6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3025-20
Bekijk de hele ranglijst

Excelsior Rotterdam speelde een prima eerste helft tegen Ajax, maar stond halverwege desondanks met 1-2 achter. Na rust nam een uiterst effectief Ajax afstand van de Kralingers door fraaie treffers van Mohammed Kudus en Devyne Rensch. Daardoor werd helaas met 1-4 verloren.

Opstelling

De opstelling 5-4-1 verraadde dat Excelsior Rotterdam in eerste instantie de boel achterin dicht wilde houden. Daarbij gokten de Kralingers op snelle omschakelmomenten met Marouan Azarkan, Couhaib Driouech en Lazaros Lamprou. Vanaf de aftrap nam Ajax het initiatief, zonder direct tot kansen te komen. Wie echter had verwacht dat Excelsior vooral figurant zou zijn in dit duel, zal het verloop van de eerste helft met verwondering hebben gevolgd.

Strafschop

Gaandeweg de eerste helft was het namelijk Excelsior dat de grootste kansen kreeg. In de achtste minuut kwam het eerste gevaar van Redouan El Yaakoubi, maar die inzet ging naast het doel. Er zouden meer kansen volgen voor de Kralingers, maar het was Ajax dat de score opende. Dat gebeurde uit een strafschop, toegekend na een overtreding van Sven Nieuwpoort, die werd benut door Dušan Tadić.

Kansen

Excelsior raakte niet in de war van de tegentreffer. Zeven minuten later werd Couhaib Driouech weggestuurd en had de gelijkmaker op zijn schoen, maar de binnenkant van de paal voorkwam dit. Meteen erna was Driouech weer gevaarlijk, maar nu voorkwam doelman Geronimo Rulli de Kralingse gelijkmaker. Zo’n acht minuten later bleek kans drie helaas geen scheepsrecht voor de rappe Excelsior-aanvaller, want ook nu stond Rulli in de weg.

Ruststand

Excelsior speelde echter prima en gaf achterin amper iets weg. Het verdiende loon kwam in de 36e minuut van het hoofd van Redouan El Yaakoubi. Hij rondde een voorzet van Driouech af en zorgde zo voor de verdiende 1-1. Dat leek ook de ruststand te zijn, maar helaas bleek één moment van de Amsterdammers voldoende om alsnog met een 1-2 voorsprong de rust in te gaan. Davy Klaassen maakte deze tweede Amsterdamse treffer.

Kruising

Na rust was Maxime Awoudja, die voor het eerst in de basisopstelling van Excelsior mocht starten in een eredivisieduel, dichtbij de gelijkmaker. Het bleek een van de weinig kansen na rust, waarin de gasten zich zeer effectief toonden. Na ruim een uur zorgde Mohammed Kudus voor 1-3 en zes minuten voor tijd schoot Devyne Rensch de bal onhoudbaar in de kruising. De score liep hierdoor hoger op dan op basis van de wedstrijd verwacht mocht worden.