Kleine nederlaag Excelsior Vrouwen op De Toekomst

22 oktober 2022

Excelsior Vrouwen heeft vrijdagavond op Sportpark De Toekomst met 3-1 verloren van Ajax Vrouwen, een resultaat waar iedereen van Excelsior vrede mee leek te hebben.

Weinig weggegeven
Vanaf de start van de wedstrijd was duidelijk dat Ajax voor een grote overwinning ging. Door heel veel strijd, een hechte defensie en een prima keeper daartegenover te zetten, bleef het eerste doelpunt lang uit. Behalve een redding van Isa Pothof na anderhalve minuut spelen en een schotje op doel van Romée Leuchter na een kwartier spelen, bleef Excelsior vrij simpel overeind.

Doelpunten
In de 23e minuut was het dan toch raak. Vanaf een meter of 23 legde Sherida Spitse aan voor een vrije trap. Spitse zocht en vond daarbij de linkerbovenhoek en zette Ajax op 1-0. Een minuut later speelde Yentl van Goch de bal aan de andere kant van het veld net iets te ver voor haar uit om op doel te kunnen schieten. In minuut 26 verdubbelde Ajax haar voorsprong. Een voorzet vanaf rechts werd ogenschijnlijk verkeerd geraakt door Leuchter, maar kwam in plaats van tussen de palen voor de voeten van Tiny Hoekstra en zij zette de 2-0 op het scorebord.

Strafschop
Waar de Amsterdamse dames wellicht dachten het doelpuntenaantal flink uit te gaan breiden na deze twee goals snel achter elkaar, was het twee minuten later Lieve van Vliet die gevaarlijk het zestienmetergebied binnen dribbelde en onreglementair ten val werd gebracht door Spitse: strafschop voor Excelsior! Naomi Piqué koos hierbij de rechterhoek, terwijl Lize Kop de andere hoek koos: 2-1 dus.

Pothof belangrijk
In de laatste acht minuten (inclusief blessuretijd) voor rust kreeg Ajax nog twee kansen. Eerst keerde Pothof een kopbal van Leuchter na een goed afgemeten voorzet van Ashleigh Weerden vanaf links, daarna wist de keeper van Excelsior in de extra tijd Spitse van haar tweede doelpunt te houden door een geweldige duik richting de hoek waarin ze met de vrije trap wel geklopt was.

Tromp beslist wedstrijd
Na bijna tien minuten spelen in de tweede helft was het de voor Quinty Sabajo (die al een gele kaart op zak had) ingevallen Nikita Tromp die de voorzet van Chasity Grant beheerst langs Pothof schoof en de stand op 3-1 bracht.

Slotoffensief blijft uit
Nadat Hoekstra de bal in de 70e minuut op de lat ramde en de rebound op een paar meter van het doel door Nadine Noordam tegen de bal werd geschoten, was de verwachting dat er nog een slotoffensief zou komen van Ajax om de score hoger uit te laten vallen. Maar behalve wat geblokte schoten (onder andere door Lieke de With) werden de Amsterdamse vrouwen niet meer gevaarlijk. Het had zelfs nog heel spannend kunnen worden toen Aysse Gumbs na 88 minuten haar goede invalbeurt (in de 74e minuut had Gumbs al een mooie actie waarna haar schot op doel kracht miste) oog in oog kwam met keepster Kop. Laatstgenoemde kwam echter als winnares uit de bus door de bal te redden.

Vrede
Verliezen is nooit leuk maar al met al is een 3-1 nederlaag bij titelkandidaat Ajax een resultaat waar iedereen van Excelsior vrede mee leek te hebben. Recent verloren de beloften vrouwen van Excelsior met 11-0 op de Toekomst en de mannen verloren vorige week met 7-1 in de Arena dus voorlopig kunnen alle teams zich richten op andere tegenstanders. Voor de Excelsior Vrouwen is dat aanstaande vrijdag Telstar Vrouwen. Op Sportpark Waalplantsoen van DCV wordt om 19.30 uur afgetrapt.