Reactie Excelsior op discussie OneLove-campagne

28 maart 2023

Vorig weekend is rond het thuisduel tegen SC Cambuur opnieuw discussie ontstaan over de OneLove-campagne tegen discriminatie en racisme. Een discussie die haaks staat op alle uitgangspunten en kernwaarden die wij als club hanteren en hoog in het vaandel hebben staan. Hierbij zullen en willen we nooit iemand uitsluiten. Niet op basis van huidskleur, afkomst, geloof, niet op seksuele voorkeur. Maar ook zullen wij niemand uitsluiten op basis van een eigen mening. Noch Excelsior Rotterdam, noch Redouan el Yaakoubi discrimineert of distantieert zich van welke bevolkingsgroep dan ook. Dat dit beeld ontstaan is betreuren we ten zeerste, iets wat we overigens ook zeker onszelf kwalijk nemen.

Afgelopen dagen hebben we heel bewust even afstand van de situatie genomen om niet vanuit emotie of onbegrip te handelen op een onderwerp dat, helaas, zo beladen is. Hierin hebben we de tijd genomen om samen aan tafel te gaan om begrip te creëren voor elkaars standpunten.

Waar veel mensen kiezen zich aan te sluiten bij de massa is Redouan een persoon die zich geroepen voelt zich als individu te laten gelden. Iemand die graag op zijn manier uiting wil geven aan een boodschap, zich wil laten horen en op wil komen voor gelijkheid in de wereld. Daar levert hij met zijn eigen stichting dagelijks het bewijs voor.

Het niet plaatsnemen achter de grote OneLove-banner tijdens de teamfoto heeft hierbij, zowel intern als extern, voor veel ruis en onbegrip gezorgd en daardoor zijn we zowel als club als speler in een positie terechtgekomen die voor beiden niet wenselijk is.

Hoewel we primair een voetbalclub zijn beseffen we als geen ander dat we ook een maatschappelijke functie hebben en daar doen wij iedere dag iets mee. De OneLove-actie, hoe goed ook bedoeld, heeft zaken op scherp gezet. Mensen tot iets dwingen is nooit de weg.

Daarom hebben we in het belang van de club, de speler en sportieve doelstelling die we samen hebben, gezamenlijk besloten de aanvoerdersband elders binnen het team te beleggen. Zodat zowel club als speler zich vrij en comfortabel voelt in de rol die beiden hebben in de maatschappij. Deze keuze doet niks af aan de belangrijke rol die Redouan als persoon, mens en professional vervult binnen de kleedkamer en op het veld. Deze staat op geen enkele manier ter discussie.

In het restant van dit seizoen gaan we als één team, als één club vechten voor onze sportieve doelstellingen en blijven we ons inzetten voor gelijkheid in onze samenleving. Een samenleving waarin we niemand uitsluiten, maar alleen tot iets kunnen komen als we met elkaar de dialoog aangaan.

Meer Nieuws

zo 1 oktober 2023

Excelsior pakt winst tegen Sparta in absolute slotfase!

In de dying seconds van de stadsderby tegen Sparta was het Troy Parrett die het uitverkochte…

Lees meer

vr 29 september 2023

Julian Baas over de stadsderby van zondag tegen Sparta

Zondag staat de stadsderby tussen Excelsior Rotterdam en Sparta op het programma. De aftrap in het…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Eredevisie ESPN Vriendenloterij

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets

Aankomende wedstrijden

Vitesse vs
Excelsior

Eredivisie

Zaterdag 7 oktober, 2023

21:00, GelreDome

Tickets

Excelsior vs
PEC Zwolle

Eredivisie

Zondag 22 oktober, 2023

14:30, Van Donge & De Roo Stadion

Tickets

FC Volendam vs
Excelsior

Eredivisie

Zondag 29 oktober, 2023

14:30, Kras Stadion

Tickets