ADO Den Haag 4 - Excelsior 4

Excelsior promoveert na thriller naar de Eredivisie

29 mei 2022

Stand 2021-2022

#GSP+/-
1.FC Emmen3883+40
2.FC Volendam3875+28
3.FC Eindhoven3871+26
4.ADO Den Haag3867+23
5.Roda JC3866+27
6.Excelsior3866+25
7.Jong Ajax3863+19
8.NAC Breda3859+15
9.De Graafschap3856+9
Bekijk de hele ranglijst

We zijn terug in de Eredivisie! Na een absolute thriller tegen ADO Den Haag keren we na een afwezigheid van drie jaar terug op het hoogste niveau. Het zag er lang niet naar uit dat we de finale zouden winnen, want na 47 minuten was het 3-0 voor de thuisploeg. In het laatste kwartier werd het alsnog 3-3 en in de verlenging 4-4. Strafschoppen brachten uiteindelijk de beslissing.

Thriller

Het was een ongelooflijke wedstrijd in Den Haag, waar het duel door de fans van de thuisploeg werd aangekondigd als ‘The Curse of The Hague’. Gesteund door het uitverkochte stadion schoot de thuisploeg uit de startblokken en kreeg in de eerste minuten meteen een enorme kans. Het was al snel duidelijk dat Excelsior niet in goede doen was. De Kralingers speelden slordig en nerveus en er ging weinig goed.

Penalty

Toch kreeg Excelsior na een klein half uur een grote kans om op voorsprong te komen. Een schot van Marouan Azarkan kwam tegen de hand van een ADO-verdediger en dus kreeg Excelsior een strafschop. Helaas lukte het Thijs Dallinga niet om dit buitenkansje vanaf elf meter te benutten. Ook in de rebound kreeg hij de bal er niet in. Nadat het duel korte tijd werd onderbroken vanwege supporters die van alles op het veld gooiden, kwam ADO Den Haag voor rust op een 2-0 voorsprong. Thomas Verheydt en Felipe Pires waren de doelpuntenmakers.

Dood

Toen Sem Steijn er direct na rust 3-0 van maakte, leek Excelsior dood en begraven. Excelsior bleef het wel proberen, maar het leek zo’n avond waarop werkelijk niets lukte. Zo was Mats Wieffer na een uur spelen dichtbij de 3-1, maar het mocht niet zo zijn. Verheydt kreeg vervolgens een enorme kans op 4-0, maar dat bleef Excelsior bespaard. ADO Den Haag speelde toen al met tien man na twee keer geel voor Tyrese Asante. In minuut 79 was het ineens raak. Marouan Azarkan zorgde voor 3-1. Ineens ging er een soort angstgolf door het bomvolle Cars Jeans Stadion en Excelsior toonde een ongekende veerkracht in ‘het Kralings kwartiertje’.

Verlenging

Zeven minuten voor tijd werd het namelijk nog gekker toen Reuven Niemeijer 3-2 maakte. In eerste instantie werd een goal van hem nog afgekeurd, maar korte erna maakte hij hem alsnog. Ook Excelsior moest vervolgens met tien man verder na een rode kaart voor Michael Chacon. In de extra tijd maakte Thijs Dallinga het sprookje voor Excelsior compleet door de 3-3 te maken en verlenging eruit te slepen. ADO Den Haag kwam daarin opnieuw op voorsprong en de supporters begonnen de promotie aan de rand van het veld al te vieren. Zij hadden echter buiten onze aanvoerder Redouan El Yaakoubi gerekend. Hij kopte in de 108e minuut de 4-4 binnen, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Held

El Yaakoubi en Julian Baas schoten raak, waarna Raphael Eyongo miste. Gelukkig miste vervolgens ook ADO Den Haag de derde penalty, waardoor het opnieuw gelijk was. Sven Nieuwpoort, Chouhaib Driouech, Brandon Ormonde-Ottewill, debutant Luuk Admiraal, Mats Wieffer en Siebe Horemans scoorden voor Excelsior, waarna Stijn van Gassel de achttiende strafschop van de serie stopte en zich kroonde tot held van Excelsior! Het feest kon helaas niet op het veld met de supporters gevierd worden, doordat een losgeslagen bende van ADO-fans het veld bestormde. De spelers zochten snel de kleedkamer op en het uitvak met meegereisde fans werd bestookt met vuurwerk. Gelukkig greep de politie in en liep het goed af.

Eredivisie

Vervolgens daalde het besef echt in: Excelsior Rotterdam is terug in de Eredivisie! Na 2002, 2006, 2010 en 2014 is het de vijfde keer in deze eeuw dat Excelsior Rotterdam is gepromoveerd naar de Eredivisie. Dit gebeurde telkens precies om de vier jaar, met uitzondering van 2018 toen we al in de Eredivisie speelden. Na de degradatie in 2019 en een afwezigheid van drie seizoenen zijn de Kralingers komend seizoen voor de negende keer in de historie terug in de Eredivisie.

Daar wil jij bij zijn toch? Bestel nu hier tot en met 31 mei tegen het voordelige tarief jouw seizoenkaart en je ziet alle thuiswedstrijden van ons in de Eredivisie.

Doelpunten deze wedstrijd

36. Thomas Verheydt 1-0
40. Felipe Pires 2-0
47. Sem Steijn 3-0
78. Marouan Azarkan 3-1
83. Reuven Niemeijer 3-2
93. Thijs Dallinga 3-3
97. Sacha Komljenovic 4-3
108. Redouan El Yaakoubi 4-4

Scheidsrechter: Danny Makkelie
Gele kaarten: Amofa, Peres (ADO Den Haag), Wieffer (Excelsior Rotterdam)
Rode kaarten: Asante (ADO Den Haag)(2x geel), Michael Chacon (Excelsior Rotterdam)

Excelsior Rotterdam

1. Stijn van Gassel (K)
2. Siebe Horemans
4. Redouan El Yaakoubi (A)
8. Mats Wieffer
9. Thijs Dallinga
10. Reuven Niemeijer
11. Marouan Azarkan
16. Sven Nieuwpoort
21. Kenzo Goudmijn
28. Nathan Tjoe-A-On
32. Joshua Eijgenraam

Wissels Excelsior Rotterdam:
62. Couhaib Driouech in plaats van Kenzo Goudmijn
62. Brandon Ormonde-Ottewill in plaats van Nathan Tjoe-A-On
62. Michael Chacón in plaats van Joshua Eijgenraam
86. Luuk Admiraal in plaats van Reuven Niemeijer
98. Julian Baas in plaats van Marouan Azarkan
112. Raphael Eyongo in plaats van Thijs Dallinga

Meer Nieuws

ma 27 juni 2022

Siebe Horemans gaat met Excelsior naar de Eredivisie

Siebe Horemans blijft Excelsior Rotterdam trouw. De 24-jarige vleugelverdediger heeft zijn contract in Kralingen met twee…

Lees meer

ma 27 juni 2022

Nathan Tjoe-A-On verlengt contract met twee seizoenen

Nathan Tjoe-A-On heeft zijn contract bij Excelsior Rotterdam met twee seizoenen verlengd. De 20-jarige vleugelverdediger is…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN