6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3126-20
Bekijk de hele ranglijst

Excelsior Rotterdam hoopte zich op eigen veld te revancheren voor de nederlaag van vorige week tegen Almere City FC. Dat lukte helaas niet. De Kralingers waren met name in het eerste kwartier kansloos tegen de nummer 3 van de Eredivisie. FC Twente scoorde drie keer en zo stond de eindstand na 13 minuten spelen al op het scorebord.

13 minuten

Precies een jaar geleden verloor Excelsior Rotterdam kansloos met 5-0 van AZ. In 18 minuten tijd scoorde AZ toen vijf keer. De gedachten van verschillende mensen zullen even zijn teruggegaan naar die avond in Alkmaar, want ook de thuiswedstrijd tegen FC Twente was in zeer korte tijd gespeeld. Precies 13 minuten hadden de Tukkers nodig om over Excelsior heen te walsen en het duel in het slot te gooien.

Beginfase

Er ging weinig goed in die beginfase. De eerste treffer viel al na 2 minuten. Daan Rots trok vanaf rechts het strafschopgebied en kon ook nog uithalen. Hij liet Stijn van Gassel kansloos, 0-1. Drie minuten later was het 0-2. Casper Widell kreeg de bal hard in zijn gezicht en bleef liggen. De wedstrijd ging echter door en Ricky van Wolfwinkel schoot de 0-2 binnen. In minuut 13 werd diezelfde Van Wolfswinkel bij een corner vrijgelaten bij de tweede paal en het was 0-3.

Sympathieke actie

De ruime achterstand zorgde ervoor dat de sympathieke actie die vanuit sponsors en supporters was opgezet om Couhaib Driouech te laten weten dat ze blij met hem zijn, op een ietwat ongelukkig moment kwam. Driouech zelf waardeerde de geste, maar baalde na afloop uiteraard vooral van de kansloze nederlaag. Want na die derde goal van Twente was het duel gespeeld. Excelsior probeerde het en herstelde zich ook wel na het dramatische begin, maar een wedstrijd werd het nooit meer.

Vervangen

Marinus Dijkhuizen hield Oscar Uddenรคs en Redouan El Yaakoubi na rust in de kleedkamer, zij werden vervangen door Derensili Sanches Fernandes en Lance Duijvestijn. Het leverde Excelsior helaas weinig op. FC Twente had de voorsprong zelfs kunnen uitbreiden, maar een door scheidsrechter Dieperink toegekende penalty, na vermeend hands van Kik Pierie, werd na ingrijpen van de VAR geannuleerd. De ingevallen Naci Unuvar ramde de bal, kort na zijn invalbeurt, in de hoek. Maar die treffer werd vanwege buitenspel geannuleerd.

Stadsderby

Een kopbal van de eveneens ingevallen Lance Duijvestijn leverde Excelsior 20 minuten voor tijd een momentje op. Maar de grootste kans was kort voor tijd voor topscorer Troy Parrott. Hij werd weggestuurd richting het doel van FC Twente, maar stuitte op doelman Lars Unnerstall. En zo won FC Twente voor het eerst sinds 2012 in het Van Donge & De Roo Stadion en kan Excelsior zich gaan opmaken voor de altijd beladen stadsderby tegen Sparta, volgende week zaterdag op Het Kasteel.