn maatjes straks in de bus naar een uitwedstrijd voor te lezen? ,,Nou… Als ze dat vragen, wil ik dat wel doen hoor.’’

Bekijk hieronder het item met Mohammed uit het Jeugdjournaal:

Meer Jeugd

do 27 mei 2021

Mohammed van Excelsior o12 is voorleeskampioen van Nederland

De 12-jarige Mohammed Oulad Chaib is gisteren gekroond tot de beste voorlezer van Nederland. De speler…

Lees meer

di 11 mei 2021

Trainersstaf midden-en onderbouw Excelsior bekend

Nadat we eerder al de trainersstaf van de bovenbouw konden communiceren, zijn ook de trainers voor…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek