Excelsior Vrouwen door in beker na doelpuntenfestijn

18 februari 2024

Excelsior Vrouwen heeft de kwartfinales van de KNVB Beker bereikt. Op bezoek bij Saestum VR2 werd het uiteindelijk 4-7.

Saestum VR2
De tegenstander van Excelsior was het tweede vrouwenteam van Saestum. Dat bereikte de achtste finales door onder andere de eerste elftallen van Eldenia, Ter Leede en eigen vereniging Saestum te verslaan. Tevens is het team koploper in de Hoofdklasse A, maar is promotie naar de Topklasse niet mogelijk omdat het eerste vrouwenteam van Saestum daar al in speelt. Nadat Excelsior vorig jaar pas na strafschoppen van Saestum Vrouwen 1 won, was vooraf duidelijk dat Excelsior moest waken voor onderschatting.

Snelle voorsprong
In een schitterende Ambiance, de tribune op het Sportpark aan de Noordweg in Zeist zat afgeladen vol, leek de wedstrijd al snel gespeeld. In de derde minuut scoorde Kathelyn Hendriks vanuit een hoekschop en amper drie minuten later maakte Dana Breewel beheerst de 0-2. Nadat Sabrine Ellouzi in de veertiende minuut verzuimd had het verschil naar drie doelpunten op te vijzelen door een pass van Dana Breewel tegen keepster Naomi Linssen aan te schieten, werd het tweede kwart van de wedstrijd een waar doelpuntenfestijn.

Doelpuntenfestijn
In de 23e minuut ging de verdediging van Excelsior de mist in waardoor Fleur Zwama, die af en toe een plaag was voor de defensie van de Rotterdammers, de 1-2 op het scorebord kon zetten. Enkele minuten later ging het verdedigend mis bij Saestum en pakte Dana Breewel het cadeautje uit: 1-3. Nadat Sabrine Ellouzi een voorzet van Yara Helderman naast kopte, was het aan de overkant wel raak: Lisa van der Linde, met een verleden bij Excelsior Rotterdam, knalde de bal tegen de onderkant van de lat en er werd beoordeeld dat de bal volledig over de lijn was geweest: 2-3 na een half uur spelen. Nadat Kathelyn Hendriks met haar tweede doelpunt 2-4 had gemaakt en Lynn Groenewegen met een afstandsschot met een smerige stuit net voor de keepster 2-5 had gemaakt, leek het duel alsnog gespeeld, maar door geschutter achterin kon Fleur Zwama van ver aanleggen. Isa Pothof greep mis en op slag van rust was de stand 3-5.

Spanning terug
Nadat de kruitdampen van de eerste helft waren opgetrokken, vergat Excelsior de wedstrijd in het begin van de tweede helft op slot te gooien. Kathelyn Hendriks liep haar hattrick mis door een schot voorlangs in de 49e minuut, terwijl Saestum keepster Naomi Linssen even later door middel van een fraaie redding na een volley de hattrick van Dana Breewel verpestte. De enige die wel met een hattrick naar huis ging, liep in een rood Saestum shirt: Fleur Zwama strafte de zoveelste persoonlijke fout in de Excelsior-defensie af in de 55e minuut en schoot de 4-5 tegen de touwen.

Sterke wissels
Op drie kwart van de wedstrijd was duidelijk te merken dat Saestum Vrouwen 2 nog in een gigantische stunt geloofde. Het publiek roerde zich, wat voor een sfeer zorgde die zelden beleefd wordt in de Vrouwen Eredivisie en de bank van de thuisploeg leefde enorm mee door middel van aanmoedigingen. De ingevallen speelsters die Richard Mank in de ploeg bracht voorkwamen deze stunt. Lieve van Vliet speelde met haar eerste balcontact Chelsea Homan vrij die met een enorme pegel 4-6 maakte in de 82e minuut. Tot slot zorgde Lieve van Vliet er met haar tweede assist voor dat Kimberley Smit in blessuretijd de 4-7 maakte. Dit was de eindstand van een geweldig schouwspel in Zeist.