Samen terug naar de Mannenhoek: Richard Pattinama (58)

22 juli 2021

Ook de Mannenhoek keert komend seizoen terug in ons stadion. Richard Pattinama (58) is een van de mannen die al jaren op het terras voor het supportershome staan om de wedstrijden van Excelsior Rotterdam te volgen. En natuurlijk om lekker met elkaar te ouwehoeren en een biertje te drinken. Hij roemt vooral het unieke karakter van Excelsior en van hun eigen ‘vak’: ,,‘De Mannenhoek’ is een begrip geworden.’’

Seizoenkaarthouder sinds: ,,Ik twee was.’’

,,Ik sta hier al met mijn familie langs de lijn sinds mijn oudste broer Ton in de jeugd ging voetballen. Zeker toen hij later in het eerste elftal terechtkwam. Ik heb zelf ook bij Excelsior gevoetbald en ben altijd naar het eerste elftal blijven komen. Al kwam ik een tijdje wat minder vanwege mijn werk. Sinds een jaar of zeven kom ik weer fanatiek elke thuiswedstrijd en heb ik een seizoenkaart. Dat komt door mijn oude voetbalmaatje Fred Lankair. Die zei: ‘We hebben een vast ploegje met thuiswedstrijden, kom daar ook gezellig bij.’ Dat heb ik toen gedaan.’’

,,We staan altijd op het balkonnetje voor het supportershome. Op het ‘Gedoogvak’, vak G, haha. Bij veel clubs zou je daar weggedirigeerd worden, maar bij Excelsior kan dit. Wij hebben zelfs ons eigen barretje. Het is daar altijd super gezellig. Er is sowieso nooit gezeur hier, dat typeert Excelsior. Via via kenden we iemand die bij Sporthuis Pim Doesburg werkte en die wilde speciale jasjes voor ons sponsoren. Toen moesten we een naam verzinnen. Dat werd ‘De Mannenhoek’, omdat er toch vooral mannen staan. Inmiddels is ‘De Mannenhoek’ een begrip geworden. We hebben een eigen Facebookpagina met bijna 200 leden en ook ons spandoek, dat op het hek voor ons ‘vak’ hangt, is bij veel mensen bekend.’’

,,We staan altijd met een vast clubje te kijken, maar bij sommige wedstrijden is het een stuk drukker. In de Eredivisie tegen Feyenoord of Sparta was het echt dringen voor een plekkie aan de reling. Dan komen er allemaal vrienden mee. Sommigen zijn voor Feyenoord of Sparta, maar dat moet kunnen. Er is rivaliteit, maar op een leuke manier. We kijken naar de wedstrijd, maar staan ook lekker te ouwehoeren. Er staan veel mannen die ik nog ken van vroeger. Destijds, toen mijn broer in het eerste speelde, ging ik alle wedstrijden naar Excelsior. Nu moet ik soms helaas werken op vrijdagavond, maar die seizoenkaart die ga ik uiteraard gewoon verlengen. Wij vinden het leuk om een beetje reclame te maken voor Excelsior en uit te dragen dat dit gewoon een geweldige club is.’’

Wat is jouw meest memorabele wedstrijd in ons stadion?
,,Poeh, dat zijn er zo veel. Maar ik denk toch vooral de overwinningen op ploegen uit de Top 3 en de derby’s tegen Sparta. Dan gaat het er echt om. Maar mijn meest memorabele wedstrijd was een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Twee knaapjes hadden een busreis georganiseerd en ik ging mee. We waren iets te laat en toen we binnenkwamen, stonden we al met 2-0 achter. Maar er vielen die middag nog veel meer doelpunten en in de blessuretijd maakte Dick Ernst de 5-6 voor Excelsior. Het mooiste was dat we in die bus een blinde toto hadden ingevuld. Je legde een gulden in en zette blind een kruisje achter een bepaalde uitslag. Wat denk je? Mijn naam stond achter 5-6. Pakte ik als kleine jochie toch even 50 piek!’’

Wie is van al die jaren jouw favoriete speler?
,,Haha, nee niet mijn broer Ton. Al staat die wel hoog in het lijstje. Maar naast mijn broer is het toch Henk van Goozen. Een behendige speler en harde werker. Hij werd noodgedwongen in de spits gezet en wist het net flink wat keren te laten bollen. En Sjaak Roggeveen. Een rustpunt en kapitein op het schip. Hij is ook een geweldig mens, komt hier altijd even een praatje maken. Ook van Jerdy Schouten heb ik genoten. Ik houd van dat soort spelers.’’

Ben jij er komend seizoen net als Richard Pattinama weer bij? Bestel dan nu jouw seizoenkaart via onderstaande button:

Meer Nieuws

do 22 juli 2021

Samen terug naar de Mannenhoek: Richard Pattinama (58)

Ook de Mannenhoek keert komend seizoen terug in ons stadion. Richard Pattinama (58) is een van…

Lees meer

di 20 juli 2021

Excelsior Rotterdam wint met 0-12 van VV Rood Zwart

Excelsior Rotterdam is deze week voor de 22e keer op trainingskamp in Delden en bijna traditioneel…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
TOP Oss

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek

Roda JC vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 13 augustus, 2021

20:00, Parkstad Limburg Stadion

Beperkt publiek

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 20 augustus, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Beperkt publiek