6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3126-20
Bekijk de hele ranglijst

Een mokerslag. Zo hard kwam de nederlaag tegen Vitesse aan. Ondanks een 1-0 voorsprong, stapte Excelsior Rotterdam ook tegen de Arnhemmers met lege handen van het veld af. De spanning onderin wordt hierdoor alleen maar groter.

Sfeertje

De thuiswedstrijd tegen Vitesse was enorm belangrijk, dat besef was er zeker. Het stadion was tot de laatste stoel uitverkocht en vuurwerk moest de spelers extra op scherp zetten. Op de tribune zorgden de fans, toen de klok op 19:02 stond, met een sjaalactie voor een extra duwtje in de rug. Onder toeziend oog van de spelers die in het seizoen 1973-1974 kampioen werden na een 5-1 overwinning op Vitesse, groeide het vertrouwen op een goede afloop.

Kansen

Het belang was overigens voor Vitesse, hekkensluiter van de Eredivisie, minstens zo groot. Voor de geplaagde Arnhemmers voelde deze wedstrijd als een laatste strohalm. De angst om te verliezen hing voor beide teams boven dit duel. Er waren wat mogelijkheden in de eerste helft, maar heel veel echt grote kansen waren er niet. Anis Hadj-Moussa was namens Vitesse gevaarlijk, maar Julian Baas kon net op tijd ingrijpen. Aan de andere kant probeerde Couhaib Driouech het in de korte hoek, maar vond doelman Eloy Room op zijn pad.

Voorsprong

De spanning werd door de 0-0 ruststand bepaald niet minder, maar kort na rust was er dan eindelijk de bevrijdende voorsprong voor Excelsior. Driouech maakte ruimte waar Arthur Zagré indook. Hij gaf de bal voor en Lance Duijvestijn stond klaar om de 1-0 binnen te schieten. Het was een heerlijk begin van de tweede helft, maar daarna lieten de Kralingers zich onbedoeld toch weer terugduwen. In de 53e minuut resulteerde dit in de gelijkmaker van Paxten Aaronson.

Mineurstemming

Na een fase waarin Vitesse leek te willen doordrukken, kon Excelsior in het laatste deel van de wedstrijd het initiatief weer pakken. De vuisten van Room voorkwamen een treffer van Kenzo Goudmijn en kort erna was de Vitesse-doelman eerder bij de voorzet van Driouech dan Troy Parrott. De ingevallen Lazaros Lamprou was nog het dichtstbij de 2-1, maar het lukte niet. Kort voor tijd gebeurde waarvoor gevreesd mocht worden. Het was Nicolas Isimat-Mirin die het vonnis velde en het Van Donge & De Roo Stadion in mineurstemming dompelde.

Het is voor Excelsior nu zaak de schouders te rechten en er volgende week weer te staan. Dan staat de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard op het programma. Opnieuw een enorm belangrijke wedstrijd voor de Kralingers.