6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3025-20
Bekijk de hele ranglijst

Excelsior Rotterdam beleefde een makkelijke avond in Helmond. Na een 0-2 ruststand werd met 1-5 gewonnen van Helmond Sport. Thijs Dallinga mocht zijn derde wedstrijdbal van het seizoen mee naar huis nemen en Excelsior Rotterdam voegde drie punten aan het totaal toe.

Unieke prestatie

Thijs Dallinga werd na afloop van de wedstrijd gevraagd of hij weet wanneer het voor het laatst is gebeurd dat iemand na zestien wedstrijden twintig doelpunten had gemaakt in de Keuken Kampioen Divisie. Nog nooit dus. Een unieke prestatie. Ook na deze mededeling bleef de topschutter van Excelsior nuchter. Hij noemde twintig een mooi getal, maar baalde vooral dat hij er vanavond geen vijf had gemaakt.

Vuurwerk

Er was veel vuurwerk in het eerste deel van de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Een aantal fans van de thuisploeg had de spaarpot omgekeerd en dus was een heuse vuurwerkshow te zien van buiten het stadion. Binnen bleven de tribunes helaas leeg. Daar zorgde Excelsior voor het vuurwerk en wist zich zo te revancheren voor het gelijke spel tegen Almere City FC.

Voorsprong

De Kralingers begonnen goed aan het duel en al na 5 minuten lag de bal achter voormalig Excelsior-goalie Mike Havekotte in het doel. Het was verdediger Siebe Horemans die de vrije trap van Julian Baas bij de eerste paal kon binnentikken. Twaalf minuten later was het 0-2. Reuven Niemeijer profiteerde van een slippertje in de Brabantse verdediging en verdubbelde de voorsprong. Met twee goals uit twee kansen waren de Kralingers uiterst effectief.

Grootste kans

Excelsior kreeg daarna een aantal mogelijkheden om de score uit te breiden. Zo raakte Thijs Dallinga de paal en belandde ook de inzet van Marouan Azarkan in minuut 34 op het aluminium. Topscorer Thijs Dallinga kreeg vervolgens de grootste kans. Op aangeven van Niemeijer kon hij de bal zo binnentikken, maar zag zijn inzet naast het doel gaan. Twee gemiste kansen zorgde halverwege voor chagrijn bij de spits van Excelsior.

Dallingashow

Na rust raakte Houttekiet namens Helmond Sport de lat, waarna Thijs Dalinga de stand in vier minuten tijd naar 0-4 tilde. Eerst tikte hij de 0-3 binnen na een heerlijke pass van Sven Nieuwkoop en assist van Siebe Horemans, en kort erna maakte Dallinga de 0-4. Jellert van Landschoot onderbrak de Dallingashow met de 1-4, maar na heerlijk voorbereidend werk van Couhaib Driouech bepaalde Dallinga met goal nummer 20 de eindstad op 1-5.

Beter

De wedstrijdbal ging dus voor de derde keer dit seizoen mee naar huize Dallinga. Op de tribune grapte iemand dat Thijs wel een mindere dag had, want normaal maakt hij er vier in uitwedstrijden. Dallinga kon er wel om lachen, al meende hij het toen hij na afloop zei dat hij nu nog meer baalde van zijn twee gemiste kansen in de eerste helft: ,,Het kan dus nog beter.’’

Man of the Match

Het lijkt een zekerheidje te worden bij uitwedstrijden: Thijs Dallinga als man of the match. Ook tegen Helmond Sport was hij weer op schot, al duurde het wel tot de tweede helft voor zijn eerste treffer van de avond erin ging. De teller stokte deze keer bij drie, waarbij aangetekend moet worden dat hij er voor rust ook twee had kunnen en misschien wel moeten maken. Dallinga brak wel een record door in de eerste zestien wedstrijden twintig keer te scoren. De wedstrijdbal ging dus weer mee naar Rotterdam en de cijfers van eerdere topscorers Piet den Boer (26), David Connolly (29), Lars Veldwijk (30) en Eric Tammer (33) komen in beeld. Zelf blijft hij nuchter onder alle goals en aandacht en was hij vooral blij dat de drie punten mee naar Rotterdam gingen.