Een elftal feiten: Feyenoord - Excelsior Rotterdam

17 mei 2024

Zowel bij een overwinning, gelijkspel als nederlaag is Excelsior Rotterdam voor rechtstreekste handhaving afhankelijk van het resultaat bij PSV – RKC Waalwijk en/of Heracles Almelo – Fortuna Sittard. Voordat we vooruitkijken met een elftal feiten, eerste de vijf scenario’s waarbij Excelsior de play-offs ontloopt:

1. Bij een overwinning van Excelsior en een gelijkspel of nederlaag van RKC Waalwijk;
2. Bij een overwinning van Excelsior en overwinning van RKC Waalwijk met minstens drie doelpunten minder dan Excelsior (bijvoorbeeld: Excelsior wint met 4-0 en RKC Waalwijk met 1-0);
3. Bij een overwinning van Excelsior en nederlaag van Heracles Almelo;
4. Bij een gelijkspel van Excelsior en nederlaag van RKC Waalwijk;
5. Bij een nederlaag van Excelsior en een nederlaag van RKC Waalwijk met minstens drie doelpunten meer dan Excelsior (bijvoorbeeld: Excelsior verliest met 1-0 en RKC Waalwijk met 4-0).

Een elftal feiten:

1. Excelsior Rotterdam maakte dit seizoen al 50 doelpunten, meer dan tien andere Eredivisieclubs. Daarmee gaat dit seizoen de boeken in als een van de meest productieve ooit: alleen in de seizoenen 1979-1980 en 1983-1984 scoorde Excelsior nog vaker (56).

2. Feyenoord scoorde dit seizoen al 88 keer; zeven goals meer dan in het afgelopen seizoen. In slechts acht voorgaande Eredivisieseizoenen maakte de club uit Rotterdam-Zuid meer doelpunten, voor het laatst in 2004-2005 (90).

3. Nummer twee Feyenoord kan dit seizoen met maximaal 84 punten eindigen. Dat zou het op-één-na beste seizoen in de clubhistorie betekenen na 1972-1973 (omgerekend 85 punten). In de laatste twee kampioensjaren verzamelde Feyenoord 82 punten.

4. Excelsior won tegen Heracles Almelo voor de tweede keer dit seizoen een wedstrijd met 4-0. Het kwam slechts twee keer eerder voor dat de Kralingers in één Eredivisieseizoen minstens twee wedstrijden met een verschil van vier of meer doelpunten wonnen, voor het laatst in 1984-1985.

5. Julian Baas kan in De Kuip zijn 150ste wedstrijd voor Excelsior spelen. De middenvelder debuteerde in augustus 2020 in het rood-zwart en miste sinds zijn debuut in augustus 2020 maar 11 wedstrijden, waaronder slechts twee in de afgelopen twee Eredivisieseizoenen.

6. Excelsior besluit het Eredivisieseizoen voor de derde keer met drie wedstrijden in Rotterdam. Tijdens de vorige twee seizoenen dat dit gebeurde, in 1971-1972 en 1979-1980, verzekerde Excelsior zich van rechtstreekse handhaving.

7. In 1972 gebeurde dit op 14 mei in de voorlaatste speelronde op bezoek bij Feyenoord. Na een vroege achterstand door Rinus Israël maakte Hans Bassant in de 17de minuut de 1-1, die na afloop handhaving in de Eredivisie waard bleek.

8. Feyenoord is een van de vier clubs waar Excelsior elk Eredivisieseizoen tegen speelde. Dat betekent dat de derby in De Kuip toe is de 24ste editie (W1 G1 V21). Naast het gelijkspel in 1972 won Excelsior in 1980 met liefst 4-0 in Rotterdam-Zuid.

9. Kenzo Goudmijn zette Excelsior vorig seizoen in de vierde minuut al op 0-1 in De Kuip, maar won Feyenoord met 5-1. Daardoor veroverde Feyenoord op 13 november 2022 de koppositie van de Eredivisie en die werd in de maanden die volgden niet meer weggegeven.

10. In de dertiende speelronde van dit seizoen eindigde de derby in een 2-4 zege voor Feyenoord. Namens Excelsior scoorden Troy Parrott (1-1) en Lazaros Lamprou (2-3), terwijl Santiago Giménez in het Van Donge & De Roo Stadion een hattrick maakte namens Feyenoord.

11. Excelsior speelt de laatste competitiewedstrijd van het Eredivisieseizoen voor de 14de keer buitenshuis (W2 G2 V9). In 2016 leverde dit voor het laatst een zege op en door deze 2-0 overwinning bij SC Cambuur verzekerde Excelsior zich van rechtstreekse handhaving.

Meer nieuws

di 11 juni 2024

JINC dankzij DSW Zorgverzekeraar op het shirt van Excelsior

JINC is dankzij DSW Zorgverzekeraar de nieuwe shirtsponsor van Excelsior Rotterdam voor de komende twee jaar.…

Lees meer

za 8 juni 2024

Keeper Anouk van de Klooster sluit aan bij Excelsior Vrouwen

Anouk van de Klooster speelt komend seizoen voor Excelsior Vrouwen. De 23-jarige keeper komt over van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij