Excelsior pakt verdiend punt tegen PSV

17 oktober 2015

Door een late treffer van Nigel Hasselbaink mocht Excelsior een verdiend punt meenemen uit Eindhoven. Ondanks een prima wedstrijd van de Kralingers leek regerend landskampioen PSV de punten in huis te houden, maar invaller Hasselbaink zorgde met de 1-1 alsnog voor een historisch punt.

,,We hebben als team geknokt’’’, zei een stralende Nigel Hasselbaink na afloop van de uitwedstrijd tegen PSV. Na zijn late treffer – hij kroop goed voor doelman Jeroen Zoet en kon zo de voorzet van Tom van Weert binnen tikken – was hij de held van de avond. Het punt dat Excelsior uit het Philips Stadion mocht meenemen was echter vooral een teamprestatie.
Na de beginfase, waarin PSV op zoek leek naar een sneller treffer, kreeg Excelsior het steeds beter onder controle. Niet alleen verdedigend stond het goed, voorin wisten de Kralingers zich ook van hun beste kant te laten zien. Daryl van Mieghem had na 22 minuten spelen de 0-1 op zijn schoen, maar zijn schot ging helaas naast het doel van Jeroen Zoet.
Ruim tien minuten later was Zoet attent op een schot van Tom van Weert en kort voor rust kopte de spits van Excelsior de bal na voorgeven van Van Mieghem recht in de handen van diezelfde PSV-doelman. PSV kreeg ook enkele mogelijkheden in de eerste helft, maar halverwege de wedstrijd stond het nog 0-0 in Eindhoven.
Na rust ging Excelsior op dezelfde voet verder. Dat leverde direct gevaar op via een schot van Tom van Weert. In de rebound probeerde Daryl van Mieghem het nog eens, maar de bal ging er niet in. Doelman Tom Muyters verrichte aan de andere kant een prima redding op een schot van Davy Pröpper.
Na ruim een uur spelen was het toch raak voor de landskampioen. Jurgen Mattheij verloor de bal en PSV profiteerde razendsnel. Jürgen Locadia zette de bal voor en de vrijstaande Pröpper hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken om het volle Philips Stadion te laten juichen.
Daarna leek PSV het duel over te nemen, maar de ploeg kon de voorsprong niet uitbouwen. Dit was mede te danken aan doelman Tom Muyters die ook vanavond een prima wedstrijd keepte. De klok tikte echter door en de drie punten leken toch in Eindhoven te blijven. Tot Tom van Weert in de blessuretijd voorzette en invaller Nigel Hasselbaink alsnog de verdiende gelijkmaker kon binnen tikken.
,,Wij namen alle risico’s, ik geloofde ook in een gelijkspel’’, zei Fons Groenendijk na de wedstrijd. ,,We hebben aanvallend gewisseld en uiteindelijk werden we daarvoor beloond. Ik ben blij met het punt en trots op de ploeg. Met name op het middenveld hebben we uitstekend gespeeld. Als we het nog beter hadden uitgespeeld, hadden we wellicht nog meer kansen kunnen creëren. Maar als je in de laatste seconde gelijkmaakt in de uitwedstrijd tegen PSV dan moet je blij zijn met een punt.’’

(L-R) Jeffrey Bruma of PSV Eindhoven, Nigel Hasselbaink of Excelsior, goalkeeper Jeroen Zoet of PSV Eindhoven