Nikki Ridder: Rots in de branding van de Kralingse verdediging

15 oktober 2022

Nikki Ridder is bezig aan haar vijfde seizoen in het vrouwenteam van Excelsior Rotterdam. Zij is dus trouw aan de club waar ze in 2018 bij de selectie aansloot. De fanatieke verdedigster is elke wedstrijd weer een rots in de branding van de Kralingse verdediging. Dat zien de supporters ook. Zij kozen haar afgelopen jaar niet voor niets tot speelster van het jaar. Ook dit seizoen gaat zij er vol voor en heeft ze alle vertrouwen in een mooi seizoen voor het vrouwenteam van de Kralingers.

Als Nikki Ridder aanschuift voor dit interview heeft ze met haar teamgenoten net een pittige krachttraining achter de rug in het nieuwe krachthonk onder de Excelsior Foundation-tribune. ,,Een geweldig krachthonk, dat is een flinke stap vooruit voor ons’’, zegt zij. ,,Wij werken er met z’n allen keihard voor en dan is het prettig als we zulke goede faciliteiten tot onze beschikking hebben. De nieuwe krachttrainingsfaciliteiten zijn echt heel mooi.’’

Nikki Ridder is bezig aan haar vijfde seizoen in Kralingen. De eerste twee jaar trainde en speelde het vrouwenteam van Excelsior veelal bij toenmalig samenwerkingspartner BVV Barendrecht. Dit seizoen is het sportpark van DCV in Krimpen aan den IJssel het decor voor de trainingen en een aantal thuiswedstrijden. ,,In die omgeving zijn er heel veel meiden die voetballen’’, weet zij. ,,Door daar wedstrijden te gaan spelen, is de kans groter dat die meiden naar onze wedstrijden komen kijken. Ik verwacht dan ook dat we veel bekijks gaan trekken. Er komen altijd veel families en kinderen op vrouwenvoetbal af en dat is leuk. Het moet steeds meer gaan leven door mond-op-mondreclame. Mensen die komen kijken vinden het hartstikke leuk, vooral door de prettige sfeer.’’

Zelf heeft Nikki het naar haar zin bij Excelsior: ,,Ik heb in de afgelopen jaren veel speelsters zien komen en gaan, maar zelf ben ik gebleven. Van de meiden uit mijn eerste seizoen is alleen keepster Isa Pothof er nog, maar zij is een jaartje weggeweest toen ze voor Ajax speelde. Ik ben nooit een clubhopper geweest, het belangrijkste is dat ik het naar mijn zin heb. Ik ben gek van voetbal, wil mezelf blijven ontwikkelen en dat kan hier. Ik heb behoorlijk wat eredivisiewedstrijden achter mijn naam. Uiteraard probeer ik de jonge meiden die zijn aangesloten te helpen. Zij komen veelal uit beloftenteams en moeten nog wennen aan het eredivisieniveau. Excelsior is een opleidingsclub en daardoor hebben we elk jaar weer een heleboel nieuwe talentvolle speelsters die moeten worden klaargestoomd voor de Eredivisie.’’

Gelukkig zijn er nog behoorlijk wat meiden gebleven, wat inpassing van de nieuwe speelsters volgens Nikki makkelijker maakt. ,,Als team zie je tijdens een seizoen dat we echt stappen maken. Naarmate we meer wedstrijden spelen, zie je het team groeien en op elkaar ingespeeld raken. Natuurlijk is het frustrerend dat je elk jaar opnieuw moet beginnen, maar de ervaring die we nog hebben, nemen we wel mee. De voorbereiding verliep best lekker, dus ik heb een positief gevoel over aankomend seizoen. Daarbij is het natuurlijk een compliment dat meiden vanuit Excelsior een stap kunnen maken naar grotere clubs.’’

Of de vleugelverdedigster zelf nog de stap naar een andere club wil maken, weet zij nog niet. Vooralsnog heeft zij het zoals gezegd prima naar haar zin bij Excelsior: ,,Ik ben 23 en heb de afgelopen jaren voetbal gecombineerd met school. Dit seizoen combineer ik het met werk; ik ben begonnen als docent lichamelijke opvoeding op Thorbecke Voortgezet Onderwijs. Het is voor mij voor het eerst dat ik werk en voetbal samen moet zien te organiseren, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat. Wat er ook gebeurt, ik wil in elk geval blijven voetballen. Dat weet ik zeker. En als dat bij Excelsior kan, is dat wat mij betreft helemaal prima.’’

Nikki begon op haar zesde met voetballen bij IFC in Hendrik Ido Ambacht. Na drie seizoenen verhuisde zij naar Barendrecht waar ze bij VV Smitshoek ging voetballen. Op haar vijftiende vertrok ze naar de beloften van ADO Den Haag. ,,Smitshoek was om de hoek voor mij en toen ik naar ADO ging moest ik elke dag heen en weer met het OV. Dat was best pittig, maar als je eenmaal in de flow zit, ga je vanzelf door. Na twee jaar sloot ik aan bij het eerste elftal, maar daar heb ik helaas weinig gespeeld. Daarom koos ik in 2018 voor Excelsior. Dat was dichterbij huis en de kans op speeltijd was groter. Hier is alles wel op zijn plek gevallen, want sindsdien heb ik heel veel gespeeld.’’

,,In het begin was het best aanpoten, maar naarmate je veel wedstrijden speelt, wen je aan het niveau. Het verschil is best groot tussen een beloftenteam en de Eredivisie. Het niveau is hoger en alles gaat veel sneller. Daarom is het belangrijk dat nieuwe meiden veel minuten maken om aan het niveau te wennen. Als team willen wij aanvallend voetbal spelen en vol gas naar voren geven, maar als je tegen de topclubs speelt, moet je daar rekening mee houden. Dan moet je het veld compacter houden, anders word je weggespeeld. We hebben dat geprobeerd, maar je ziet dat de ruimtes op een bepaald moment te groot worden en we soms in korte tijd een paar tegengoals kregen. Die ploegen spelen zo’n hoog tempo. Wij moeten er keihard aan werken om dat langer vol te kunnen houden. Vorig jaar hebben we al twee keer een punt gepakt tegen PSV en komend seizoen willen we dat ook doen tegen Ajax of FC Twente.’’

,,Ik vind het leuk dat we er met Telstar en Fortuna Sittard twee tegenstanders bij hebben. Al spelen we nu nog maar twee keer tegen elke ploeg, waardoor we minder wedstrijden hebben. Ik verwacht dat we het als Excelsior beter gaan doen dan vorig jaar. Het ligt binnen het team dicht bij elkaar waardoor er op elke positie concurrentie is. Dat komt de ploeg ten goede, waardoor we stappen kunnen maken. We willen zo veel mogelijk punten pakken, maar moeten vooral laten zien waar we als Excelsior voor staan en dat is aanvallend voetbal. Op die manier is het ook aantrekkelijker voor het publiek om naar ons te komen kijken.’’

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het Excelsior Rotterdam Magazine, oktober 2022.

Gerelateerd nieuws

di 7 juni 2022

Nikki Ridder gekroond tot speelster van het jaar

Nikki Ridder is afgelopen vrijdag uitgeroepen tot Pro Excelsior Speelster van het jaar 2022 van Excelsior…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

sc Heerenveen vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 23 september, 2023

21:00, Abe Lenstra Stadion

Tickets

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Aankomende wedstrijden

sc Heerenveen vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 23 september, 2023

21:00, Abe Lenstra Stadion

Tickets

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Aankomende wedstrijden

sc Heerenveen vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 23 september, 2023

21:00, Abe Lenstra Stadion

Tickets

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Aankomende wedstrijden

sc Heerenveen vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 23 september, 2023

21:00, Abe Lenstra Stadion

Tickets

Excelsior vs
Sparta Rotterdam

Eredivisie

Zondag 1 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets