23 feiten over het seizoen 2021-2022 van Excelsior Rotterdam

9 juni 2022

Excelsior Rotterdam kan zich opmaken voor het 23ste seizoen in de Eredivisie. Daarom blikken we met 23 feiten terug op het afgelopen seizoen.

1. Excelsior Rotterdam speelde dit seizoen 46 officiële wedstrijden. Exact de helft daarvan werd gewonnen en er werd slechts elf keer verloren. De overige twaalf wedstrijden eindigden gelijk.

2. Met 66 punten in de Keuken Kampioen Divisie was dit het op-zeven-na beste seizoen op het tweede niveau. In uitwedstrijden was het met 35 punten zelfs het op-twee-na beste seizoen ooit.

3. Buitenshuis werd voor het eerst sinds 1994-1995, en voor de vierde keer in de eerste divisie, meer punten behaald dan in eigen stadion (34 om 32). Slechts één keer werden nog meer uitzeges behaald dan de huidige tien.

4. Van de 30 spelers die in actie kwamen, stond alleen Reuven Niemeijer alle mogelijke 46 wedstrijden binnen de lijnen (telkens als basisspeler). Na de middenvelder speelde Julian Baas de meeste wedstrijden (45).

5. De man met de meeste speelminuten is desondanks doelman Stijn van Gassel (4.000). Van de veldspelers stonden Reuven Niemeijer (3.994), Siebe Horemans (3.900) en Thijs Dallinga (3.856) het langst op het veld.

6. Bijna 15 procent van het totaal aantal speelminuten staat op naam van een speler die in de jeugd van Excelsior speelt of speelde. Van hen kwamen Julian Baas (45 wedstrijden) en Joshua Eijgenraam (39) het vaakst in actie.

7. Marouan Azarkan werd dit seizoen het vaakst gewisseld (in 29 van de 36 wedstrijden), terwijl Couhaib Driouech juist het meest als invaller binnen de lijnen kwam (32 van de 33 wedstrijden).

8. Met 82 doelpunten in de competitie was dit het op-één-na meest productieve seizoen ooit. Alleen in 2000-2001 vielen nog meer goals (89). Inclusief nacompetitie en KNVB-beker scoorde Excelsior 102 keer.

9. Deze doelpunten werden gemaakt door 13 verschillende spelers (plus 5 eigen doelpunten). Onbetwiste topscorer is Thijs Dallinga (36), maar ook Reuven Niemeijer (20) en Marouan Azarkan (13) haalden dubbele cijfers.

10. Met Thijs Dallinga leverde Excelsior voor de vijfde keer de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie (32 doelpunten). Alleen Erik Tammer maakte als Excelsiorspeler meer doelpunten in de competitie (33 in 1991-1992).

11. Inclusief assists (7) was Thijs Dallinga betrokken bij 42 procent van de doelpunten. Reuven Niemeijer was het vaakst aangever (18 keer) en betrokken bij 37 procent van de goals, Marouan Azarkan bij bijna een kwart.

12. Achttien spelers kregen in totaal 53 gele kaarten, waarvan de meeste naar Mats Wieffer (8) en Siebe Horemans (7) gingen. Er vielen vijf rode kaarten (allemaal direct), waarvan twee voor Michael Chacón.

13. Met 41 punten in de eerste seizoenshelft beleefde Excelsior Rotterdam de beste seizoenstart ooit in een competitie met 20 clubs. Het vorige record van 39 punten stamde uit het seizoen 2005-2006.

14. Twee andere clubrecords werden net niet verbroken. In december lukte het Excelsior niet om voor het eerst zes uitwedstrijden op rij te winnen; een maand later eindigde een reeks van 19 wedstrijden waarin werd gescoord.

15. In de play-offs zette Excelsior wel een indrukwekkende reeks voort. Er werd geen nederlaag geleden en daardoor zijn de Kralingers als eerstedivisieclub inmiddels 15 nacompetitiewedstrijden op rij ongeslagen.

16. Excelsior was in september na dertien jaar weer na een volledige speelronde koploper van de eerste divisie. In december werd voor de dertiende keer en voor het eerst sinds 2009 een periodetitel in de wacht gesleept.

17. De grootste zege werd al vroeg in het seizoen behaald op bezoek bij FC Den Bosch (5-0), toen Thijs Dallinga een van zijn drie hattricks maakte. Tegen NAC Breda, FC Eindhoven en Telstar werden de grootste nederlagen geslikt (1-4).

18. In januari bleef Excelsior voor het eerst sinds 2005 acht competitieduels op rij ongeslagen en in maart werd zeven duels op rij niet verloren. Daarvoor en daarna zette Excelsior juist een reeks van zes wedstrijden zonder overwinning neer.

19. Inclusief nacompetitiewedstrijden verloor Excelsior geen van de laatste tien wedstrijden dit seizoen. In deze reeks eindigden zes achtereenvolgende wedstrijden in een gelijkspel (reguliere speeltijd), wat een nieuw clubrecord betekent.

20. Excelsior kreeg in 13 van de 46 wedstrijden geen tegendoelpunt. Dat gebeurde tweemaal drie achtereenvolgende wedstrijden, waaronder een reeks van drie duels tegen alle degradanten van het vorige seizoen.

21. Stijn van Gassel stond in alle duels onder de lat waarin Excelsior de nul hield. Samen met Bo Geens en Pascal Kuiper (allebei 1 wedstrijd) moest de bal in de andere duels 69 keer uit het net worden gehaald.

22. Marinus Dijkhuizen is de eerste trainer die twee keer met Excelsior promotie naar de Eredivisie wist af te dwingen. In 2014 loodste hij de Kralingers eveneens via nacompetitie al naar het hoogste niveau.

23. Excelsior promoveerde voor de negende keer naar de Eredivisie; voor de vijfde keer via nacompetitie. Slechts één keer bleef het verblijf op het hoogste niveau vervolgens beperkt tot één seizoen (2002-2003).

Meer Nieuws

ma 27 juni 2022

Siebe Horemans gaat met Excelsior naar de Eredivisie

Siebe Horemans blijft Excelsior Rotterdam trouw. De 24-jarige vleugelverdediger heeft zijn contract in Kralingen met twee…

Lees meer

ma 27 juni 2022

Nathan Tjoe-A-On verlengt contract met twee seizoenen

Nathan Tjoe-A-On heeft zijn contract bij Excelsior Rotterdam met twee seizoenen verlengd. De 20-jarige vleugelverdediger is…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN