Een elftal feiten: Excelsior Rotterdam - Fortuna Sittard

17 mei 2023

Hopelijk spelen we aanstaande zondag de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegenstander is Fortuna Sittard (aftrap 14:30 uur) en we kunnen dan een grote stap zetten richting rechtstreekse handhaving in de Eredivisie. Een vooruitblik op dit belangrijke duel met een elftal feiten.

1. Bij een overwinning evenaart Excelsior Rotterdam het clubrecord van acht thuiszeges in één seizoen en gaat deze jaargang qua punten op eigen veld de boeken in als het op-één-na beste seizoen in de clubhistorie.

2. Als Excelsior zelf wint van Fortuna Sittard en FC Emmen op eigen veld geen punten pakt tegen landskampioen Feyenoord, kunnen de Kralingers zich opmaken voor een 24ste seizoen in de Eredivisie.

3. Fortuna Sittard is sinds afgelopen weekend verzekerd van rechtstreekse handhaving. In de laatste twee wedstrijden staat voor de Limburgers alleen nog een zo hoog mogelijke eindnotering op het spel.

4. Fortuna Sittard heeft met 35 punten evenveel punten als in het volledige vorige seizoen. Voor het derde achtereenvolgende seizoen hebben de Limburgers minstens tien wedstrijden omgezet in een zege.

5. Excelsior kwam niet tot scoren in de laatste drie wedstrijden (G2 V1), iets wat eerder dit seizoen ook al gebeurde (4 wedstrijden). Het is de eerste keer sinds het seizoen 2011-2012 dat de Kralingers tweemaal in één seizoen minstens drie duels niet scoort.

6. Excelsior verloor in de Eredivisie nog nooit een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (W4 G2). De laatste ontmoeting op 11 augustus 2018 kende geen winnaar: het werd 1-1 door doelpunten van Jurgen Mattheij (Excelsior) en Jorrit Smeets.

7. Van alle clubs die Excelsior minstens vijf keer trof in de Eredivisie, is Fortuna Sittard wat betreft gemiddeld aantal punten (2,3), doelpunten voor (2,5) én tegen (0,7) de favoriete tegenstander op eigen veld.

8. De laatste zege op de Limburgers was op 29 november 2013 in de eerste divisie, toen het 2-0 werd door Rick Kruys en Lars Veldwijk. Fortuna won alleen in 1995 in Kralingen (0-1 in de eerste divisie), in alle andere officiële ontmoetingen bleef Excelsior ongeslagen (W16 G5).

9. Op 25 mei 1986 was Fortuna Sittard ook de tegenstander in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Eddy Ridderhof (strafschop), André Wasiman en Nico Jalink zorgden er toen voor dat Excelsior dankzij een 3-0 overwinning degradatie ontliep.

10. Eerder dit seizoen leed Excelsior in Sittard wel een nederlaag. Met tien man maakte Fortuna drie minuten voor tijd 1-0 (Rémy Vita), waardoor de Limburgers in de zevende speelronde de eerste zege binnensleepten.

11. Voor het eerst sinds 2008 treft Excelsior in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen een club uit het rechterrijtje. Desondanks bleven de Kralingers in drie van de laatste vier seizoenen ongeslagen in het laatste duel op eigen veld (W2 G1 V1).

Steun ons tegen Fortuna Sittard!

Het Van Donge & De Roo Stadion is bijna uitverkocht voor het duel van aanstaande zondag. Wil jij er nog bij zijn? Bestel dan jouw tickets via onderstaande button.

Wedstrijdsponsor: Deuren Service Nederland BV
Balsponsor: Axoft IT & Telecom BV

Meer Nieuws

di 11 juni 2024

JINC dankzij DSW Zorgverzekeraar op het shirt van Excelsior

JINC is dankzij DSW Zorgverzekeraar de nieuwe shirtsponsor van Excelsior Rotterdam voor de komende twee jaar.…

Lees meer

za 8 juni 2024

Keeper Anouk van de Klooster sluit aan bij Excelsior Vrouwen

Anouk van de Klooster speelt komend seizoen voor Excelsior Vrouwen. De 23-jarige keeper komt over van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij