Een elftal feiten: Excelsior Rotterdam - PSV

28 februari 2019

Na de puntendeling tegen FC Utrecght wacht aanstaande zaterdag de thuiswedstrijd tegen PSV. De aftrap is om 19:45 uur in het Van Donge & De Roo Stadion. Vooruitblikken op het duel met de koploper doen we met een elftal feiten.

1. Excelsior behaalde sinds de winterstop even veel als PSV (10) . Alleen AZ (15) en PEC Zwolle (13) behaalden dit kalenderjaar meer punten.

2. Excelsior won de laatste drie thuiswedstrijden. Het clubrecord staat op vier achtereenvolgende zeges op eigen veld, wat in 1982 en 1985 gebeurde. In beide reeksen werd er gewonnen van PSV (1-0 en 2-0).

3. Dit waren de enige twee seizoenen waarin Excelsior thuis van PSV won. Verder eindigde de ontmoeting tweemaal onbeslist; PSV won de overige zeventien wedstrijden.

4. Excelsior behaalde op 11 maart 2007 voor het laatst een punt in de thuiswedstrijd tegen PSV, dat toen koploper was. Het werd twaalf jaar terug 0-0.

5. PSV won geen van de laatste drie wedstrijden. De laatste keer dat de Eindhovenaren dit overkwam op het moment dat de ploeg nog geen kampioen was, was in 2014.

6. De Eindhovenaren scoorden dit seizoen al 74 doelpunten. In slechts drie seizoenen scoorde PSV vaker in de eerste 23 wedstrijden, met als clubrecord 83 doelpunten (1988).

7. Excelsior, dat 32 doelpunten scoorde, maakte in slechts twee seizoenen meer doelpunten. Dat was in 1980 en 1984, toen de teller na 23 wedstrijden op 38 stond.

8. Luuk de Jong is met 20 doelpunten topscorer van de Eredivisie. Hij scoorde dit seizoen al even vaak als in de laatste twee seizoenen bij elkaar.

9. In de laatste zeven wedstrijden scoorde Excelsior niet in de eerste helft, voor het eerst sinds februari 2016. De laatste thuisgoal in de eerste helft was op 30 november 2018.

10. De ontmoeting in Eindhoven eerder dit seizoen, begin december, eindigde in een 6-0 overwinning voor PSV. Excelsior maakte twee eigen doelpunten, en de laatste drie goals vielen in de laatste tien minuten.

11. PSV speelt deze wedstrijd voor de achtste keer terwijl de ploeg koploper van de eredivisie is. Excelsior won één van deze ontmoetingen, speelde eenmaal gelijk en verloor de andere vijf wedstrijden met maar één doelpunt verschil.