Een elftal feiten: FC Emmen - Excelsior Rotterdam

9 maart 2023

Aanstaande zaterdag spelen we een zeer belangrijke wedstrijd tegen directe concurrent FC Emmen. De aftrap in Stadion De Oude Meerdijk is om 16:30 uur en uiteraard hopen we net als eerder dit seizoen in Rotterdam drie punten te pakken. Een vooruitblik met een elftal feiten.

1. Siebe Horemans kan in Emmen zijn 150ste wedstrijd voor Excelsior spelen. Slechts acht veldspelers in de Eredivisie maakten dit seizoen meer minuten dan Horemans, die op 3 februari 2019 debuteerde in Kralingen.

2. Excelsior behaalde maar één punt in de laatste zeven wedstrijden en ook de laatste elf uitwedstrijden leverden slechts een punt op. De Kralingers scoorden na de winterstop nog niet op vreemde bodem; een droogtereeks van bijna 5 uur.

3. FC Emmen (18 punten) is Excelsior tot op twee punten genaderd en wacht na de Kralingers het langst op een zege (6 wedstrijden). Zowel FC Emmen als Excelsior behaalden tot nu toe 4 punten in uitwedstrijden, het laagste aantal in de Eredivisie.

4. Geen club won dit seizoen minder thuiswedstrijden dan FC Emmen (2), maar tegelijkertijd verloor de ploeg thuis pas twee keer. Met 9 gelijke spelen, waarvan 8 op eigen veld, hebben de Emmenaren dit seizoen al even vaak gelijkgespeeld als in het volledige laatste Eredivisieseizoen.

5. Excelsior en FC Emmen (21 doelpunten) zijn na SC Cambuur (17) de minst scorende ploegen in de Eredivisie. De Kralingers waren in vijf eerdere seizoenen minder productief, voor het laatst in 2011-2012 (17 goals).

6. Excelsior heeft met 58 tegendoelpunten de meest gepasseerde verdediging van de Eredivisie. Alleen in het seizoen 1986-1987 incasseerden de Kralingers in deze fase van de competitie meer tegendoelpunten (61).

7. Deze wedstrijd werd alleen op 25 november 2018 gespeeld in de Eredivisie. Excelsior boog via Ali Messaoud (60ste minuut) en Ryan Koolwijk (89ste minuut) een achterstand na rust door Anco Jansen ongedaan (2-1 winst).

8. Ook in de enige twee thuisduels die Excelsior op het hoogste niveau speelde tegen FC Emmen kwamen de Kralingers op achterstand, om vervolgens met 2-1 te winnen. Eerder dit seizoen op 10 september kopte Serano Seymor in de vijfde minuut van de blessuretijd de bevrijdende treffer binnen.

9. In de eerste divisie maakte Excelsior veel vaker de reis naar Emmen (W7 G6 V10). De laatste ontmoeting in Drenthe was op 9 oktober 2021 en werd gewonnen door een doelpunt van Thijs Dallinga (1-0).

10. Reda Kharchouch behaalde vorig jaar als speler van FC Emmen (26 wedstrijden, 7 doelpunten) met de titel in de Keuken Kampioen Divisie zijn eerste prijs als prof. Emmen-verdediger Lorenzo Burnet speelde van 2017-2019 juist 34 wedstrijden voor Excelsior.

11. Marinus Dijkhuizen kwam in 2001-2002 kortstondig in actie voor de Emmenaren. Hij speelde vier competitiewedstrijden in het rood-wit, zijn laatste op 13 april 2002 tegen Excelsior. De Kralingers wonnen met 3-1 in Emmen, mede dankzij twee doelpunten van Mounir El Hamdaoui.

Wij hebben jouw steun nodig in Emmen!

Als supporter van Excelsior Rotterdam kun je deze uitwedstrijd zowel met de supportersbus als met de auto bezoeken. Reizen met openbaar vervoer is helaas niet toegestaan. Bestel nu jouw ticket voor dit cruciale duel via onderstaande button:

De supportersbus vertrekt zaterdag om 12:00 uur vanaf het parkeerterrein van ons stadion.

Let op: alleen supporters met een uitkaartregistratie kunnen mee naar uitwedstrijden. Heb je die niet? Stuur dan een mailtje naar ticketing@excelsiorrotterdam.nl.