Terugblik: Excelsior Rotterdam in het jaar 2017

29 december 2017

2017 gaat voor Excelsior Rotterdam de boeken in als het meest succesvolle jaar ooit in de Eredivisie. De 35 Eredivisiewedstrijden leverden 42 punten op en daardoor is 1984 (41 punten) niet langer het beste kalenderjaar in de clubhistorie. Een terugblik op een succesvol en recordrijk jaar.

Records
Hoewel afgelopen jaar meerdere records werden verbroken, duurde het tot begin maart voor Excelsior de eerste overwinning van het jaar behaalde (4-1 tegen SC Heerenveen) en kreeg Excelsior voor het eerst in de historie in 28 achtereenvolgende wedstrijden telkens een tegendoelpunt. Vervolgens werd voor de zesde keer in de historie in drie achtereenvolgende wedstrijden de nul gehouden en evenaarde Excelsior het meer dan twintig jaar oude clubrecord door vier wedstrijden op rij winnend af te sluiten.

Ongeslagen
Nadat Excelsior het seizoen 2016-2017 afsloot met de hoogste eindpositie sinds 1985 (twaalfde plaats), regende het in de eerste seizoenshelft van het seizoen 2017-2018 records. Met zeventien punten na elf wedstrijden, met als gevolg een zevende plaats, beleefde Excelsior de beste seizoenstart in de historie. Excelsior bleef ongeslagen in de eerste vijf uitwedstrijden en had met dertien punten in de eerste vijf uitwedstrijden meer punten behaald op vreemde bodem dan in dertien eerdere seizoenen. In de uitwedstrijd tegen AZ (2-0 overwinning) zette Excelsior met twee doelpunten in de eerste acht minuten de snelste 2-0 voorsprong ooit op het scorebord.

Gespeelde wedstrijden
Excelsior speelde het afgelopen jaar 36 officiële wedstrijden, waarvan 35 in de Eredivisie en één wedstrijd in het toernooi om de KNVB Beker. In elf van deze wedstrijden behaalde Excelsior een overwinning. Negen keer werden de punten gedeeld en met zestien nederlagen ging minder dan de helft van alle gespeelde wedstrijden verloren. De grootste overwinningen werden behaald in de thuiswedstrijden tegen SC Heerenveen (4-1) en Feyenoord (3-0). In de uitwedstrijden bij Roda JC Kerkrade en Heracles Almelo leed Excelsior de grootste nederlagen van het jaar (0-4).

Doelpunten
Excelsior scoorde dit jaar in officiële wedstrijden 42 doelpunten en kreeg 57 doelpunten tegen. De doelpunten werden gemaakt door dertien verschillende spelers. Mike van Duinen en Nigel Hasselbaink zijn met acht doelpunten de topscorers van 2017. Luigi Bruins kwam na dit tweetal met vijf doelpunten het vaakst tot scoren, gevolgd door Stanley Elbers en Milan Massop (vier doelpunten). Mike van Duinen is met zeven doelpunten en zes assists de meest succesvolle speler van het afgelopen jaar.

Doelmannen
Het afgelopen jaar stonden vier verschillende doelmannen onder de lat. De meeste wedstrijden werden gekeept door Warner Hahn (17), gevolgd door Ögmundur Kristinsson (12). Theo Zwarthoed maakte vier keer zijn opwachting en Alessandro Damen stond tijdens drie wedstrijden onder de lat. Excelsior kreeg in zeven wedstrijden geen tegendoelpunt. Warner Hahn hield drie keer zijn doel schoon en Ögmundur Kristinsson en Theo Zwarthoed tweemaal.

Thuis- en uitwedstrijden
Excelsior behaalde dit jaar voor de tweede keer meer punten in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden. De achttien thuiswedstrijden in de Eredivisie resulteerden net als vorig jaar in vijf overwinningen, vijf gelijke spelen en acht nederlagen en leverden twintig punten op. In zestien thuiswedstrijden werden 22 punten behaald door zes overwinningen, vier gelijke spelen en zes nederlagen. Nog nooit behaalde Excelsior in een kalenderjaar zoveel punten in uitwedstrijden. Excelsior scoorde dit jaar minder vaak in thuiswedstrijden (19 om 22), maar kreeg in uitwedstrijden wel meer tegendoelpunten (22 om 33).

Meeste speelminuten
Geen enkele speler kwam het afgelopen jaar tijdens alle wedstrijden in actie. Ryan Koolwijk stond met 35 wedstrijden het vaakst op het veld. De aanvoerder miste alleen de voorlaatste wedstrijd tegen FC Groningen. Koolwijk stond met 2.785 minuten van alle spelers het langst op het veld, gevolgd door Jurgen Mattheij (2.752 minuten). Mattheij had hier drie wedstrijden minder voor nodig dan Koolwijk (32 wedstrijden). Na Koolwijk en Mattheij stond Milan Massop het langst op het veld (2.744 minuten in 32 wedstrijden), gevolgd door Hicham Faik en Khalid Karami. Van alle spelers stond Shane O’Neill met vijf minuten het kortst op het veld, gevolgd door Elso Brito (9) en Danilo Pantic (18). Zeven spelers kwamen het afgelopen jaar helemaal niet in actie.

Gele en rode kaarten
Het afgelopen jaar kregen twintig spelers een kaart te zien van de scheidsrechter. In totaal werden er 62 gele kaarten en vijf rode kaarten geïncasseerd. Ryan Koolwijk en Jordy de Wijs werden met acht gele kaarten het vaakst bestraft, gevolgd door Jurgen Mattheij (zes gele kaarten en twee rode kaarten), Luigi Bruins en Jeffry Fortes (beiden zes gele kaarten).

Tekst: Dylan Metselaar