Oud-speelsters Achilles’29 voelen zich thuis bij Excelsior Barendrecht

1 juli 2019

Drie speelsters van het opgeheven vrouwenteam van Achilles’29 maken dit seizoen deel uit van de selectie van Excelsior Barendrecht. Sophie Cobussen (20), Julia Ibes (19) en Joy Kersten (19) kijken terug op een bewogen jaar met Achilles’29, maar vooral vooruit naar hun eerste seizoen met Excelsior Barendrecht. ,,Wij kunnen de andere teams echt gaan verrassen.’’

,,Het is niet zo dat wij hier het Achilles-groepje zijn hoor’’, benadrukken de drie speelsters halverwege het interview. Ze hebben uitgebreid verteld over hun ervaringen in Groesbeek. ,,Bij Achilles gingen wij ook al met z’n drieën om, maar het is niet zo dat we nu alleen bij elkaar gaan zitten’’, zegt Sophie. ,,We praten wel iets anders’’, lacht Joy. Julia: ,,Daar moeten ze hier wel eens om lachen. Dan zeggen wij dat we zijn aangereden en denken ze hier dat we een botsing hebben gehad, terwijl wij bedoelen dat we zijn weggereden, haha.’’

,,We hebben vorig jaar natuurlijk tegen Excelsior Barendrecht gespeeld en toen stond er een team dat best intimiderend kon overkomen’’, zegt Julia. ,,‘Gaan jullie daar naartoe?’ werd ons daarom gevraagd. Het bleken echter hartstikke aardige meiden te zijn, haha.’’ Sophie: ,,Bij Achilles werd gedaan alsof het hier bij Excelsior Barendrecht hetzelfde was als daar, maar het is echt een wereld van verschil. De trainer hier heeft echt een plan en alles is geregeld. We hoeven ons geen zorgen te maken of er wel een bus is. Dat is gewoon geregeld.’’

Waarmee we uitkomen bij het bewogen seizoen dat de drie hadden met Achilles’29. Het was onrustig binnen de club in Groesbeek en dus ook binnen de ploeg die actief was in de Eredivisie Vrouwen. ,,Dat had zijn weerslag op het team’’, zeggen ze. Sophie: ,,Op een bepaald moment trainden we nog maar twee keer per week en soms zelfs helemaal niet.’’ Joy: ,,Er was ook een beloftenteam, maar toen dat werd opgeheven, gingen we met één groep trainen. De niveauverschillen binnen die groep waren zo groot, dat werkte niet.’’

Julia: ,,We wilden elke vrijdag presteren, maar als we op een bepaald moment 2-0, 3-0 achterstonden, dan wist je hoe laat het was.’’ Joy: ,,We hadden echt wel een leuke groep, maar het plezier ging er wel een beetje vanaf.’’ Soms was het maar de vraag of er wel een bus was om de meiden naar uitwedstrijden te brengen en Sophie, die de opleiding fysiotherapie volgt, was degene die speelsters op weg naar uitduels in de bus masseerde. ,,Een half uur later stond ik zelf op het veld. Dat was geen ideale voorbereiding.’’

Van de meiden waar ze vorig seizoen mee voetbalden, zijn zij de enige speelsters die dit seizoen nog actief zijn in de Eredivisie Vrouwen. Sophie was de eerste die onderdak vond bij Excelsior Barendrecht. ,,Ik wilde sowieso al iets anders, los van wat er met Achilles zou gebeuren. Na twee jaar was ik toe aan een nieuwe stap. Ik had na afloop van een wedstrijd een gesprek met Frederique Nieuwland en zij gaf mij het nummer van de trainer. We hebben met elkaar gebeld en waren er snel uit.’’

Julia, die net als Sophie in Eindhoven op school zit en met wie ze daar met nog twee topsporters in één huis woont, trok vervolgens ook de stoute schoenen aan. ,,We hebben op een avond alle clubs in de Eredivisie Vrouwen op een rij gezet met plus- en minpunten erbij. Omdat ik per se mijn school wil afmaken, kwam Excelsior Barendrecht daar als beste optie uit. Sophie heeft me toen in contact gebracht met de trainer. Ik heb hem een bericht gestuurd en daarna hebben we een gesprek gehad.’’

Joy, die dagelijks op en neer rijdt vanuit Nijmegen, volgde als laatste van de drie: ,,Ik heb gewacht tot Achilles’29 de stekker eruit had getrokken, al had ik niet geweten wat ik had gedaan als ze wel waren doorgegaan. Ik heb er goed over nagedacht of ik wel door wilde gaan, maar ik ben pas 19 en vond het zonde om nu al te stoppen. Ik had een positief gesprek met Richard Mank. Dat ik wist dat Sophie en Julia hier naartoe gingen, maakte de keuze voor mij nog gemakkelijker.’’

Naast een hecht team troffen ze in Excelsior Barendrecht ook een ploeg waarvan het niveau hoger is dan ze gewend waren. ,,Toen we bij Achilles zaten, had ik niet verwacht dat het niveauverschil zo groot zou zijn’’, zegt Joy. ,,Fysiek, qua handelingssnelheid, de groep als geheel, op elk gebied ligt het niveau hier een stuk hoger.’’ Sophie: ,,Die vechtlust in de groep zag je vorig jaar als we tegen ze speelden en dat zie je ook tijdens de trainingen. Daar kunnen we de andere teams echt mee gaan verrassen.’’

Tenslotte willen de meiden benadrukken dat ze veel respect hebben voor de mensen die er vorig seizoen bij Achilles’29 alles aan gedaan hebben om hun team te laten voetballen. Joy: ,,Het klinkt misschien negatief als we over Achilles praten, maar als je ziet hoeveel mensen er energie in stopten en wat ze allemaal voor ons hebben gedaan.’’ Julia: ,,Ze wilden niet opgeven, zelfs toen het eigenlijk niet meer ging. Dat deden ze echt vanuit hun hart. Wij hebben veel meegemaakt en daar word je mentaal wel sterker van. Daarom zijn wij blij dat we nu de kans krijgen bij Excelsior Barendrecht. We hebben hard moeten werken en het kan nu alleen maar beter worden.’’

Gerelateerd nieuws

ma 17 mei 2021

90 Seconds Challenge met Ricci Geenen en Julia Ibes

Een spiksplinternieuwe challenge voor onze ladies! Namelijk op Seconds! Het eerste duo dat de uitdaging aangaat…

Lees meer

do 18 maart 2021

Nieuwe aflevering Excelsior Challenges met Julia en Joy

In samenwerking met FC Social presenteren wij de komende tijd de Excelsior Challenges. De speelsters van…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Dinsdag 25 januari, 2022

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Excelsior vs
FC Emmen

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 29 januari, 2022

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Eindhoven vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 februari, 2022

20:00, Jan Louwersstadion

Bestel tickets