Excelsior ook volgend seizoen in de Eredivisie!

10 mei 2015

Dankzij een 2-2 gelijkspel tegen FC Utrecht heeft Excelsior zich verzekerd van een plek in de Eredivisie in het seizoen 2015-2016. Het ging tijdens een knotsgekke middag alle kanten op, maar uiteindelijk nestelde Excelsior zich definitief op de vijftiende plek.

Marinus Dijkhuizen was na afloop van de wedstrijd in de Galgenwaard kapot, maar heel gelukkig: ,,Het was een intensieve middag, het ging alle kanten op. Of we het onmogelijke hebben gepresteerd? Nee, want we hebben het gedaan. Maar dit is wel een geweldige prestatie, een echte teamprestatie. En we hebben dit op eigen kracht bereikt.’’
Verderop in de kleedkamer stond een dolgelukkige Tom van Weert RTV Rijnmond te woord. De topscorer van Excelsior maakte in de Galgenwaard twee treffers en bevestigde daarmee nog maar eens dat hij heel erg belangrijk is voor de Kralingers. De feestvreugde na afloop stond in groot contrast tot de situatie na een uur spelen.
In Utrecht gebeurde er aanvankelijk nauwelijks iets, alleen Yassin Ayoub was voor rust namens de thuisploeg dichtbij een treffer. Hij dook vrij op voor Gino Coutinho, maar kreeg de bal naast het doel. Omdat AZ op dat moment met 1-0 voor stond tegen NAC Breda leek er voor Excelsior weinig aan de hand.
Excelsior ging na rust – noodgedwongen – aanvallender spelen. Kevin van Diermen viel geblesseerd uit en werd vervangen door Jordan Botaka. Er gebeurde na rust sowieso meer dan in de eerste helft, maar helaas vooral voor het doel van Coutinho. Een half uur voor tijd kreeg de thuisploeg een strafschop. Sebastien Haller benutte de penalty en zette Utrecht zo op voorsprong.
Excelsior was tot dan toe aanvallend onmachtig en doordat NAC Breda inmiddels op een 1-2 voorsprong stond, zag het er slecht uit voor Excelsior. In het laatste kwartier bleek echter maar weer eens hoe knotsgek voetbal kan zijn. Uit het niets leverde Ninos Gouriye de bal af bij Tom van Weert en die zorgde voor de gelijkmaker, 1-1.
Vier minuten later werd het nog gekker toen invaller Daryl van Mieghem de bal opnieuw bij Van Weert bezorgde en die tikte de 1-2 binnen. Kort voor tijd werd het uit een vrije trap van Danny Verbeek nog 2-2, maar omdat AZ in Alkmaar weer op voorsprong was gekomen (3-2) kon Excelsior feest gaan vieren.
Dat deden spelers en staf met de 230 meegereisde supporters. Ruim een jaar na de promotie verzekerde Excelsior zich van minimaal één extra seizoen Eredivisie. ,,We gaan het nu goed vieren en dan volgende week relaxt toeleven naar de laatste wedstrijd tegen AZ’’, zei Dijkhuizen. ,,Ik ben klaar met de spanning en druk, maar we gaan ook volgende week weer volle bak in een vol stadion!’’