Een elftal feiten over FC Utrecht - Excelsior Rotterdam

21 februari 2019

Excelsior Rotterdam speelt aanstaande zaterdag vanaf 18:30 uur in Stadion Galgenwaard tegen FC Utrecht. We kijken vooruit naar deze uitwedstrijd met een elftal feiten.

1. Excelsior won drie van de laatste vier wedstrijden, even vaak als in de twaalf wedstrijden daarvoor. Van alle eredivisieclubs behaalde alleen AZ meer punten in de laatste vier duels.

2. Vorig seizoen had Excelsior na 22 wedstrijden evenveel punten als nu. Een seizoen terug stond Excelsior wel elfde en was de voorsprong op de gevarenzone negen punten, nu is dat slechts één punt.

3. FC Utrecht won afgelopen weekend voor het eerst sinds 16 december weer een wedstrijd. Sinds de winterstop behaalde alleen NAC Breda minder punten dan de ploeg van Dick Advocaat.

4. Excelsior won dit seizoen pas twee uitwedstrijden, beiden tegen clubs uit het rechterrijtje. FC Utrecht won tot dusverre vier van de vijf thuiswedstrijden tegen clubs uit de onderste helft van de eredivisie.

5. Excelsior speelde in ieder seizoen in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, maar won er nog nooit. Driemaal eindigde het treffen onbeslist, FC Utrecht won achttien keer.

6. Op 10 mei 2015 verliet Excelsior De Galgenwaard voor het laatst met een punt. Het werd toen 2-2 in de voorlaatste speelronde, waarmee Excelsior zich verzekerde van rechtstreekse handhaving.

7. In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht eind november leidde Excelsior bij rust met 3-0, maar eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel. FC Utrecht scoorde drie keer binnen tien minuten.

8. Alleen PSV staat dit seizoen vaker buitenspel (45) dan FC Utrecht (42) . Excelsior staat samen met PEC Zwolle met 23 keer juist het minst vaak buitenspel.

9. Excelsior maakte alleen in het seizoen 1979-1980 meer doelpunten in de eerste 22 wedstrijden dit seizoen. Toen scoorde Excelsior met 39 doelpunten zeven keer vaker.

10. Excelsior behaalde tot dusverre meer punten tegen clubs uit het linkerrijtje (14) dan tegen die uit het rechterrijtje (11) . Bij FC Utrecht is dit andersom (11 om 21) .

11. Robin van der Meer stond tot afgelopen zomer drie jaar onder contract bij FC Utrecht. Hij speelde er in totaal 35 wedstrijden, waarvan één keer tegen Excelsior (2-1 in 2016).