Redouan El Yaakoubi wil het maximale uit zijn carrière halen

1 september 2021

Redouan El Yaakoubi is een van de nieuwelingen in het team van Excelsior Rotterdam. De 25-jarige verdediger tekende al in een vroeg stadium een contract in Kralingen en in de eerste weken van de competitie bewees hij waarom de club hem graag wilde hebben. El Yaakoubi is een echte aanvoerder; een voorbeeld binnen en buiten het veld.

,,Mijn overstap heeft, als je naar de eerste weken van de competitie kijkt, goed uitgepakt’’, stelt Redouan El Yaakoubi. De aanvoerder van het nieuwe Excelsior Rotterdam kan met zijn ploeg terugkijken op een goede seizoenstart. ,,Het team draait aardig en met mij gaat het ook redelijk, maar ik blijf met beide benen op de grond’’, vult hij direct aan. ,,Over vier wedstrijden kan het weer anders zijn. Maar dat de teamgeest goed is, dat is wel zeker.’’

,,Ik denk dat dit komt doordat niemand zich boven de groep zet. Jongens als Reuven Niemeijer, Sven Nieuwpoort en ik hebben veel ervaring en proberen ook dingen te zeggen in de groep, maar op een goede manier. We willen juist alles met elkaar bespreken, zeker ook met de jonge jongens. We moeten het echt samen doen. Ik wil geen aanvoerder zijn die altijd doet alsof hij dingen beter weet. Ik wil juist naar de meningen van andere jongens luisteren.’’

El Yaakoubi, verwijst naar de manier waarop ze op ‘Vreedzame Scholen’ werken: ,,Dat programma gaat er onder meer over hoe je iedereen binnen een groep gelijk moet behandelen. Bijvoorbeeld jonge jongens het gevoel geven dat ze gezien worden en er toe doen. Pas als iedereen het gevoel heeft erbij te horen, ontstaat er een echt hechte groep. Maar als meer ervaren jongens proberen wij de jonge spelers uiteraard wel te helpen. Zij zijn super hongerig en het is onze taak om ze te begeleiden en misschien soms af te remmen.’’

De groep die er nu staat is in elk geval gretig, zo is gebleken: ,,Tijdens de openingsavond van de businessclub zeiden mensen tegen me dat ze echt vinden dat de energie en het enthousiasme er vanaf spatten. Dat is goed om te horen, want die energie willen wij als groep laten zien. We willen het beter doen met Excelsior dan afgelopen seizoen. Dan is het lekker als er een frisse wind waait en je merkt aan alles dat de sfeer rond de club nu heel positief is.’’

Redouan El Yaakoubi speelde eerder voor Jong FC Utrecht en Telstar in de Keuken Kampioen Divisie en koos nu bewust voor Excelsior: ,,Deze club heeft een goede reputatie en mijn gevoel was meteen goed. Ook de ambities van Excelsior spreken mij aan. Ik kan hier om de prijzen spelen. Ondanks dat er misschien minder grote namen staan, heeft het mij positief verrast hoe wij als groep al functioneren. Er wordt gebouwd aan een nieuw team met veel jonge jongens en ik ben blij dat ik daar onderdeel van mag zijn.’’

Los van het team wil El Yaakoubi uiteraard ook zichzelf blijven ontwikkelen: ,,Ik wil het maximale uit mijn carrière halen. Soms zie ik jongens op een hoger niveau waar ik naar mijn idee niet voor onderdoe. Ik wil erachter komen of ik nog beter kan worden en hoe ik het zou doen in betere teams. Je moet dan wel die kans krijgen. Er zijn zoveel factoren waar je geen invloed op hebt binnen de voetballerij. Je moet het geluk hebben dat mensen het in je zien zitten.’’

Juist daarom focust hij zich niet alleen op voetbal en is hij ook bezig met een opleiding en met zijn eigen stichting Durf te Dromen. Met deze stichting helpt El Yaakoubi jongeren uit de Utrechtse wijk Overvecht met hun talentontwikkeling. ,,Ik wil kinderen kansen bieden om zich te ontwikkelen, ook als dat misschien niet vanzelfsprekend is. Ik vind dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen. Er zijn zo veel randzaken die invloed hebben op de prestaties van kinderen, zoals de thuissituatie. Daarom focussen wij ons naast scholing ook op die randzaken. Voor sommige jongeren moet de lat hoger worden gelegd, omdat ze beter presteren als ze getriggerd worden. Ook moeten ze weten wat de mogelijkheden zijn, qua sport, bedrijfstakken of opleiding, om hun kansen maximaal te kunnen benutten. En ik wil ze uit de bubbel van hun eigen wijk halen, zodat ze zien wat er nog meer is. Culturen moeten met elkaar in aanraking komen. Verschillende werelden moeten niet over, maar met elkaar praten.’’

Hoewel zijn stichting nu nog reden was om nog niet naar het buitenland te gaan als voetballer, wil hij die kans wel ooit grijpen mocht die zich voordoen: ,,Ik ben bezig de stichting meer te structureren, regie te geven aan mensen die ik vertrouw. Ik wil wel het gezicht blijven, maar mocht zich ooit de kans voordoen om naar het buitenland te gaan, dan wil ik die kunnen grijpen als dat het echt waard is. Wat dat betreft wil ik als voetballer het maximale er uithalen.’’

Dit artikel verscheen eerder in het Excelsior Rotterdam Presentatiemagazine (september 2021)

Gerelateerd nieuws

di 6 april 2021

Excelsior slaat eerste slag en legt ambitieuze en fanatieke Redouan el Yaakoubi vast

Excelsior Rotterdam heeft de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen binnen. De ambitieuze en fanatieke centrale…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Vitesse

Eredivisie

Zondag 25 februari, 2024

12:15, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Fortuna Sittard vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 3 maart, 2024

16:45, Fortuna Sittard Stadion

Tickets

AZ vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 10 maart, 2024

12:15, AFAS Stadion

Tickets