24 feiten over het seizoen 2022-2023 van Excelsior Rotterdam

3 juni 2023

Excelsior Rotterdam kan zich opmaken voor een 24ste seizoen in de Eredivisie. Daarom blikken we in 24 feiten terug op het afgelopen seizoen.

1. Excelsior Rotterdam eindigt het 23ste Eredivisieseizoen met 32 punten, die nagenoeg gelijk verdeeld zijn over de eerste en tweede seizoenshelft. Slechts 10 van de voorgaande 22 seizoenen in de Eredivisie eindigden de Kralingers met meer punten.

2. Meer dan 80 procent van de punten (26) werden behaald in het Van Donge & De Roo Stadion. Excelsior evenaarde het clubrecord van meeste thuiszeges in een seizoen (8) en behaalde alleen in 1984-1985 nog meer punten (28) in eigen stadion.

3. Het contrast met uitwedstrijden is groot. Buitenshuis werd alleen in de eerste speelronde gewonnen (2-0 tegen SC Cambuur). Door drie gelijke spelen werden op andere velden uiteindelijk 6 punten behaald. Alleen in 2011-2012 leverden uitduels nog minder punten (4) op.

4. Van de 28 spelers die in actie kwamen, misten Stijn van Gassel, Kenzo Goudmijn en Siebe Horemans geen enkele wedstrijd. Julian Baas, Couhaib Driouech en Redouan El Yaakoubi misten alle drie maar één duel.

5. Doelman Van Gassel stond met 3.033 minuten onder de lat het langst op het veld. Van de veldspelers kwamen Redouan El Yaakoubi (2.927), Siebe Horemans (2.922) en Kenzo Goudmijn (2.761) tot de meeste speelminuten.

6. Bijna 20 procent van het totaal aantal speelminuten staat op naam van spelers die ook in de jeugd van Excelsior speelden. Van hen maakten Julian Baas (2.448 minuten in 33 wedstrijden) en Nathan Tjoe-A-On (2.276 minuten in 29 wedstrijden) het vaakst hun opwachting.

7. Marouan Azarkan werd dit seizoen wederom het vaakst gewisseld (22 keer), terwijl Mike van Duinen het vaakst als invaller binnen de lijnen kwam (19 keer). Redouan El Yaakoubi is de enige speler die niet werd gewisseld in de 33 wedstrijden waarin hij als basisspeler startte.

8. In slechts zes eerdere seizoenen kwam Excelsior, dat kwam tot 345 doelpogingen, minder vaak tot scoren dan de 32 doelpunten die dit seizoen werden gemaakt. Er waren gemiddeld 3,3 schoten op doel nodig voor een doelpunt van de Kralingers, die tweemaal een strafschop kregen en beide misten.

9. De doelpunten werden gemaakt door 12 verschillende spelers (plus twee eigen doelpunten). Zij kwamen het vaakst tot scoren in het Van Donge & De Roo Stadion (22 doelpunten). Buitenshuis (10 goals) werd in slechts drie seizoenen minder vaak gescoord.

10. Kenzo Goudmijn en Lazaros Lamprou werden gedeeld clubtopscorer met 4 doelpunten en liefst vijf spelers, waarvan twee verdedigers, volgen met drie goals. Alleen in het seizoen 1975-1976 had Excelsior met John van Diggele eerder een topscorer die in één seizoen slechts vier keer doel trof.

11. Marouan Azarkan was met 3 doelpunten en 8 assists betrokken bij meer dan een derde van alle doelpunten. Na de aanvaller was Julian Baas met 3 doelpunten en 4 assists het vaakst betrokken bij een doelpunt.

12. 15 procent van de 336 overtredingen verdween in het boekje van de scheidsrechter. Twintig spelers kregen in totaal 48 gele kaarten, waarvan de meeste naar Couhaib Driouech (5) gingen. Redouan El Yaakoubi werd als enige van het veld gestuurd na twee gele kaarten.

13. Voor het eerst in de historie begon Excelsior het Eredivisieseizoen met twee overwinningen. Na de wedstrijd op Vitesse, de 750ste wedstrijd van de Kralingers in de Eredivisie, was Excelsior na 43 jaar weer voor minstens één nacht koploper op het hoogste niveau.

14. De grootste zege werd in eigen huis behaald tegen SC Cambuur (4-1). Na 33 minuten had Excelsior al vier keer gescoord; de snelste 4-0 voorsprong in de clubhistorie. In Amsterdam voorkwam Excelsior op bezoek bij Ajax (7-1 verlies) ternauwernood een evenaring van de grootste nederlaag ooit.

15. Op bezoek bij Ajax kreeg Excelsior de meeste schoten op doel tegen (20), terwijl er thuis tegen FC Volendam juist geen schot op doel werd geïncasseerd. Zelf kwam Excelsior in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard tot de meeste schoten op doel dit seizoen (6); in Utrecht en Groningen werd juist geen kans gecreëerd.

16. Excelsior behaalde ruim 70 procent van de punten tegen clubs die op dat moment in het rechterrijtje stonden. Naast drie gelijke spelen tegen ploegen uit het linkerrijtje werd er thuis gewonnen van AZ (2-1), dat op dat moment vierde stond.

17. Excelsior bleef dit seizoen drie keer twee wedstrijden op rij ongeslagen, waarvan twee keer in de laatste tien duels. De langste reeks zonder overwinning duurde acht wedstrijden (G1 V7), waarna in de laatste negen wedstrijden 12 punten werden behaald; meer dan in de 19 duels daarvoor.

18. Het negatieve clubrecord van langste reeks nederlagen in uitwedstrijden werd dit seizoen verlengd tot 9 wedstrijden. Excelsior kwam tussen 13 november en 29 mei bovendien 862 minuten niet tot scoren op vreemde bodem; de langste reeks gedurende een seizoen in de clubhistorie.

19. Excelsior kreeg dit seizoen 71 tegendoelpunten, waarvan bijna twee derde in uitwedstrijden viel. Van de 602 doelpogingen van tegenstanders belandden er 240 tussen de palen, waarvan Stijn van Gassel er liefst 170 uit zijn doel hield.

20. De 170 reddingen van speler van het seizoen Stijn van Gassel is hoogste aantal van een doelman ooit in de Eredivisie. Dit record had hij al vijf wedstrijden voor het einde van het seizoen op zijn naam staan.

21. In acht wedstrijden kreeg Excelsior geen tegendoelpunt, het hoogste aantal sinds 1985-1986. Het lukte de Kralingers onder meer om voor de zevende keer in de clubhistorie in twee achtereenvolgende uitwedstrijden geen tegendoelpunt te incasseren.

22. Alleen Rob Jacobs heeft nu als trainer meer Eredivisiewedstrijden (136) op zijn naam staan bij Excelsior dan Marinus Dijkhuizen (68). Dijkhuizen werd dit seizoen de derde trainer onder wie Excelsior minstens 15 wedstrijden won in de Eredivisie.

23. Excelsior steeg aan het begin van het seizoen naar de 24ste plek op de eeuwige ranglijst van de Eredivisie door HFC Haarlem (694 punten) voorbij te streven. De Kralingers staan nu op 722 punten (782 wedstrijden), 84 minder dan nummer 23 PEC Zwolle.

24. Excelsior wist zich voor de 15de keer te handhaven in de Eredivisie, waarvan 13 maal zonder nacompetitie. Bij een nieuwe handhaving in 2023-2024 is Excelsior de 22ste club die minstens 25 seizoenen op het hoogste niveau van Nederland uitkomt.

Meer Nieuws

zo 1 oktober 2023

Excelsior pakt winst tegen Sparta in absolute slotfase!

In de dying seconds van de stadsderby tegen Sparta was het Troy Parrett die het uitverkochte…

Lees meer

vr 29 september 2023

Julian Baas over de stadsderby van zondag tegen Sparta

Zondag staat de stadsderby tussen Excelsior Rotterdam en Sparta op het programma. De aftrap in het…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets