Een elftal feiten: sc Heerenveen - Excelsior Rotterdam

10 mei 2023

Nog 3 wedstrijden resten ons in dit eredivisieseizoen en daarin moeten we nog punten pakken om de play-offs om promotie/degradatie te ontlopen. De eerste in de serie van 3 is het uitduel tegen SC Heerenveen, aanstaande zaterdag om 20:00 uur in het Abe Lenstra Stadion. Een vooruitblik met een elftal feiten.

1. Met het tweede punt dit seizoen op natuurgras maakte Excelsior Rotterdam drie weken geleden op bezoek bij Vitesse (0-0) een einde aan de langste reeks nederlagen in uitwedstrijden in de clubhistorie (9 wedstrijden).

2. Wel wacht Excelsior inmiddels 716 minuten op een doelpunt in een uitwedstrijd. Als de Kralingers in Heerenveen niet binnen 13 minuten scoren, is dit de langste droogtereeks buitenshuis gedurende een seizoen in de clubhistorie.

3. sc Heerenveen is met 41 punten bezig aan het beste seizoen sinds 2015/2016. In dat seizoen eindigden de Friezen desondanks op de twaalfde plaats, terwijl de ploeg nu nog volop in de strijd is om deelname aan play-offs om Europees voetbal.

4. De meeste punten behaalden de Friezen dit seizoen buiten het Abe Lenstra Stadion (24 punten). Op basis van enkel thuiswedstrijden zou sc Heerenveen met 17 punten de vijftiende plek bezetten.

5. Excelsior won in de Eredivisie twee van de tien ontmoetingen in Heerenveen (V8). De eerste zege was op 2 april 2011 toen in het laatste kwartier een 2-0 achterstand, mede door twee goals van Heerenveen-huurling Geert Arend Roorda, werd omgezet in een 2-3 overwinning.

6. De tweede en laatste zege (1-0) werd behaald op 24 februari 2018. Mike van Duinen maakte in de 35ste minuut het enige doelpunt, maar ook doelman Theo Zwarthoed was uitblinker door ondanks 26 doelpogingen tegen zijn goal leeg te houden.

7. De laatste ontmoeting op 30 maart 2019 werd in blessuretijd prooi voor sc Heerenveen (1-0). De thuiswedstrijd eerder dit seizoen ging ook met minimale cijfers verloren; Milan van Ewijk maakte op 5 november na bijna een uur spelen de enige goal van de avond.

8. Heerenveen-aanvaller Sydney van Hooijdonk is met 16 doelpunten gedeeld topscorer van de Eredivisie. In het seizoen 2013-2014 leverden de Friezen met Alfred Finnbogason voor het laatst de topscorer.

9. Kik Pierie en Couhaib Driouech speelden beide in de jeugd van sc Heerenveen en maakten in Friesland hun debuut in het profvoetbal. Pierie kwam tot 71 wedstrijden in de Friese hoofdmacht; Driouech speelde er vijf.

10. Na meer dan 20 jaar bij Excelsior (verdeeld over twee periodes) werd Ferry de Haan in 2021 technisch directeur bij sc Heerenveen, waar hij vanaf volgend seizoen algemeen directeur is. Als speler van Excelsior won De Haan het enige duel dat hij speelde tegen sc Heerenveen (1-0 op 19 april 2003).

11. Slechts drie Eredivisiespelers stonden dit seizoen alle mogelijke 2.790 minuten op het veld, waaronder doelman Stijn van Gassel en sc Heerenveen-verdediger Milan van Ewijk. Laatstgenoemde is de enige veldspeler die nog geen minuut miste.

Steun ons in Friesland!

Supporters van Excelsior kunnen deze uitwedstrijd zowel met de bus als auto bezoeken. Tickets zijn te bestellen via onderstaande button:

Reizen met de supportersbus kost 35 euro (vervoer + toegangsticket)

Een los ticket voor als je met de auto komt kost 9 euro

Let op: het is niet toegestaan om met openbaar vervoer af te reizen!

Voor dit duel geldt een verplichting voor een Uitkaartregistratie. Deze wordt enkel toegekend aan seizoen- of clubkaarthouders. Ben je wel in bezit van één van beide, maar heb je nog geen uitkaartregistratie? Stuur ons dan een e-mail.

Meer Nieuws

za 3 juni 2023

24 feiten over het seizoen 2022-2023 van Excelsior Rotterdam

Excelsior Rotterdam kan zich opmaken voor een 24ste seizoen in de Eredivisie. Daarom blikken we in…

Lees meer

vr 2 juni 2023

Wendy Balfoort tekent contract bij Excelsior Vrouwen

Wendy Balfoort speelt komend seizoen voor Excelsior Rotterdam Vrouwen. De 20-jarige talentvolle aanvaller is afkomstig van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij