Naomi Piqué: ‘Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering’

6 mei 2021

Naomi Piqué (20) was afgelopen zomer een van de vele nieuwe gezichten in het team van Excelsior Rotterdam Vrouwen. De in De Meern woonachtige Naomi combineert het voetballen met haar studie bedrijfskunde. Dit half jaar loopt ze ook stage bij Excelsior Rotterdam. Voor de club richt zij zich op sponsoring met als doel om meer sponsors binnen te halen voor het vrouwenvoetbal.

De in Utrecht geboren Naomi Piqué vindt bij Excelsior Vrouwen steeds meer haar vorm. De aanvalster zit dan ook lekker in haar vel, vertelt ze: ,,Het aanpassen heeft even geduurd, maar het gaat steeds beter. Ik moet vooral vertrouwen hebben in mezelf en dat is nu steeds meer het geval. Daardoor ben ik constanter gaan presteren. Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering, maar hoe het nu gaat daar ben ik blij mee.’’

Toen Naomi afgelopen zomer naar Excelsior Vrouwen kwam, had ze amper ervaring op eredivisieniveau. Ze speelde weliswaar drie seizoenen bij ADO Den Haag, maar kwam vooral uit in het beloftenteam. ,,Ik heb wel mijn debuut gemaakt in de Eredivisie Vrouwen, maar daarna raakte ik voor langere tijd geblesseerd. Toen ik weer kon voetballen, kwam corona. Ik heb helaas dus nooit meer echt de kans gehad om te laten zien wat ik kan.’’

Dit zorgde ervoor dat zij niet kon doorschuiven naar het eerste van ADO Den Haag toen ze te oud was voor de beloften. ,,Op de dag dat ik dat te horen kreeg, stuurde Richard Mank mij ’s avonds een appje met de vraag of ik bij Excelsior wilde komen voetballen. Ik ging van verdriet meteen door naar vreugde over deze nieuwe kans. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Het voelde meteen goed en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van.’’

Dat zij verder wilde met voetballen, was volgens Naomi al heel vroeg duidelijk. ,,Volgens mijn moeder liep ik als klein meisje altijd met een bal. Dat was liefde op het eerste gezicht. Leuk feitje is dat ik vroeger op ballet heb gezeten, alleen voetballen was toch wel meer mijn ding. Toen ik zeven was hebben mijn ouders me aangemeld bij FC Delta Sports ’95. Ik kwam in een meidenteam terecht. Later heb ik de overstap gemaakt naar de jongens, omdat dit beter was voor mijn ontwikkeling.’’

,,Natuurlijk vond ik dat in het begin wel spannend, maar ik heb vele jaren met plezier met jongens gevoetbald. Ik was niet de kleinste, dus ik kon het ook aan. Bij jongens is het allemaal net wat fysieker en sneller, waardoor je sneller leert handelen. Dat was heel leerzaam. In de B’s werd het fysieke verschil helaas te groot en ben ik naar het eerste vrouwenteam van FC Delta Sports ’95 gegaan en daarna dus naar ADO Den Haag.’’

Enkele jaren later heeft ze een vaste plek veroverd in het team van Excelsior Vrouwen. Vanaf de eerste wedstrijd van dit seizoen bezet ze de linksbuitenpositie in de ploeg van Richard Mank. ,,Na mijn debuut bij ADO Den Haag had ik nooit meer kunnen ervaren hoe het niveau in de Eredivisie Vrouwen was. Bij Excelsior mocht ik meteen starten en dat was toch weer wennen. We hadden een nieuw team, met veel jonge meiden, veelal zonder ervaring op dit niveau.’’

Na een opwaartse lijn in het begin van de competitie, belandden de roodzwarten na de winterstop in een lastigere fase. Er werd wel gewonnen van PEC Zwolle, maar de dubbele nederlaag tegen concurrent VV Alkmaar was een flinke domper. Daarna volgden drie wedstrijden tegen de top 3 van Nederland: FC Twente, PSV en Ajax. ,,Het is fijn dat er een mix is van meiden met diverse ervaringen die allemaal weer wat anders brengen in de groep, zowel buiten als op het veld. We hebben dan weliswaar nog geen Oranje Leeuwinnen, maar dat maakt het ook leuk en uitdagend. Het zou mooi zijn als we een keer punten kunnen smokkelen van de top 3.’’

Excelsior is op het gebied van vrouwenvoetbal een club in ontwikkeling en Naomi Piqué wil hieraan graag een bijdrage leveren. Dit doet zij momenteel zowel binnen als buiten de lijnen. Net als eerder Nathan Tjoe-A-On van het mannenteam en haar teamgenoot Anne Bhagerath loopt zij dit half jaar namelijk stage bij de club. Op die manier biedt Excelsior Rotterdam talenten de kans om zich op meerdere fronten te ontwikkelen. Naomi zit momenteel in het derde jaar van haar studie bedrijfskunde en hoopt volgend jaar te kunnen afstuderen.

,,Ik ben blij met deze stageplek. Het is voor studenten heel lastig om in deze tijd een stage te vinden en als je studie combineert met topsport, is dat nog moeilijker. Bij Excelsior onderzoek ik onder meer de mogelijkheden om sponsors voor de lange termijn te binden aan het vrouwenvoetbal. Dat vind ik heel uitdagend. Voor grote clubs als Ajax en PSV is het makkelijker om sponsors te vinden. Het leuke is dat je er als speelster anders instaat dan wanneer je bijvoorbeeld accountmanager bent. Daarom ben ik benieuwd wat er uit gaat komen. Excelsior staat wat vrouwenvoetbal betreft nog aan het begin, het is leuk om te zien waar de club over vijf jaar staat.’’

Persoonlijke ambities op voetbalgebied heeft zij natuurlijk ook: ,,Als je mij vraagt naar mijn droom, dan zou ik graag bij Barcelona in het vrouwenteam willen voetballen. Ik vind die club van kleins af aan al mooi. Het tikkie-takkie-voetbal, maar ook het tenue vind ik erg mooi. Voorlopig wil ik me bij Excelsior verder ontwikkelen en wie weet kan ik dan over een paar jaar de overstap maken naar het buitenland. Engeland of Duitsland, daar gaan veel meiden naartoe. Maar ik wil vooral plezier houden in het voetballen. Dat vind ik het belangrijkste.’’

Dit interview verscheen eerder in het Excelsior Rotterdam Rotterdam (april 2020)

Gerelateerd nieuws

vr 12 februari 2021

Excelsior Challenge van FC Social met Stephanie en Naomi

In samenwerking met FC Social presenteren wij de komende tijd de Excelsior Challenges. De speelsters van…

Lees meer

vr 29 mei 2020

Naomi Piqué komend jaar in het shirt van Excelsior Vrouwen

Ook Naomi Piqué draagt komend seizoen het shirt van Excelsior Rotterdam Vrouwen. De aanvaller voetbalde de…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
RKC Waalwijk

Eredivisie

Zaterdag 4 februari, 2023

21:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Vrijdag 10 februari, 2023

20:00, AFAS Stadion

Tickets

Excelsior vs
N.E.C.

Eredivisie

Zondag 19 februari, 2023

20:00, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets