Ontwikkeling op alle gebieden loopt als een rode draad door de club

17 november 2022

Na veertien wedstrijden zit het eerste deel van dit eredivisieseizoen erop. Excelsior Rotterdam gaat de winterstop in met dertien punten en een veertiende plaats op de ranglijst. Tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken met technisch manager Niels van Duinen.

,,We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet’’, stelt Van Duinen over de tussenstand van de Eredivisie. De veertiende plek zou aan het eind van het seizoen handhaving betekenen en geeft dus vertrouwen: ,,Maar we weten dat we met elkaar nog beter moeten om ons gezamenlijke doel te realiseren en dat is handhaving in de Eredivisie.’’

,,Er zijn wedstrijden geweest waarin we recht hadden op meer, maar het niet kregen. In andere wedstrijden kregen we wel iets, waar we er misschien minder recht op hadden. Al met al is dat redelijk in evenwicht en is de plek op de ranglijst de realiteit. Die zegt iets over waar je staat.’’

,,Waar we vooral tevreden over kunnen zijn is dat er altijd jongens opstaan en verrassen’’, stelt Van Duinen. ,,Wij hebben een van de jongste teams van de Eredivisie met verschillende jongens uit onze eigen opleiding die vast in de basisopstelling staan. Als club mogen we er trots op zijn dat die jonge spelers zich op dit niveau ontwikkelen. Onze staf werkt elke dag keihard om de spelers en het team beter te maken.’’

,,Ondanks dat onze jonge ploeg voorafgaand aan het seizoen weinig eredivisie-ervaring had, kunnen we in veel wedstrijden voetballend behoorlijk meekomen. De verschillen in de Eredivisie zijn, buiten de top 4, niet zo groot. Wedstrijden worden beslist op details en er zijn dingen waarvan we met elkaar moeten zorgen dat ons dat niet meer overkomt.’’

Na de late promotie en het vertrek van een aantal belangrijke spelers werd de selectie in de voorbereiding op dit seizoen op flink wat plaatsen vernieuwd. ,,Als groep zijn we in de breedte sterker geworden, maar het team was pas laat compleet. Dat heeft dus tijd nodig. Daarom willen we deze winterperiode nadrukkelijk gebruiken om ons als team goed voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. We hebben zes weken en dan moeten we daar klaar voor zijn.’’

,,Een unieke situatie’’, zegt Van Duinen over de lange winterbreak als gevolg van het WK-voetbal in Qatar. ,,De selectie heeft nu twee weken vrij en daarna gaan we ons klaarmaken voor die tweede seizoenshelft met nog 20 wedstrijden. Zoals gezegd zijn de verschillen klein en ik verwacht dat de competitie spannend zal blijven tot de laatste speeldag. Daar moeten we op voorbereid zijn.’’ Excelsior speelt in deze voorbereiding oefenwedstrijden tegen in elk geval Club Brugge, sc Heerenveen en Willem II.

,,Wij hebben er vertrouwen in dat we met deze selectie onze doelstelling kunnen behalen, zeker als we de groep verder kunnen ontwikkelen. Over de ontwikkeling van de groep heb ik dagelijks contact met de technische en medische staf. We willen uit ieder individu het beste halen om als team het maximale te presteren. Uiteraard kijken we ook naar eventuele versterkingen die voorbijkomen. We hebben de eerste veertien wedstrijden geanalyseerd, weten waar we tevreden over zijn en waar we denken ons te kunnen versterken. Met de spelersprofielen die daaruit voortkomen, gaan we de markt op. Nadeel is wel dat de transfermarkt pas op 1 januari opengaat, ruim een week voor onze eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Overigens kijken we niet alleen naar directe versterkingen voor nu, maar ook voor de toekomst. Ook de midden en lange termijn zijn belangrijk.’’

Van Duinen is achter de schermen sowieso met meer bezig dan alleen de selectie. Zo presenteert hij binnenkort het nieuwe scoutingsteam en is hij samen met hoofd jeugdopleiding Rogier Veenstra bezig met het uitschrijven van de visie van de jeugdopleiding. ,,Wij willen onze opleiding verder professionaliseren en daar zijn we druk mee. Het is mooi om de ontwikkelingen daar te zien. Zo zijn we gestart met een high performance class om de stap naar het eerste elftal te verkleinen. De jeugdopleiding is voor ons ontzettend belangrijk. Dat we zo veel voormalig jeugdspelers in onze selectie hebben, stimuleert de talenten uit de opleiding. Zij zien dat je door keihard werken in de Eredivisie terecht kan komen.’’

Ontwikkeling op alle gebieden loopt als een rode draad door het beleid van de club. Dat maakt Excelsior ook een unieke plek voor spelers, vindt Van Duinen: ,,Wij zijn een platform voor spelers om zich te ontwikkelen en een volgende stap te kunnen zetten in hun carrière. Alles is bij ons gericht op ontwikkeling. We merken dat we steeds beter in staat zijn om ons verhaal in de markt te vertellen. Ons doel is dat de juiste spelers vanwege de juiste uitgangspunten echt voor ons kiezen. Dat is superbelangrijk bij het al dan niet toevoegen van jongens in de winterstop. Anders zullen we altijd kiezen voor kansen voor en ontwikkeling van de bestaande groep.’’

Meer Nieuws

za 3 juni 2023

24 feiten over het seizoen 2022-2023 van Excelsior Rotterdam

Excelsior Rotterdam kan zich opmaken voor een 24ste seizoen in de Eredivisie. Daarom blikken we in…

Lees meer

vr 2 juni 2023

Wendy Balfoort tekent contract bij Excelsior Vrouwen

Wendy Balfoort speelt komend seizoen voor Excelsior Rotterdam Vrouwen. De 20-jarige talentvolle aanvaller is afkomstig van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij