Een elftal feiten: Excelsior Rotterdam - FC Utrecht

29 september 2022

Na de interlandbreak hervatten we de Eredivisie zondag 2 oktober met een ouderwetse halfdrie wedstrijd. Tegenstander is FC Utrecht, dat wordt getraind door Henk Fraser. Excelsior speelde in alle seizoenen op het hoogste niveau tegen FC Utrecht en dat leverde regelmatig spectaculaire ontmoetingen op. We blikken vooruit met een elftal feiten.

1. FC Utrecht behaalde slechts twee punten uit de eerste vier duels, maar herstelde zich daarna met twee zeges en één gelijkspel. Daardoor heeft de ploeg na zeven duels evenveel punten (9) als Excelsior.

2. Slechts één ploeg scoorde in de eerste zeven wedstrijden minder vaak in de eerste helft dan FC Utrecht (2), maar tegelijkertijd scoorden maar vier clubs vaker in de tweede helft dan de Utrechtenaren (7).

3. Excelsior maakte minstens twee doelpunten in zes van de voorgaande acht duels tegen een door Henk Fraser getrainde club, voor het laatst in februari 2018 toen met 2-1 werd gewonnen bij Vitesse.

4. Excelsior speelde ieder Eredivisieseizoen tegen FC Utrecht. Vier van de 22 thuiswedstrijden leverden een zege op, 7 een gelijkspel en 11 een nederlaag. Van de laatste vijf ontmoetingen ging er slechts één verloren (W1 G3).

5. Tijdens de laatste ontmoeting in november 2018 leidde Excelsior al na 26 minuten met 3-0 tegen FC Utrecht, maar door drie tegengoals tussen de 55ste en 65ste minuut werden de punten alsnog gedeeld.

6. FC Utrecht-spits Bas Dost was in december 2011 liefst vijf keer trefzeker in Kralingen. Als speler van sc Heerenveen leidde hij de Friezen hoogstpersoonlijk naar een 5-0 overwinning tegen Excelsior.

7. Yassin Ayoub speelde zijn meeste wedstrijden voor FC Utrecht (172 wedstrijden, 23 doelpunten), waar hij in 2013 debuteerde als prof. Geboren Utrechtenaar Redouan El Yaakoubi maakte in 2017 eveneens zijn profdebuut in Utrecht, waar hij 45 duels speelde voor de beloftenploeg.

8. Voor Marinus Dijkhuizen in 2020 terugkeerde als trainer van Excelsior, was hij videoanalist bij FC Utrecht. Als speler kwam Dijkhuizen in 1999 en 2000 uit voor FC Utrecht (33 wedstrijden, 6 goals).

9. Als speler verruilde Daan Bovenberg Excelsior in 2011 voor FC Utrecht. De huidige algemeen directeur speelde 18 wedstrijden voor de Utrechtenaren, waarin hij als verdediger drie keer scoorde.

10. Excelsior Rotterdam verloor tegen Fortuna Sittard (0-1) voor het eerst sinds april 2015 een wedstrijd terwijl de Kralingers bij het laatste fluitsignaal met een man meer op het veld stonden dan de tegenstander.

11. Excelsior had in Sittard bovendien voor het eerst dit seizoen meer balbezit dan de tegenstander. Het was de eerste keer sinds maart 2018 waarin de Kralingers in een uitduel in de Eredivisie minstens 59 procent balbezit hadden.