Sportclub Excelsior: ‘We moeten uitstralen dat we één club zijn’

2 mei 2021

Excelsior Rotterdam heeft met vijftien amateurclubs uit de regio een officiële samenwerking. Door deze samenwerking krijgen amateurpartners de mogelijkheid om activiteiten en evenementen te organiseren, zoals trainersactiviteiten, studiereizen, het bezoeken van wedstrijden van het eerste elftal en meer. Een van de samenwerkingspartners is onze eigen jeugd- en amateurafdeling Sportclub Excelsior.

,,Wij zijn sinds dit seizoen officieel samenwerkingspartner van Excelsior Rotterdam’’, stelt bestuurslid Joris de Caluwé van Sportclub Excelsior. ,,Dat wij met elkaar samenwerken ligt ontzettend voor de hand, maar toch was de jeugd- en amateurafdeling hiervoor geen officiële amateurpartner van de betaalde tak. Waarom dat zo was, wist eigenlijk niemand. Misschien was het wel te voor de hand liggend. We hebben hier op het terrein verschillende entiteiten en die zijn allemaal met hun eigen ding bezig. Het is ons belangrijkste doel om daar één grote Excelsiorfamilie van te maken.’’

De historie van Excelsior gaat terug tot 1902. Een groepje Kralingse vrienden richtte de voetbalvereniging destijds op, nadat zij daarvoor al regelmatig samen tegen een balletje trapten op het terrein waar de club nog altijd is gevestigd. In 1954 stonden Henk Zon en Aad Libregts aan de basis van de invoering van betaald voetbal in Nederland en uiteraard sloot Excelsior zich daarbij aan. In 1988 werden de betaalde en amateurtak formeel van elkaar gescheiden. De band bleef, al werd daarna gesproken van S.B.V. (stichting betaald voetbal) en S.C. Excelsior (sportclub).

,,Maar de verwevenheid met de BVO is altijd gebleven’’, weet De Caluwé. ,,Marco van Lochem, hoofd van de jeugdopleiding van de BVO, en zijn teams lopen hier al jaren rond. Voordat er kunstgras in het stadion lag, trainde het eerste elftal ook op ons terrein. Toen ze dat vorig jaar vanwege dat boksgala in het stadion ook weer deden, merkte je hoe dat leeft bij die gastjes hier. Op de zaterdag was het hier natuurlijk hartstikke druk voor de kantine en de jeugdleden vonden het geweldig dat de spelers van het eerste elftal langsliepen en zelfs even bij hun wedstrijdjes bleven kijken.’’

‘Voor’ en ‘achter’, zoals de BVO en de sportclub ook wel worden aangeduid, hebben elkaar nodig en kunnen elkaar versterken. Dat bleek ook tijdens gesprekken binnen de werkgroepen die vorig jaar werden opgericht om mee te denken over initiatieven van Excelsior Rotterdam. Naast mensen van de club zitten ook supporters in deze werkgroepen. De Caluwé sloot aan bij de werkgroep verenigingen. ,,Dat wij nu amateurpartner zijn geworden, komt ook uit die werkgroep. Zoals gezegd was het eigenlijk hartstikke logisch dat wij amateurpartner zouden worden.’’

,,In de werkgroep verenigingen stelden we dat het vooral belangrijk was om vanuit een visie te werken. Wat is ons gebied en welke verenigingen zitten daar? Het heeft geen zin om lukraak samenwerkingspartners binnen te halen als daar geen idee achter zit. We hebben een duidelijk gebied voor ogen en daarin zoeken we verenigingen die binnen de visie van de club passen. Roel de Nooijer heeft dit project samen met Lars van Helden namens de BVO opgepakt en die is daarin heel actief. Laatst waren er succesvolle voetbaldagen voor de jeugd bij FC Binnenmaas en VV Hellevoetsluis. Dat is hartstikke belangrijk om binding te creëren tussen Excelsior en de partners.’’

,,Binnen de werkgroep verenigingen heeft Ben Bruins heel hard aan dit verhaal getrokken. Uit onze sessies zijn best veel ideeën gekomen die zijn opgepakt of opgepakt gaan worden. Corona zorgt er wat dat betreft voor dat we nog lang niet alles kunnen doen, maar het begin is gemaakt. Soms waren het zaken die enorm voor de hand lagen, veel laaghangend fruit. Vanuit Excelsior pakken Daan Bovenberg en Lars van Helden dat ook goed op. Daan is natuurlijk een echte Excelsiorjongen, die denkt vanuit de Excelsiorfamilie-gedachte. Dat is prettig om mee samen te werken, omdat wij dezelfde visie hebben.’’

Voorheen liepen al regelmatig kinderen van Sportclub Excelsior mee in de line-up voor thuiswedstrijden van Excelsior (zowel mannen als vrouwen) of ze zaten langs de lijn als ballenjongens/meisjes. De jongste jeugd is al langer automatisch lid van Kidsclub De Woudies. Het doel is dat wedstrijden van het eerste elftal zo aantrekkelijk zijn voor jeugdleden, dat ze maar wat graag op de tribune zitten. ,,Leden kunnen al tegen gereduceerd tarief een seizoenkaart kopen, maar dat gebeurt nog te weinig. Uiteindelijk willen wij dat ze zo enthousiast worden en dat een groot deel van onze leden altijd op de tribune zit.’’

In de stadionplannen zoals die er nu liggen, speelt ook Sportclub Excelsior een belangrijke rol. De ligging van de jeugd- en amateurafdeling direct naast het stadion van de BVO is uniek. Het huidige stadionplan betekent wel dat de velden op dit terrein gedraaid moeten worden. ,,De plannen zien er geweldig uit, ook voor de sportclub’’, stelt De Caluwé. ,,Bij zo’n plan hoort ook de herontwikkeling en herontdekking van je club. Als sportclub zijn wij daar een essentieel onderdeel van, ook omdat wij al zo lang hier op hetzelfde terrein zitten. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen van de club, zoals Excelsior4All en de businessclub. Uiteindelijk vormen we met z’n allen de Excelsiorfamilie.’’

Juist die familie moet in de toekomst een belangrijkere rol gaan spelen. Niet voor niets is het plan om van de jaarlijkse familiedag van Sportclub Excelsior een ‘Excelsior Familiedag’ te maken. ,,Alle onderdelen van de club moeten op die dag aanwezig zijn. Wij met de finalewedstrijden van de interne competities, de supportersvereniging met een voetbaltoernooi, Excelsior4All met haar maatschappelijke projecten, de BVO met de teampresentatie voor het nieuwe seizoen van de mannen en vrouwen, de Excelsior Business Club, de kidsclub. Dat moet echt een dag worden van en voor de hele Excelsiorfamilie. Elkaar zien en ontmoeten om zo te zorgen voor een hechtere band. Als we onze activiteiten bundelen, zijn we zoveel sterker. We moeten uitstralen dat we één club zijn.’’

Maandag 3 en dinsdag 4 mei kunnen jongens en meisjes meedoen aan de Excelsior Voetbaldagen op het terrein van Sportclub Excelsior. Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie.

Dit artikel verscheen eerder in het Excelsior Rotterdam Rotterdam (april 2020)

Meer amateurpartners

di 2 november 2021

Welkomstprogramma jeugdtrainers voor amateurpartners van Excelsior Rotterdam

Onze amateurpartner VV Smitshoek organiseerde op 24 september in samenwerking met de KNVB een praktijkbijeenkomst, die…

Lees meer

di 28 september 2021

Voetbaldagen in herfstvakantie bij SC Excelsior en FC Binnenmaas

Jongens en meiden van 6 tot en met 14 jaar kunnen in de herfstvakantie meedoen aan…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
MVV

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 10 december, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Dordrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 18 december, 2021

20:00, Riwal Hoogwerkstadion

Bestel tickets

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 9 januari, 2022

14:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
MVV

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 10 december, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Dordrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 18 december, 2021

20:00, Riwal Hoogwerkstadion

Bestel tickets

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 9 januari, 2022

14:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
MVV

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 10 december, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Dordrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 18 december, 2021

20:00, Riwal Hoogwerkstadion

Bestel tickets

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 9 januari, 2022

14:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
MVV

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 10 december, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets

FC Dordrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Zaterdag 18 december, 2021

20:00, Riwal Hoogwerkstadion

Bestel tickets

Excelsior vs
ADO Den Haag

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 9 januari, 2022

14:30, Van Donge en De Roo stadion

Bestel tickets