Marco van Lochem stopt na dit seizoen als hoofd jeugdopleiding

12 oktober 2021

Marco van Lochem stopt aan het einde van dit seizoen als hoofd jeugdopleiding van Excelsior Rotterdam. De 53-jarige Van Lochem is sinds 1999 in dienst van de club als verantwoordelijke voor de jeugdopleiding.

Ontwikkelen
,,Ik kijk met een enorm positief gevoel terug op mijn jaren bij Excelsior Rotterdam’’, stelt Van Lochem. ,,We hebben met elkaar enorm veel bereikt in de afgelopen 23 jaar, hebben met elkaar iets neergezet waar we trots op kunnen zijn. Ook heb ik mezelf enorm kunnen ontwikkelen en heb ik dankzij Excelsior veel van de wereld kunnen zien. Daar ben ik de club enorm dankbaar voor.’’

Stappen zetten
,,Ik heb altijd met veel liefde voor deze club gewerkt. Ik ken de mogelijkheden en onmogelijkheden van Excelsior, maar ik denk dat we er altijd het maximale uitgehaald hebben. Met jeugdtrainers die bereid zijn een stapje extra te zetten en buiten gebaande paden te denken. We hebben het altijd stap-voor-stap gedaan en daardoor hebben we elk jaar weer stappen kunnen zetten. Als ik dan zie waar we nu staan, dan kan ik daar alleen maar trots op zijn.’’

Nieuwe uitdaging
De laatste tijd ging Van Lochem steeds meer nadenken over zijn toekomst en hij moest erkennen dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. ,,Ik heb besloten om dit in een vroegtijdig stadium bij de club aan te geven. Excelsior is immers een nieuwe weg ingeslagen en op deze manier hebben ze alle tijd om een opvolger voor mij te vinden.’’

Belangrijk werk
Technisch directeur Nick Kersten: ,,Wij vinden het jammer dat Marco van Lochem heeft besloten ons na dit seizoen te gaan verlaten. Hij heeft belangrijk werk verricht voor Excelsior en heeft niet alleen zichzelf enorm ontwikkeld, maar ook veel spelers en trainers hebben onder zijn leiding stappen kunnen zetten. Zijn inzet beperkte zich niet tot de opleiding. Hij heeft de samenwerking met amateurpartners opgezet, het geven van TC3-trainerscursussen bij Excelsior gefaciliteerd en hij onderhield warme banden met clubs in binnen- en buitenland. Wij zijn Marco dankbaar voor zijn jarenlange inzet en wensen hem uiteraard veel succes in de toekomst. Zelf gaan wij nu aan de slag om te kijken naar zijn opvolging.’’

Droom
Begin 1999 kreeg Marco van Lochem een telefoontje van Rob Baan, technisch verantwoordelijke bij Feyenoord, waarmee Excelsior destijds intensief samenwerkte. ,,Ik had direct het gevoel dat er iets belangrijks in mijn leven stond te gebeuren’’, zei hij in zijn eerste seizoen in het presentatiemagazine van Excelsior over dat telefoontje. Baan en Simon Kelder hadden een aanbod voor Van Lochem, die op dat moment 30 was. ,,Hoofd jeugdopleiding van Excelsior, een droom kwam uit. Ik zei toen ook: voetbal is geen werk, dat is mijn leven. Dat is de afgelopen 23 jaar wel gebleken.’’

Doorstroming
De eerste jaren werkte Van Lochem intensief samen met Feyenoord, daarna stond Excelsior op eigen benen. In die periode stroomden veel jeugdspelers door naar het eerste elftal van de club. Jongens als Luigi Bruins, Mounir El Hamdaoui, Daan Bovenberg, Dogucan Haspolat en recent onder meer Julian Baas en Joshua Eijgenraam. Ook vonden jeugdspelers van Excelsior hun weg naar andere clubs, zoals Danilho Doekhi (Ajax/Vitesse), Youri Baas (Ajax) en Joël Zwarts (Feyenoord/Excelsior).

Betrokkenheid
Shirts van alle uitgevlogen talenten hangen in de hal van de ontvangst ruimte op het jeugdcomplex. Van Lochem: ,,Die shirts zeggen iets over de betrokkenheid van die voormalige jeugdspelers bij de club. Ze hebben zich hier kunnen ontwikkelen en zijn Excelsior daar heel erg dankbaar voor. Ik kijk met een goed gevoel terug op de samenwerking met al die talenten. Ik hoop dat er in de toekomst nog veel shirts mogen volgen. Ondanks mijn vertrek, zal ik de club blijven volgen, want Excelsior zal voor mij altijd bijzonder blijven.’’

Meer Jeugd

ma 25 oktober 2021

Excelsior O14 bekert verder na feilloze penaltyserie

Excelsior O14 mocht zich dit weekend opmaken voor een bekerwedstrijd. Zij namen het in de achtste…

Lees meer

ma 18 oktober 2021

Spontaan potje voetbal in de wijk tussen eerste elftal en onder 10

Voor Excelsior O10 stond er dit weekend iets heel anders dan een wedstrijd op het programma.…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Eindhoven

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 30 oktober, 2021

16:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Telstar vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 6 november, 2021

16:30, Rabobank IJmond Stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
Almere City FC

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 14 november, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Eindhoven

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 30 oktober, 2021

16:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Telstar vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 6 november, 2021

16:30, Rabobank IJmond Stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
Almere City FC

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 14 november, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Eindhoven

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 30 oktober, 2021

16:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Telstar vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 6 november, 2021

16:30, Rabobank IJmond Stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
Almere City FC

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 14 november, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Eindhoven

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 30 oktober, 2021

16:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Telstar vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 6 november, 2021

16:30, Rabobank IJmond Stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
Almere City FC

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 14 november, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets