Een elftal feiten: Excelsior - Feyenoord

3 mei 2023

Een ongekend spannende stadsderby staat zondag 7 mei op het programma in Kralingen. Twee Rotterdamse ploegen die de punten keihard nodig hebben, wij in de strijd om lijfsbehoud en Feyenoord in de race om de landstitel. De aftrap is zondag om 14:30 uur en we kijken uiteraard vooruit met een elftal feiten over deze derby.

1. Op de dag af zes jaar geleden kon Feyenoord kampioen worden in Kralingen, maar won Excelsior met liefst 3-0. De goals van Nigel Hasselbaink, Stanley Elbers en Ryan Koolwijk vielen deze krankzinnige middag tussen minuut 56 en 65.

2. Het toeval wil dat Feyenoord ook deze zondag 7 mei zijn mogelijke kampioenswedstrijd kan spelen in het Van Donge & De Roo Stadion. Als PSV zaterdagavond punten laat liggen bij Sparta Rotterdam, is Feyenoord bij een zege voor de 16de keer landskampioen.

3. Nog nooit lukte het een Eredivisieclub echter om kampioen te worden in Kralingen. Naast Feyenoord in 2017, verpestte Excelsior op 29 april 2007 in de laatste speelronde ook het kampioensfeest van AZ (3-2 zege).

4. Excelsior Rotterdam hield dit seizoen al zes keer ‘de nul’, vaker dan in het laatste volledige Eredivisieseizoen. Opvallend is dat Excelsior in deze duels zonder tegendoelpunt gemiddeld meer doelpogingen tegen kreeg dan in duels met een tegengoal (20 om 18 doelpogingen).

5. Feyenoord won zijn laatste tien wedstrijden en is voor het eerst sinds 1978-79 gedurende een seizoen minstens 23 wedstrijden op rij ongeslagen (W17 G6). Met 73 punten is de ploeg uit Rotterdam-Zuid bezig aan het op-twee-na beste seizoen in de clubhistorie.

6. Door de zege op Go Ahead Eagles (2-1) heeft Excelsior voor het eerst sinds 2010-11 minstens zeven thuiswedstrijden gewonnen in één Eredivisieseizoen. Een achtste thuiszege, wat drie keer eerder gebeurde, betekent een evenaring van het clubrecord.

7. Excelsior won 5 van de voorgaande 22 competitiewedstrijden tegen Feyenoord in Kralingen, waaronder de laatste op 3 februari 2019. Koud in het veld maakte Robin van der Meer in blessuretijd de winnende 2-1.

8. Feyenoord zegevierde 17 keer in Kralingen, voor het laatst op 20 augustus 2017 door een treffer van Jean-Paul Boëtius halverwege de eerste helft (0-1). Nog nooit eindigde de stadsderby in een gelijkspel.

9. In De Kuip schoot Kenzo Goudmijn Excelsior op 13 november al in minuut vier op voorsprong, maar gingen de Kralingers mede door twee doelpunten van Orkun Kökcü met een 5-1 nederlaag de winterstop tegemoet.

10. Yassin Ayoub en Noah Naujoks kwamen in het verleden uit voor Feyenoord, terwijl Marouan Azarkan van de club uit Rotterdam-Zuid wordt gehuurd. Andersom maakte Mats Wieffer afgelopen zomer de overstap van Kralingen naar de andere kant van de Maas.

11. Stijn van Gassel kan tegen Feyenoord zijn 75ste wedstrijd namens Excelsior spelen. De doelman is een van de drie Eredivisiespelers die dit seizoen nog geen minuut miste en de keeper met de meeste reddingen (158).

Wedstrijdsponsor: DLR Eurlicon
Balsponsor: Riverdale en Verloning.nl
Vuurwerksponsor: Factris

Meer Nieuws

zo 1 oktober 2023

Excelsior pakt winst tegen Sparta in absolute slotfase!

In de dying seconds van de stadsderby tegen Sparta was het Troy Parrett die het uitverkochte…

Lees meer

vr 29 september 2023

Julian Baas over de stadsderby van zondag tegen Sparta

Zondag staat de stadsderby tussen Excelsior Rotterdam en Sparta op het programma. De aftrap in het…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets