6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3025-20
Bekijk de hele ranglijst

Tegen AZ boekten we vandaag een heerlijke 2-1 overwinning! Een goed plan, een sterke teamspirit en een snelle voorsprong zorgden ervoor dat Excelsior Rotterdam sterk uit de startblokken schoot. De Kralingers stonden halverwege met 2-0 voor en na rust kwamen de gasten niet verder dan 2-1.

Niet zo goed

,,Ik raakte de bal niet zo goed’’, vertelde Marouan Azarkan na afloop met een glimlach tegen de verslaggever van ESPN. De aanvaller van Excelsior Rotterdam raakte de bal na ruim een half uur spelen in elk geval goed genoeg om doelman Hobie Verhulst van AZ te passeren. Dit deed hij nadat hij was bediend door Lazaros Lamprou die een al even heerlijke pass gaf. Het doelpunt van Azarkan zorgde ervoor dat Excelsior op een 2-0 voorsprong kwam tegen AZ, dat in het eerste bedrijf geen antwoord had op het spel van de Kralingers.

Vroege voorsprong

Met een ander tactisch plan en enkele wijzigingen in de basisopstelling begon Excelsior Rotterdam sterk aan de wedstrijd tegen AZ. Dat resulteerde al in de zesde minuut in een voorsprong. Marouan Azarkan gooide een vrije trap voor het doel en daar stond Siebe Horemans klaar om binnen te koppen. De Belgische verdediger liet het uitverkochte Van Donge & De Roo Stadion zo al vroeg juichen. De mensen gingen er eens goed voor zitten en zagen een heel ander Excelsior dan vorige week in de uitwedstrijd tegen Ajax,

Vastbesloten

De Alkmaarders kregen na de snelle 1-0 wel kansen op de gelijkmaker (Dani de Wit raakte de lat), maar nadat Azarkan de voorsprong van Excelsior had verdubbeld was duidelijk dat AZ een moeilijke middag ging beleven. Trainer Pascal Jansen greep dan ook nog voor rust in met een dubbele wissel, maar pas in de tweede helft wist AZ 2-1 te maken. Het was Yukinari Sugawara die trefzeker was. Even leek het of de Alkmaarders gingen doordrukken, maar Excelsior rechtte de rug en het team leek vastbesloten om de voorsprong niet uit handen te geven.

Muziek

Dani de Wit kopte de bal tegen de paal en kort erna voorkwam Stijn van Gassel de gelijkmaker. Met vers bloed – Dijkhuizen bracht Mike van Duinen, Couhaib Driouech, Joshua Eijgenraam en Maxime Awoudja in de ploeg – wisten de Kralingers in de slotfase nog een keer dreigend voor het doel van AZ op te duiken, maar de inzet van Reda Kharchouch ging voorlangs. Van Gassel toonde in de blessuretijd opnieuw zijn klasse met een belangrijke ingreep op de inzet van invaller Mayckel Lahdo. Het laatste fluitsignaal klonk de 4400 toeschouwers op de tribunes als muziek in de oren: de drie punten bleven in Kralingen. Een even belangrijke als heerlijke overwinning!