Geen winst en Europees voetbal voor Excelsior

17 mei 2015

Excelsior – AZ werd een wedstrijd om snel te vergeten. Alle goede bedoelingen ten spijt keek Excelsior al na zes minuten spelen tegen een 0-2 achterstand aan. Het duel was op dat moment gespeeld en dat het uiteindelijk 1-4 werd, deed niet meer ter zake. AZ mocht feestvieren en Excelsior proostte na afloop op een mooi seizoen.

Zes minuten was de thuiswedstrijd tegen AZ onderweg toen de gasten hun tweede treffer van de middag maakten. Een minuut daarvoor had Aron Johannsson AZ op een 1-0 voorsprong gezet en meteen erna tekende Steven Berghuis dus voor 0-2.
Vooraf riep iedereen bij Excelsior dat ze er alles aan wilden doen om het seizoen goed af te sluiten, ondanks dat de Kralingers al veilig waren. AZ, nog strijdend om de derde plaats, ging echter zo furieus van start dat het al snel geen wedstrijd meer was.
Toen AZ tien minuten voor rust via Markus Hendriksen 0-3 maakte, was de wedstrijd definitief gespeeld. Kort voor rust werd het nog wel 1-3 via aan eigen doelpunt van Jeffrey Gouweleeuw, maar veel verder kwam Excelsior niet. In de tweede helft was het echter al snel 1-4 dankzij Johannsson.
Doordat Feyenoord gaandeweg de tweede helft drie treffers tegen kreeg in het uitduel tegen PEC Zwolle, mocht AZ na het laatste fluitsignaal feestvieren. Met een derde plek in de Eredivisie plaatste de club zich voor Europees voetbal. Spelers en staf konden daarom na afloop feestvieren met de 400 meegereisde supporters uit Alkmaar.
,,Het was niks’’, zo vatte Marinus Dijkhuizen de wedstrijd kernachtig samen. ,,Ik was er al bang voor, al hoopte ik natuurlijk op een beter slot. Er is vorige week zo veel spanning weggevallen en vervolgens werd het zo snel 0-1 en 0-2. De pijp was leeg. Ik wist niet of ik boos moest worden of niet in de rust, ik heb het maar in het midden gelaten.’’
Het was voor Excelsior een wedstrijd om snel te vergeten. Overigens deed dit duel geen afbreuk aan de prestatie die Excelsior die seizoen heeft geleverd. ,,Tijdens het trainingskamp in de zomer zeiden de spelers dat ze vijftiende wilden worden’’, herinnerde Dijkhuizen zich. ,,Als je dan ziet dat we dat met zijn allen hebben bereikt, dan mogen we daar als club heel erg trots op zijn.’’
In de laatste speelronde liepen de Kralingers Europees voetbal op basis van het Fair Play Klassement op het nippertje mis. Go Ahead Eagles scoorde gemiddeld 0,03 punt hoger dan Excelsior en mag zich daarom gaan opmaken voor Europees voetbal. Excelsior eindigde met een gemiddelde van 7,97 op de vierde plek, Go Ahead Eagles werd tweede met 8,00 gemiddeld.