6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3126-20
Bekijk de hele ranglijst

Na 16 minuten leek Excelsior Rotterdam op rozen te zitten op Het Kasteel. Dankzij treffers van Kik Pierie en Lance Duijvestijn stond een 0-2 voorsprong op het scorebord. Maar nog voor het rustsignaal was het 2-2 en in de tweede helft trokken de Spartanen de winst in deze enerverende derby naar zich toe.

Vuurwerk

Deze editie van de stadsderby stond onder hoogspanning, want beide ploegen konden een overwinning meer dan goed gebruiken. Nadat de kruitdampen van het spectaculaire opkomstvuurwerken waren opgetrokken, lieten ook beide ploegen vuurwerk zien. De neutrale kijker zal hebben gesmuld van wat er allemaal te zien was op de grasmat van het uitverkochte Kasteel.

Binnen

Stijn van Gassel moest al in de 3e minuut een schot van Pelle Clement wegboksen en kort erna was Cisse Sandra namens Excelsior aan de andere kant gevaarlijk. Nu stond Sparta-doelman Nick Olij in de weg. In de 11e minuut was het wel raak voor Excelsior. Kik Pierie kwam volgens plan inlopen bij een corner van Julian Baas. Hij werd door iedereen over het hoofd gezien en schoot de bal onberispelijk binnen, 0-1.

Comfortabele voorsprong

Vijf minuten later konden de 500 meegereisde Excelsior-fans opnieuw juichen. Couhaib Driouech speelde zichzelf aan de rechterkant heerlijk vrij en zette voor. De bal ging voorbij aan Troy Parrott, maar achter hem stond Lance Duijvestijn klaar om er 0-2 van te maken. Excelsior leek op rozen te zitten, maar de comfortabele voorsprong was helaas van korte duur.

Gelijk

In minuut 23 kon Arno Verschueren verwoestend uithalen en liet Van Gassel kansloos, 1-2. Nog voor het rust was, maakte Sparta ook de 2-2. Nu was het Koki Saito die na een corner, die leek vast te lopen, een goede actie in huis had. Hij snelde door de verdediging en via Bart Vriends, een Excelsior-speler en Tobias Lauritsen vloog de bal in het doel. Beide ploegen kwamen daarna nog wel voor het doel, maar halverwege was het 2-2.

Hoekschop

In de tweede helft was Couhaib Driouech doelwit van de Spartanen, wat resulteerde in maar liefst vier gele kaarten. Uiteindelijk moest de aanvaller de strijd geblesseerd staken. Het duel werd gaandeweg steeds feller en Excelsior kon amper meer gevaarlijk worden. Een punt leek het hoogst haalbare, maar een kwartier voor tijd kreeg Sparta een hoekschop. Zoals vaker dit jaar vloog een corner er bij Excelsior achterin in, via Tobias Lauritsen die zijn tweede van de avond maakte.

Dying seconds

In de slotfase van de stadsderby probeerde Excelsior nog wel om de gelijkmaker te forceren. Zelfs doelman Stijn van Gassel ging in de dying seconds mee naar voren. Ontmoetingen tussen Excelsior en Sparta hebben wel gekkere uitkomsten gekend, maar op deze avond mocht het niet zo zijn. In de omschakeling maakte Charles-Andreas Brym er 4-2 van en zo was het duel beslist. Voor Excelsior resteert het likken van de wonden om er volgende week weer te staan. Dan komt Vitesse naar het Van Donge & De Roo Stadion. Opnieuw een heel belangrijke wedstrijd voor de Kralingers.