Ruben den Uil nieuwe assistent-trainer van Excelsior Rotterdam

3 mei 2021

Excelsior Rotterdam heeft Ruben den Uil vastgelegd als assistent-trainer voor het eerste elftal. De 30-jarige Rotterdammer heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor twee seizoenen. Den Uil wil bij de Kralingers de volgende stap zetten in zijn ontwikkeling.

Raken, motiveren en ontwikkelen
,,Ruben den Uil is iemand die constant op zoek is naar manieren om spelers te raken, motiveren en ontwikkelen’’, stelt directeur Daan Bovenberg. ,,Hij heeft een enorme drive en innovatieve en persoonlijke manier van werken. Het begeleiden van talent en omgaan met verschillende generaties is ook binnen het voetbal een belangrijk thema. De begeleiding van (jeugd) spelers vraagt wat anders dan tien of zelfs vijf jaar geleden. Met het aantrekken van Ruben willen we de afstand tussen spelers, staf en jeugdopleiding verder verkleinen. Met onze focus op jonge spelers, die we hier verder willen ontwikkelen, past het profiel van Ruben goed binnen onze staf.’’

Samenwerken
,,Waar ik naar op zoek ben is een sportieve ambitie met het perspectief om mezelf verder te ontwikkelen’’, zegt Ruben den Uil zelf. ,,Bij Excelsior is dat perspectief zeker aanwezig. Ik heb verschillende gesprekken gehad met Marinus Dijkhuizen, Ferry de Haan, Daan Bovenberg en Robin van Galen. Wat me vooral aanspreekt is dat iedereen bij Excelsior wil samenwerken om de club te laten excelleren. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar in een emotionele wereld als de voetbalwereld is dat niet altijd het geval. Bij Excelsior wil iedereen er samen alles voor doen om de volgende stap te kunnen zetten.’’

Nieuwe en frisse energie
,,Uit mijn gesprekken met Marinus Dijkhuizen blijkt ook dat hij openstaat voor trainers met verschillende invalshoeken, voor innovatie, ontwikkeling en nieuwe ideeën. Dat spreekt mij ook heel erg aan. Excelsior heeft duidelijk aangegeven op zoek te zijn naar nieuwe en frisse energie en vernieuwing. Ik denk hieraan een bijdrage te kunnen leveren en gezien mijn leeftijd sta ik ook wat dichter bij de veelal jonge spelers. Iemand die meer van jouw leeftijd is, begrijpt misschien net wat beter hoe jij dingen ervaart, waardoor je diegene wat sneller in vertrouwen zult nemen.’’

Persoonlijke aandacht
Belangrijker nog dan leeftijd noemt Den Uil persoonlijke aandacht: ,,Het begint met tijd nemen voor elkaar. Bij mijn eigen teams probeerde ik altijd voordat we begonnen persoonlijk kennis te maken met alle spelers. Het leuke daarvan was dat iedereen het echt waardeert als je de tijd neemt en oprecht geïnteresseerd bent. Ik heb een jaar in Zuid-Afrika gewoond en daar heb ik mensen gezien die helemaal niks hadden, maar gelukkig waren omdat ze elkaar hadden. Daarom is tijd nemen voor anderen zo belangrijk. Vanuit de persoonlijke relatie kun je vervolgens de inhoud in.’’

Ervaringen
Dat persoonlijk kennismaken was voor hemzelf ook belangrijk voordat hij de keuze maakte om bij Excelsior aan de slag te gaan. Hij voerde niet alleen prettige gesprekken met mensen van de club, maar legde zijn oor ook te luister bij trainers en spelers die eerder bij Excelsior werkten. ,,Mensen als Adrie Poldervaart, Alex Pastoor, Michel Breuer. Zij hadden allemaal positieve referenties over de club en de mensen hier. Samen met de ervaringen van mijn eigen gesprekken, bevestigden die verhalen dat Excelsior bij mij past.’’

Carrière
Ruben den Uil werd geboren in Ede en werd op het CIOS in Arnhem gegrepen door het trainersvak. ,,Ik heb daar mijn TC3 gehaald, maar was er daarna een jaar uit vanwege een zware blessure. Vervolgens heb ik bij FC Utrecht mijn TC2 gehaald.’’ Daarna ging hij de studie Sport Management in Amsterdam doen, gaf training bij verschillende topamateurclubs en werkte als onderdeel van zijn studie een jaar bij Ajax Cape Town. Terug in Nederland ging hij bij de KNVB aan de slag in combinatie met Sparta Rotterdam. In Rotterdam-West was hij de afgelopen vier jaar fulltime actief als trainer van verschillende jeugdteams en Jong Sparta.

Ontwikkelen
Eerder dit jaar gaf hij bij Sparta aan toe te zijn aan een nieuwe stap en hij kwam in contact met Marinus Dijkhuizen. ,,We dronken een kop koffie met elkaar en het klikte. Daarna hebben we even de tijd genomen, zodat we van beide kanten wisten waar we aan toe waren. Ik wil graag in een nieuwe omgeving werken, waar ik kan geven en nemen. Een omgeving die openstaat voor mijn invloeden en kwaliteiten, maar ook een waarin ik me verder kan ontwikkelen. Die klik is er en ik kijk heel erg uit naar de samenwerking met de hele staf.’’

Invalshoeken en achtergronden
Veel (assistent)-trainers hebben zelf een achtergrond in het betaalde voetbal. Voor Ruben den Uil geldt dat niet, maar hij ziet dit niet als een bezwaar: ,,Ik denk dat het belangrijk is om binnen een staf mensen te hebben met verschillende invalshoeken en achtergronden. Des te meer spelers kun je bereiken. Met Michel Breuer heb ik bij Sparta ervaren dat die combinatie sterk kan zijn. Ik geloof daar heel erg in. Wat mijn ambities als trainer zijn? Ik wil spelers beter maken en mijn steentje bijdragen aan de staf. Juist werken bij Excelsior vind ik interessant, omdat je in alle processen wordt meegenomen. Daar kan ik veel van leren.’’

Gerelateerd nieuws

di 7 maart 2023

Contract met assistent-trainer Ruben den Uil verlengd

Excelsior Rotterdam heeft het contract met Ruben den Uil met drie jaar verlengd. De 32-jarige Den…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets