6.N.E.C.2639+10
7.Go Ahead Eagles2637+3

15.Excelsior2622-18
Bekijk de hele ranglijst

Na een brutale 0-1 voorsprong door een treffer van Kenzo Goudmijn, moest Excelsior Rotterdam uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in stadsgenoot Feyenoord. Het duel eindigde in een 5-1 nederlaag. De Kralingers gaan de winterstop in met een keurige veertiende plek in de Eredivisie.

Droomstart

Excelsior Rotterdam beleefde een droomstart in de uitverkochte Kuip. Na vier minuten spelen stuurde Marouan Azarkan – dit seizoen door Excelsior gehuurd van Feyenoord – Kenzo Goudmijn weg en die zette de Kralingers op een snelle 0-1 voorsprong. Een opsteker voor Excelsior dat afreisde naar Rotterdam-Zuid in de wetenschap dat Feyenoord zich na misstappen van Ajax en PSV tot herfstkampioen kon kronen.

Juichen

De tegentreffer zorgde niet voor paniek in Rotterdam-Zuid. Drie minuten later was Javairo Dilrosun dichtbij de gelijkmaker, maar de lat boven Stijn van Gassel bracht redding. Vier minuten later was het helaas alsnog 1-1. Sebastian Szymański stond vrij voor het doel, ontving de bal en haalde verwoestend uit. Enkele minuten later kon de Kuip opnieuw juichen toen Orkun Kökçü een vrije trap binnenschoot, 2-1.

Initiatief

Ondanks dat Feyenoord het initiatief had, mocht het behoorlijk meevoetballende Excelsior blijven hopen op een stuntje. De thuisploeg kreeg nog wat mogelijkheden, maar halverwege was het maar 2-1. Excelsior kwam zelfs nog een keer tot scoren, maar de rake kopbal van Siebe Horemans werd geannuleerd vanwege het hinderen van doelman Justin Bijlow.

Verdwenen

Snel na rust was het 3-1 en leek het duel gespeeld. Sebastian Szymański maakte zijn tweede van de avond. Van Gassel voorkwam na ruim een uur spelen de 4-1 van Patrik Wålemark, maar kort erna was het alsnog raak. Balverlies achterin leidde de tweede treffer van Orkun Kökçü in. Het laatste beetje geloof in een goede afloop was daarna verdwenen en Wålemark zorgde ook nog voor 5-1. Verder dan een kans van Couhaib Driouech kort voor tijd kwam Excelsior niet meer.

Ranglijst

Zo sloot Excelsior Rotterdam de eerste seizoenshelft af met een 5-1 nederlaag en een veertiende plek in de Eredivisie. Die plek op de ranglijst geeft houvast voor de lange tweede seizoenshelft, die begint op zondag 8 januari met de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.