6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3126-20
Bekijk de hele ranglijst

Excelsior Rotterdam is in de slotfase van dit eredivisieseizoen bezig aan een sterke fase. Tegen sc Heerenveen kregen de Kralingers kansen om drie punten mee naar Rotterdam te kunnen nemen, maar uiteindelijk werd in elk geval een punt gepakt. Het duel eindigde zoals het begon, in 0-0, waardoor Excelsior vooralsnog FC Emmen weer is gepasseerd op de ranglijst.

Drie finales

Het uitduel tegen sc Heerenveen was de eerste van drie finales, waarin Excelsior rechtstreekse handhaving moet zien te realiseren. Met dezelfde elf als een week eerder tegen Feyenoord traden de Kralingers aan in het Abe Lenstra Stadion. Na 7 minuten was er een eerste moment voor Excelsior toen Siebe Horemans kon koppen uit een vrije trap van Marouan Azarkan, maar die inzet ging over het Friese doel. De kansen waren schaars in de eerste helft, al was het vooral Excelsior dat dreigend kon worden. Redouan El Yaakoubi fungeerde bij de Kralingers als een soort extra middenvelder en dat werkte goed. Azarkan wist de mee opgekomen Kik Pierie in de dertiende minuut net niet te bereiken.

Organisatie

Na een aantal mogelijkheden voor sc Heerenveen, was het Julian Baas die na ruim een half uur kon uithalen. Zijn schot ging echter naast het doel. Naast de goede organisatie wisten de Kralingers in de slotfase van het eerste bedrijf ook steeds gevaarlijker te worden. De grootste kansen waren voor Kenzo Goudmijn en de ijverige Arthur Zagre. In beide gevallen was het Heereveen-captain Pawel Bochniewicz die in de weg stond.

Aanvallende impulsen

Meteen na rust, waarin de geblesseerde Sven Nieuwpoort werd vervangen door Serano Seymor, was ook Kik Pierie gevaarlijk uit een corner van Julian Baas, maar doelman Xavier Mous stond in de weg. Het gevoel dat er meer in zat groeide en twintig minuten voor tijd bracht Marinus Dijkhuizen aanvallende impulsen met Reda Kharchouch en Lazaros Lamprou. Later kwam ook Mike van Duinen nog binnen de lijnen. Namens de thuisploeg was Thom Haye gevaarlijk met een vrije trap, maar de grootste kansen waren voor Excelsior.

Grootste kans

Peer Koopmeiners schoot de bal in de handen van doelman Mous en een vrije trap van Julian Baas ging maar net naast het Friese doel. De grootste kans was 9 minuten voor tijd voor Reda Kharchouch. Op aangeven van de sterk spelende Redouan El Yaakoubi had hij de bal voor het intikken, maar helaas schoot hij naast het doel. Lazaros Lamprou kon zich in de slotminuten nog door het strafschopgebied wurmen, maar doelman Mous stond opnieuw in de weg.

Belangrijk punt

Het bleef dus bij 0-0, waardoor Excelsior een belangrijk punt pakte. Van felicitaties wilde Marinus Dijkhuizen echter niet weten, daarvoor was het gevoel dat er meer had ingezeten in het Abe Lenstra Stadion te groot. Desondanks kroop Excelsior concurrent FC Emmen weer voorbij op de ranglijst en wachten nu nog twee finales, te beginnen volgende week in eigen huis tegen Fortuna Sittard.