6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3126-20
Bekijk de hele ranglijst

Aan het sprookje van Excelsior Rotterdam komt maar geen einde. Na de bizarre ontknoping van het afgelopen seizoen, voeren we na twee wedstrijden nu de ranglijst aan. Natuurlijk moet de rest van de Eredivisie nog in actie komen dit weekend, maar de 3-1 overwinning op Vitesse zorgde voor doldwaze taferelen in het bomvolle stadion.

Spandoek

De Eredivisie is terug in Kralingen en dat willen we met z’n allen weten ook. Bij de opkomst van de spelers toonden de supporters op de Rob Albers-tribune een meterslang spandoek met daarop afgebeeld alle trainers die er in de historie voor zorgden dat Excelsior promoveerde. Marinus Dijkhuizen stond prominent in het midden afgebeeld met twee jaartallen: 2014 en 2022.

Eerste treffer

In het volle en bloedhete stadion schoten de gasten uit Arnhem nog fanatiek uit de startblokken, waarbij Toni Domgjoni de lat boven Stijn van Gassel raakte. Meteen erna toonde Van Gassel zijn kwaliteiten door een snelle voorsprong te voorkomen. Maar het was Excelsior dat na een kwartier spelen de leiding nam. Reda Kharchouch gooide zijn sterke lichaam in de strijd en schoot zijn eerste treffer voor Excelsior binnen.

Ontplofte

Zes minuten later was Kharchouch opnieuw trefzeker. Na fraai voorbereidend werk van Marouan Azarkan lobte hij de bal over Vitesse-doelman Jeroen Houwen in het doel. Het stadion ontplofte en genoot van de snelle treffer van de Kralingers. Na een drinkpauze was het Vitesse dat snel tegen scoorde. In eerste instantie konden Van Gassel en Siebe Horemans nog voorkomen dat het 2-1 werd, maar kort erna maakte Nikolai Baden Frederiksen hem alsnog.

Controle

Voor de rust ging het spel nog aardig op en neer, met mogelijkheden voor beide doelen. Zo kopte Redouan El Yaakoubi bijna de 3-1 binnen, maar de bal was voor doelman Houwen. Na rust mocht verwacht worden dat Vitesse zou gaan drukken, maar grote kansen kregen de gasten niet. Excelsior had controle en gaf nauwelijks nog iets weg. Een kwartier voor tijd maakte Kenzo Goudmijn op aangeven van Kharchouch zelfs 3-1 en leek het duel beslist.

Koploper

Vitesse maakte nog wel een goal, maar die werd afgekeurd. Kort erna toonde scheidsrechter Alex Bos een rode kaart aan Vitesse-speler Sondre Tronstad. Voor Excelsior maakte het allemaal niets meer uit. Er werden opnieuw drie punten gepakt en voor minimaal één dag mochten we ons de trotse koploper van de Eredivisie noemen. En belangrijker nog: dit smaakt naar meer.