Excelsior Vrouwen wint stadsderby van Feyenoord

23 april 2023

Excelsior Vrouwen heeft zondagmiddag voor een stunt gezorgd. In het eigen Van Donge & De Roo Stadion bonden onze vrouwen stadsgenoot Feyenoord aan de zegekar.

Veel strijd
Door wederom heel veel strijd te leveren hield Excelsior de ploeg van rood en wit in de eerste helft goed in bedwang. Het eerste schotje was zelfs van Excelsior: Lotje de Keijzer schoot in de zesde minuut net over. Voor de gasten deed Sanne Koopman hetzelfde drie minuten later. In de twaalfde minuut werd Sabrine Ellouzi licht geraakt in het strafschopgebied. Ellouzi, vorig seizoen de topscorer van Excelsior dacht aan een strafschop, maar scheidsrechter René Wiedijk wuifde dit weg. Nog net binnen een kwartier spelen zag Lotje de Keijzer een mogelijkheid om op doel te schieten, maar haar schot in de korte hoek werd gestopt door Jacintha Weimar.

Brilstand bij rust
Ongeveer tien minuten voor rust had Ellouzi een grote kans op de openingstreffer. Vanaf een meter of tien schoot zij een voorzet vanaf rechts op doel, maar Isa Pothof had de bal klemvast. Met 40:45 minuten op klok dacht dezelfde Ellouzi eindelijk haar eerste doelpunt voor Feyenoord gemaakt te hebben. De assistent-scheidsrechter had echter buitenspel gesignaleerd en zo bleef Ellouzi (vorig seizoen goed voor zeven doelpunten en zeven assists bij Excelsior) nog steeds op de hatelijk nul staan dit seizoen. Net voor rust kopte Kathelyn Hendriks nog op doel vanuit een hoekschop van Naomi Piqué maar deze kopbal was te slap om voor gevaar te zorgen. De ruststand in dit Rotterdamse onderonsje was dus 0-0.

Weinig doelpogingen na de pauze
Na rust leek de wedstrijd iets harder te worden en Excelsior geloofde in een resultaat, zeker gezien het feit dat Feyenoord niet heel veel kansen creëerde. In de 53e minuut kwam Excelsior zelfs het dichtst bij een doelpunt. Lieve van Vliet stuurde Lynn Groenewegen op links de diepte in. De voorzet van Groenewegen werd ternauwernood over haar eigen doel gewerkt door Justine Brandau.

Excelsior op voorsprong
Nadat natrappen van Maxime Bennink in de 65e minuut niet bestraft werd door de arbiter, was het nog steeds Excelsior dat op jacht ging naar een doelpunt. En dit werd beloond. Een prachtige steekpass van Lynn Groenewegen zette invalster Chelsea Homan voor keeper Weimar en met een prachtige voetbeweging duwde Homan de bal langs Weimar, waarna deze tergend langzaam over de doellijn rolde: 1-0 voor Excelsior! Chelsea Homan maakte zo een glansrijk debuut in de Azerion Eredivisie Vrouwen (eerder viel zij al in toen Excelsior de bekerwedstrijd van PSV verloor in Eindhoven). Ook Yasmine de Jong mocht vandaag debuteren.

Verrassing compleet
De gasten uit Rotterdam-Zuid gingen op jacht naar de gelijkmaker. Waar Excelsior vaker kans leek te hebben tegen de stadsgenoot, maar telkens aan het kortste eind trok (vorig jaar werd het 1-2 in Kralingen terwijl Ellouzi een strafschop miste voor Excelsior en op de eerste speeldag dit seizoen won Feyenoord de derby ook heel gelukkig met 2-1 op Varkenoord), was het feest op ‘Woudestein’ deze keer wel compleet. Daar was nog wel een uiterste krachtsinspanning van Isa Pothof voor nodig. In de blessuretijd schoot Danique Ypema namelijk nog vanaf een meter of twintig richting de verre hoek. Volledig gestrekt hield Pothof haar doel echter schoon.

Restant van het seizoen
Volgende week zondag speelt Excelsior haar laatste thuiswedstrijd op Sportpark Waalplantsoen tegen SC Heerenveen. Aftrap op het terrein van DCV is 14:00 uur. Een mooie gelegenheid om de speelsters, onder bezielende leiding van Richard Mank, dit seizoen nog aan het werk te zien.