Nick Kersten: ‘Wij gaan samen bouwen aan nieuw succes’

4 juni 2021

Nick Kersten is deze week begonnen als technisch directeur bij Excelsior Rotterdam. In de afgelopen weken sprak hij al met verschillende mensen, maar nu is het echt begonnen. Zijn eerste prioriteiten liggen bij het eerste elftal en de scouting, maar hij gaat vooral ook met alle betrokkenen werken aan het plan dat op termijn moet leiden tot nieuwe sportieve successen voor de club.

Voetbalvisie
Op voetbalgebied sluit de visie van Kersten naadloos aan op die van Excelsior Rotterdam. Het doel is een omgeving creëren waarin spelers zich optimaal kunnen (door) ontwikkelen. ,,Waar Excelsior voor staat is het anders benaderen, zelf opleiden, slim scouten en alles bieden aan spelers om zowel binnen als buiten de lijnen stappen te zetten’’, stelt hij. Samenstelling van de selectie moet echt plaats gaan vinden op basis van een profiel dat zicht geeft op de ideale Excelsior-speler per positie. ,,Ook talentvolle jeugdvoetballers uit ons verzorgingsgebied moeten weten dat ze bij en met Excelsior de volgende stap kunnen zetten om in het betaalde voetbal terecht te komen.’’

Winnend team samenstellen
,,Samen met een duidelijk plan aan de slag gaan’’, dat vormt volgens Kersten de basis voor succes. Zo werkte hij de afgelopen jaren ook bij N.E.C. Nijmegen. Eerst bij de jeugdopleiding en de laatste jaren als technisch verantwoordelijke bij het eerste team. Het doel was om met zelfopgeleide jongens een winnend team samen te stellen en transferwaarde te creëren. ,,Uiteindelijk resulteerde dat in een heleboel spelers die doorstroomden naar het eerste elftal, veel jongens die verkocht konden worden en afgelopen seizoen in de promotie van N.E.C. naar de Eredivisie.’’

Vasthoudendheid
Terug naar het begin, want vasthoudendheid bezorgde hem in 2007 zijn eerste vrijwillige functie bij N.E.C. Nijmegen. Als jeugdspeler van VV Beuningse Boys werd hij drie keer uitgenodigd voor een talentendag van de Nijmeegse club, maar steeds bleek hij helaas net niet goed genoeg. Toen hij later bedrijfseconomie ging studeren, besloot hij het nog eens te proberen. De voetbalwereld bleef hem trekken en hij bood zich aan als scout. Er volgde eerst een nieuwe afwijzing, maar Kersten hield vol en belandde aan tafel met Iddo Roscher, de man die hem eerder drie keer had afgewezen.

Cijfers en structuur
Nu had Kersten wel zijn voet tussen de deur. Hij mocht de scoutingsdatabase gaan beheren (,,Omdat ik als student bedrijfseconomie cijfers en structuur wel in mijn vingers moest hebben’’) en leerde zo twee belangrijke dingen: Ten eerste de systematiek van hoe er werd gescout, maar door de jongens te volgen die hij moest uitnodigen voor stages, ook hoe scouts naar spelers kijken.’’ De jeugdopleiding van N.E.C., waar Kersten in de jaren opklom tot hoofd jeugdscouting, werd steeds succesvoller. ,,Qua resultaten en doorstroming behoorden we met N.E.C. tot de beste vijf opleidingen van Nederland.’’

Slim zijn, vooruit denken en inventief zijn
Ook de promotie van N.E.C. via de play-offs is uiteindelijk het gevolg van een proces, zo benadrukt hij. Precies dat is ook de ambitie die hij met Excelsior heeft. Het op verschillende vlakken met elkaar bouwen moet resulteren in nieuwe successen voor de club. Door slim te zijn, vooruit te denken en inventief te zijn wil Excelsior terugkeren naar de Eredivisie. ,,Daar moeten we met z’n allen naartoe gaan werken. Excelsior is ambitieus en dat ben ik zelf ook en daarom heb ik heel veel zin om de komende drie jaar met deze club te gaan bouwen.’’

Focus op opleiden en jeugd
,,Wij willen jonge jongens de kans geven om zich te ontwikkelen, een spelsysteem integreren, een teamproces laten plaatsvinden en op basis daarvan succes gaan behalen. Ik geloof in het proces en het resultaat is daar het gevolg van. Goede scouting, de randvoorwaarden rond het eerste elftal optimaliseren, met het team dat er staat verder bouwen aan de jeugdopleiding. We moeten spelers voor goede bedragen kunnen verkopen, waardoor het spelersbudget omhoog gaat en we op termijn onze ambitie kunnen realiseren om te promoveren naar de Eredivisie.’’ Om dit te realiseren, gaan we als eerste de scouting uitbreiden: ,,Ik geloof in een sterk scoutingsteam, waarmee je met elkaar de markt goed in kaart hebt en buitenkansen kunt oppikken.’’

Persoon centraal
De persoon staat centraal in de visie van Kersten: ,,We praten altijd over voetballers en dat is de grootste valkuil die er bestaat, want het zijn mensen. Mensen met een leven, een thuissituatie, ze gaan naar school, hebben hobby’s en ze hebben een unieke eigenschap: ze kunnen goed voetballen. Je moet zoeken naar de juiste personen. Jongens die goed naar zichzelf kunnen kijken, de lat hoog durven leggen en een plan kunnen maken om zelf beter te worden. Dat alles binnen een veilige omgeving, waarin iedereen binnen de gestelde kaders zichzelf kan zijn. Zo ontstaat een team waarin iedereen voor elkaar wil werken en wil winnen. Je helpt elkaar en spreekt de ander erop aan als hij niet goed traint, want het gaat ook om jouw carrière.’’

Aantrekkingskracht van Excelsior
De laatste weken van de competitie heeft Kersten Excelsior nadrukkelijk gevolgd en na zijn aanstelling heeft hij al met verschillende mensen gesproken. ,,Het is een uitdaging. Mijn eerste prioriteiten liggen nu bij het samenstellen van de selectie. Ik weet wat er moeten gebeuren en heb alle vertrouwen in de aantrekkingskracht die Excelsior nog steeds heeft op spelers. We hebben ons scoutingslijstje klaar. Maar door corona zal de transfermarkt waarschijnlijk laat op gang komen en zullen er minder transfers plaats gaan vinden en daar moeten we rekening mee houden.’’

Ultieme ambitie
,,Vasthoudend ben ik zeker’’, geeft Kersten toe. ,,Maar dingen komen nooit vanzelf. Je moet er heel hard voor werken. Zoals met spelers halen. Je moet je goed voorbereiden. Je kunt niet zeggen dat je iemand wilt hebben en dat dit dan zomaar gebeurt. Je moet je in de speler verdiepen en er veel tijd in steken. Dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat het resultaat oplevert. En dat geldt voor alles. Een andere aanpak is nodig om niet alleen promotie naar de Eredivisie af te dwingen maar ook om onze ultieme ambitie: (wederom) uit te groeien tot stabiele eredivisieclub, te kunnen realiseren.’’

Meer Nieuws

vr 30 september 2022

Nathan Tjoe-A-On uitgeroepen tot Eredivisie Talent van de Maand

Nathan Tjoe-A-On is deze maand door de Eredivisie uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand.…

Lees meer

vr 30 september 2022

Bekerduel tegen MVV op woensdag 19 oktober a.s.

In de eerste ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker spelen wij op woensdag…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Utrecht

Eredivisie

Zondag 2 oktober, 2022

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Utrecht

Eredivisie

Zondag 2 oktober, 2022

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Utrecht

Eredivisie

Zondag 2 oktober, 2022

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Utrecht

Eredivisie

Zondag 2 oktober, 2022

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

N.E.C. vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 8 oktober, 2022

21:00, Goffertstadion

Tickets

Ajax vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 16 oktober, 2022

20:00, Johan Cruijff ArenA

Tickets